Hlavní obsah

Kladno dostalo od disciplinární komise ČMFS pokutu 30 tisíc korun

Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala pokutami tři prvoligové a jeden druholigový klub. Nejvyšší částku 30 tisíc korun zaplatí Kladno za porušení povinností pořadatelské služby v duelu s pražskou Slavií. Teplický útočník Jakub Mareš si za vražení do protihráče nezahraje nejbližší dvě utkání, navíc mu komise udělila pokutu deset tisíc korun.

Článek

Disciplinárka ve čtvrtek řešila rekordních devatenáct případů. Nejhůře dopadlo Kladno, které při utkání 11. ligového kola se Slavií nezvládlo pořadatelskou službu. "Komise vyslechla vyjádření zástupců Kladna a shlédla i záznam, který klub dodal. Z něho je patrné, že došlo k přerušení hry kvůli vhozeným dýmovnicím ze sektoru hostů do prostoru hřiště," řekl mluvčí komise Jaroslav Kolář.

Na chování hostujících fanoušků doplatila také Olomouc, která dostala za události v duelu s Brnem a následné přerušení hry pokutu 15 tisíc korun. "Současná svazová legislativa dává plnou odpovědnost pořádajícímu klubu, a to i v případě, že se jedná o chování diváků hostujícího klubu," vysvětlil Kolář.

Sigmě zřejmě přitížilo, že o ní komise kvůli pořadatelské službě jednala na podzim už podruhé. Olomoucký předseda Jiří Gajda se snažil hanácký klub hájit tím, že k přerušení podle něj došlo proto, že sudí Dagmar Damková chtěla dát pokyn k zásahu policie, která figuruje mimo stadion.

"Komise konstatovala, že na hrací plochu nedopadly žádné předměty, že zápas byl přerušen kvůli tomu, aby došlo k ochraně členů pořadatelské služby. Přesto došlo k pochybení pořadatele, na stadion se dostala pyrotechnika a zápas byl kvůli jejímu použití přerušen," řekl Kolář.

Za porušení povinností pořadatelské služby zaplatí také poslední celek druhé ligy Vítkovice, jimž komise za incident v zápase s Hlučínem vyměřila pokutu 20 tisíc korun. Stejnou částkou potrestala disciplinárka také Bohemians Praha za události během nedávného derby s Bohemians 1905.

Domácí střížkovský klub zvedl cenu lístků až na 300 korun, přestože v předchozím průběhu podzimu měli fanoušci vstup zdarma. Vyhecovanému duelu s "klokany" pak předcházely problémy u vchodů na stadion, protože pořadatelé před výkopem uzavřeli většinu pokladen. Podle Vršovických to byla provokace, Střížkovští naopak tvrdí, že jim hostující příznivci vystříkali pokladny kasrem.

"Ze zápisů o utkání je patrné, že došlo k některým nedostatkům a porušení povinností plynoucích ze soutěžního řádu. Jde například o neoznačení členů pořadatelské služby, o nedostatečně zajištěnou komunikaci mezi pořadateli. Chyběly vysílačky, které byly nahrazeny mobilními telefony," podotkl mluvčí komise.

Pokutu dostal i teplický mladík Mareš za strkanici s mladoboleslavským Janem Kyselou. Útočník Severočechů, který byl v sobotním ligovém duelu následně vyloučen, zaplatí deset tisíc korun a navíc si dva zápasy nezahraje. Nic platné nebylo hráči ani zástupcům vedoucího klubu prvoligové tabulky, že před disciplinárkou tvrdili, že šlo o neúmyslné udeření.

Komise shlédla videozáznam a rozhodla, že šlo o vražení do protihráče. Mareš mohl svému týmu scházet mnohem déle. "Sazba je dva týdny až dva měsíce. Peněžitá pokuta je za projevy nesportovního chování po udělení červené karty," vysvětlil Kolář.

Disciplinární řízení zahájila komise s Baníkem Ostrava. Důvodem jsou nedostatky v pořadatelské službě při utkání s Bohemians 1905.

Za vyloučení nesmějí v příštím zápasu nastoupit Marek Kaščák z Olomouce a Martin Cseh z Bohemians 1905. Za čtyři žluté karty dostali stejný trest Tomáš Fenyk z Bohemians Praha, Ivan Janek z Bohemians 1905, Milan Petržela z Plzně, Tomáš Strnad a Antonín Holub z Kladna.

V druhé lize si Oleg Duchnič ze Sokolova nezahraje ve čtyřech a Vladimír Dobal z Čáslavi ve dvou utkáních, komise oba potrestala za surovou hru. Za čtyři žluté karty mají stop na nejbližší kolo Martin Opic z Karviné a Jaroslav Chlebek z Třince, za vyloučení dostal tentýž trest třinecký Radek Kuděla.

Důtku udělila komise Zbyňku Pospěchovi z Opavy, který po utkání v Hradci Králové prokopl dveře v chodbě. Musí zároveň uhradit škodu, která domácímu klubu vznikla.

Reklama