Hlavní obsah

VIDEO: Nezdolný slávista Veselý už bude dávat góly jen ve fotbalovém nebi

PRAHA

Dočkal se velkého snu všech slávistů a otevřel nový Eden. V pátek ráno 30. října se však srdce jednoho z největších fotbalistů Slavie všech dob Františka Veselého zastavilo. Hráč, který do poslední chvíle při nejrůznějších akcích proháněl na hřišti soupeře o desítky let mladší, zemřel ve věku šedesáti pěti let.

Foto: Jaroslav Hejzlar, ČTK

Legendární fotbalista Slavie Praha František Veselý na snímku ze září 1993

Článek

Od pátečního rána bude mistr Evropy z roku 1976 dávat góly už jen ve fotbalovém nebi. František Veselý odehrál nejvíce zápasů ve slávistickém dresu v celé historii klubu. Nastoupil v 920 utkáních, z nichž 404 bylo ligových, ve Slavii působil v letech 1965-1980. Po odchodu z Edenu si zahrál v Rapidu Vídeň.

Jako první fotbalista se logicky dotkl míče na novém stadiónu v Edenu, když 7. května 2007 provedl v historické replice slávistického dresu slavnostní výkop prvního utkání proti Oxfordu. Celý svůj život prožíval s červenobílými barvami každý okamžik jejich fotbalových utkání, v hledišti nikdy nechyběl, jezdil i na utkání, která Slavia hrála venku, připomíná klub na svých stránkách.

Za sešívané hrával v padesátých letech jeho otec, jeho syn, také František, hrál ve Slavii v první polovině devadesátých let. Do Slavie ho přivedl trenér Emil Seifert, se kterým později v Dukle Praha získal mistrovský titul. František Veselý se vrátil do Slavie, se kterou bojoval o návrat do nejvyšší soutěže, kterou nakonec Slavia získala. Po vítězném utkání s Plzní ho fanoušci nosili nad hlavami.

Jeden z velkých bělehradských hrdinů

Za reprezentaci nastoupil poprvé v roce 1965, nosil reprezentační dres dvanáct let až do roku 1977. V reprezentaci odehrál 34 utkání a vstřelil 3 branky. Účastnil se MS 1970 a vítězného ME 1976. Mezi jeho nejvydařenější zápasy patřilo utkání o postup na MS 1970 proti Maďarsku, kdy získal penaltu a sám vstřelil druhou branku. V roce 1976 získal v Bělehradě titul mistra Ev-ropy, v semifinále proti Nizozemí odehrál parádní zápas, nahrál na jednu branku Nehodovi a druhou vstřelil sám.

Ve Slavii vstřelil 250 gólů, z toho 61 ligových. Kariéru v seší-vaném dresu uzavřel František Veselý až v neuvěřitelných 37 letech. Po skončení kariéry nastupoval za tým internacionálů.

Reklama