Hlavní obsah

Válka Bohemek neskončí. Jde o milióny za Morávka, Kadlece a spol.

Zdeněk PavlisSport.cz

V kauze tří klubů se jménem Bohemians v názvu, které na tuzemské fotbalové scéně figurují, těžko k dohodě dojde. Natož aby došlo příští středu k dohodě z rozumu a v zájmu fotbalu, jak si nové vedení ČMFS přeje. „Ten spor musí vyřešit zákon a proto jsem krajně skeptický k představě, že by se dospělo ke shodě u strahovského kulatého stolu,“ tvrdí majitel klubu FC Bohemians Michal Vejsada, jenž si nárokuje právo na historický název Bohemians.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spor znesvářených klubů se jménem Bohemians v názvu těžko dospěje k dohodě z rozumu.

Článek

Ruka podaná ze Strahova třem znesvářeným klubům majícím jméno Bohemians v názvu a nabízející urovnání vleklého sporu se při středečním společném jednání u kulatého stolu stisku zřejmě nedočká.

Ligisté ústupky udělají, ale s podmínkou

Střížkovský ligový klub FK Bohemians sice ústy jednoho ze svých šéfů Josefa Jíchy slíbil: „K ústupkům jsme připraveni, zájmy fotbalu jsme ochotni akceptovat. A dokonce v míře pro mnohé překvapivé, “ tvrdil, ovšem hned dodával: „Naši podmínkou ale je, aby za vršovický klub 1905 jednal nikoli ředitel Přibyl, ale skutečný majitel klubu.“

„I my jsme rádi, že iniciativa svazu přišla a jsme připraveni sednout si k jednomu stolu. Nikdo ale nebude určovat, kdo nás bude při jednáních zastupovat. O tom si rozhodneme my. Stejně jako o hranicích kompromisu,“ deklarovat vstřícnost panující u vršovického Botiče i ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Causa zahrnuje přes třicet žalob a oznámení

Jenže ve hře je i bývalý zápasník Michal Vejsada, jemuž patří klub FC Bohemians hrající momentálně pražskou III. třídu. Nárokuje si právo na historický název Bohemians, kde působil a s nímž se dostal s desítkami milionů dluhů do konkursu. V celé kauze vede spoustu sporů, podal nespočet trestních oznámení, která jsou podána i proti němu.

„V současnosti jde o třináct žalob a celkem osmnáct trestních oznámení,“ potvrdil Vejsada, že celá kauza tří Bohemek už je krajně nepřehledná. Aby ne, když v ní podle jeho propočtů poletují pohledávky pomalu všech vůči všem dosahující výše 216 milionů korun. Podle Vejsadovy verze zahrnují třeba 78 milionů korun za prodej Jana Morávka z Bohemians 1905 do německého Schalke 04, ale třeba i bonusy a procenta za transfer Václava Kadlece z Vršovic do Sparty kam zamířil přesto, že byl v konkursu zapsán jako fotbalista registrovaný ve Vejsadových FC Bohemians.

Spor kolem miliónů za Morávka

A kdyby jen to - odchod Morávka do bundesligy je podle jeho výkladu v rozporu se zákonem a legislativou, neboť fotbalový svaz mu vůbec neměl vydávat transfer kartu, na což byl správcem konkursní podstaty opakovaně upozorněn. A vlastně i Václav Kadlec obléká sparťanský dres neoprávněně. Nemluvě o takovém Škodovi, který hraje zase neoprávněně za Bohemians 1905, i když i on patří správci konkursní podstaty!

„Morávek byl do Schalke 04 prodán řádně, německý klub již část přestupní částky uhradil, další splátka je už po splatnosti. Pokud ji Schalke neuhradí, obrátíme se na arbitráž FIFA,“ stojí si naopak ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl za tím, že Morávek patřil jeho klubu. O Škodovi a dalších hráčích pak rovněž nemíní diskutovat. „Všichni fotbalisté, které si pan Vejsada nárokuje, jsou hráči Bohemians 1905 řádně registrovaní na ČMFS.“

Vejsada: Fotbalový svaz jako mafie

Jenže Vejsada kontruje dalšími chvaty. „Mám jen obavy, aby fotbalový svaz neudělil Bohemians 1905 se zpětnou platností jiné číslo, než pod jakým teď figurují všechny Bohemky v soutěžích. Tím by mohl uznal vršovický klub ex post za člena svazu. Čtu teď knížku o sicilské mafii a ze stránek na mě vybíhají Károlyi, Vacek a spol. Opravdu je to jako na svazu,“ nechal se slyšet.

I z této přestřelky je zřejmé, že příští středu těžko u kulatého stolu k nějaké dohodě z rozumu dojde. „Mám návrh, s nímž na Strahov půjdu. Založme ze tří subjektů  - tedy ze střížkovských Bohemians, vršovických Bohemians 1905 a mé jediné pravé Bohemky, která žije, funguje a z fotbalové mapy nezmizela, jeden velký, silný klub Bohemians. Já si v něm ponechám podíl pět procent, uspokojím věřitele, vyvedu pravou Bohemku z konkursu a tím můj úkol ve fotbale skončí,“ nastínil Michal Vejsada svůj projekt.

Ochota ze Střížkova, jasné ne od Botiče

„Jdeme do toho, podobnou představu máme také a už čtyři roky ji prosazujeme. Naše záměry a záměry pana Vejsady jsou shodné,“ potvrdil vstřícnost jeden z majitelů střížkovských Bohemians Josef Jícha.

„Jenže tomuto návrhu se kompromis nedá říkat a my na něj nepřistoupíme,“ je ostře proti jakémukoli spojování, slučování či fúzování ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Místopředseda fotbalového svazu Jindřích Rajchl přesto věří, že se východisko z vleklého sporu klokanů přece jen najde. „Nabízí se několik řešení a my prostě musíme najít takové, keré by všechny tři strany přijaly a jež by panující situaci ukončilo,“ opakuje před středečním sezením u jednoho stolu.

Reklama