Hlavní obsah

Celá Slavia trpí kvůli odchodu Brabce, stojí si za svým Vízek

Pavel DosadilSport.cz

Mimořádný impuls v podobě senzační remízy ve Valencii přišel záhy vniveč. Fotbalisté Slavie prohráli v Gambrinus lize doma podruhé za sebou, tentokrát s Olomoucí. Jen tak potvrdili, že na podzim nejsou ve své kůži. Od začátku sezóny se nedokázali dostat do optimální formy, a to už podzim pomalu spěje ke svému závěru.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svěšené hlavy po porážce s Olomoucí - to je věrný obrázek podzimní Slavie.

Článek

Ve čtvrtek svátek ve Valencii, v pondělí pohřeb s Olomoucí. Ostrý kontrast, který věrně ilustruje pošmourný podzim fotbalové Slavie. „Mám pocit, že to Valencie hodně podcenila, ale tím nechci výkon Slavie snižovat. Mohla dát tři góly a vyhrát, jenže nemá střelce. Šikovného kluka, který by míč do branky v klidu uklidil. To je jedna z jejích bolestí, šikula vpředu jí prostě chybí. Proti Olomouci měli samozřejmě i smůlu, ale jen na ni se to svádět nedá,“ upozorňuje internacionál Ladislav Vízek.

Trenér Karel Jarolím je v prekérní situaci. „Mám pocit, že mužstvo teď není dobře poskládané. Chybí Necidovy góly, i Vaniak dělá chyby, jako při druhém gólu s Olomoucí. A Karel má navíc hodně zraněných, z nichž mu podle mě nejvíc chybí Jarda Černý, který má dobrou rozehrávku. Ta je dalším problémem Slavie, takže nevím, proč dávali pryč Marka Jarolíma,“ přidává další důvody exslávista Peter Herda.

Chybí rabachol, který by uklidnil obranu

Generální ředitel klubu Petr Doležal po derby láteřil, že Slavia stále opakuje stejné chyby. Poučení z krizového vývoje však ne a ne přijít. „Natvrdo řeknu, že mužstvo si nesedlo. Důsledkem toho je pak naše současné postavení,“ uvědomuje si Doležal.

„Máme dvě třetiny podzimu, to už si sedají nějak dlouho... Ne, ne, to je falešné, to jsou výmluvy. Výkony Slavie jsou divné, nelíbí se mi to. Třeba takový Vasiljevič snad musí mít u Karla v Kunraticích strejdu, nebo co, jinak to není možné,“ rýpne si Vízek.

Pokud jde o hru samotnou, slávisté nejsou kupříkladu schopni ubránit centrované míče do šestnáctky. Vzduchem přiletěla pohroma se Spartou, ve Valencii i s Olomoucí...

„Myslím, že to je shoda okolností, příště dostanou zase jiné góly. Protože nejsou v obraně důslední. Nestojí tam žádný rabachol, který by hrozbu odvrátil a obranu uklidnil,“ mávne rukou Vízek. „Obrana dělá dost chyb, nevěří si. Je pravda, že sparťani na standardky v derby hráli. Vaniak na vybíhání moc není, takže by to měli trochu vysunout, aby soupeř nezakončoval tak zblízka. Pak každá teč hrozí pohromou. Necid jim při standardkách pomáhal. Ale třeba Suchý je teď z formy, hoří, i Vomáčka někdy chybu udělá,“ všímá si Herda.

Letní nákupy se moc nepovedly

Znovu se tak nabízí otázka, proč se Slavia před sezónou zbavila svého kapitána Brabce. „Chybí mi tam hrozně. Říkal jsem to hned, jak ho vyhodili. Jejich obrana je teď poměrně prostupná, takže musejí být rádi, že aspoň Vaniak něco pochytá,“ přikyvuje Vízek. V tom s ním Herda nesouhlasí. „Mně tam Brabec až tak neseděl, nebyl jsem zastáncem toho, že on je ten bezchybný,“ říká bývalý záložník s precizní kopací technikou.

Ale když ne jako obránce, tak jako vůdčí osobnost chybí Brabec určitě. „Lídra teď Slavia nemá a on jím v kabině i na hřišti byl, to vím moc dobře. Nemám to od Šmíci, kamarádím se i s jinými slávisty. Ať si každý říká, co chce, Brabec Slavii chybí,“ zdůrazňuje Vízek. „Pokud jde o lídra, hlavně mi chybí záložník, jako byl Karel sám, který dokáže dát těžkou přihrávku. Fotbal se dnes rozhoduje ve vápně - a tam také nikoho nemají. Hloušek se snaží, ale sám to neutáhne. Druhá strana tam úplně chybí. Třeba Vlček se do toho nemůže dostat. Letní nákupy se moc nepovedly. Asi by potřebovali jiné hráče...“ mrzí Herdu.

Brabec mužstvo táhl

Jeho kolega však Slavii vyhazov Brabce nemůže zapomenout. „Důvodů, proč ho dali pryč, může být spousta. Ale když se dívám na trávník, tak je mi jasné, že to Slavia neměla dělat. Teď tím trpí celé mužstvo a to si kdykoliv obhájím. Jen tři lidé tvrdí opak - Rosen, Doležal a Jarolím. Je to jejich Slavia, takže jim to nezazlívám, dělali to jistě v dobré víře. Ale je to jejich velká chyba. Jak Erich táhl mužstvo, jak křičel... Ať se na mě nikdo nezlobí, ale teď prostě slávisté nejsou srovnaní,“ rozohňuje se Vízek.

Ve skupině Evropské ligy je Slavia zatím poslední a v Gambrinus lize čtyři kola před koncem podzimu šestá se sedmibodovou ztrátou na Teplice a Jablonec. „Pořád jsme zatím jen v určité fázi podzimu a do konce soutěže ještě zbývá dost zápasů. Teď jde o to, abychom zabrali a podařilo se nám do zimní přestávky manko umazat,“ vytýčil kouč Jarolím jasný cíl.

„Karel na to přijde, on si s nimi poradí...“ zůstává Herda optimistou.

Reklama

Související témata: