Hlavní obsah

Fanoušci Baníku odjeli z Prahy, policie zadržela 11 výtržníků

PRAHA/OSTRAVA

Fotbaloví fanoušci ostravského Baníku odjeli po ligovém zápase s pražskou Spartou bez větších incidentů z metropole. Po utkání, které skončilo remízou 1:1, odešli příznivci Baníku v doprovodu policie na nádraží v Dejvicích. Tam pro ně byl přistaven speciální vlak. Do Prahy jich v sobotu přijelo asi sedm stovek, odpoledne a v podvečer vyprovokovali výtržnosti cestou na zápas i na stadionu. Jedenáct jich policie zadržela.

Článek

Příznivci ostravského klubu mají pověst velkých výtržníků. "Dá se říct, že v souvislosti s takovým zápasem proběhlo celé bezpečností opatření relativně v poklidu," řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Uvedl také, že někteří fanoušci nebyli na zápas vpuštěni, na stadion se totiž nesmí s pyrotechnikou nebo zbraněmi. Policie proti těmto lidem zakročila zásahovými výbuškami. Fanoušci, kteří už na stadionu byli, však proti tomu protestovali a začali po policistech házet různé předměty. Jeden z těchto výtržníků pak byl předveden na policejní stanici.

Už odpoledne, kdy se začali fanoušci do metropole sjíždět, jich bylo deset zadrženo. Podle Hulana se například dva z nich pokoušeli na Václavském náměstí pálit sparťanskou šálu, další neuposlechl výzvy policistů. Zřejmě nejvážnější incident se odehrál v ulici Milady Horákové, kde trojice ostravských příznivců fyzicky napadla fanouška sparťanského celku.

S příznivci Baníku přijeli i fandové z Polska

Hulan řekl, že s příznivci Baníku přijeli i fandové z Polska, kteří patří k největším výtržníkům. První fanoušci přijeli na pražské Hlavní nádraží už před polednem, celkem jich vlakem přicestovalo na 500.

Fanoušci Baníku patří k nejrizikovějším, na akci proto dohlíželo 300 policistů. Bezpečnost v ulicích zajišťovali příslušníci pořádkové, dopravní i kriminální služby, policisté na koních, psovodi se služebními psy a pyrotechnici. V záloze byla připravena i speciální pořádková jednotka a antikonfliktní tým.

V Česku se zajišťování pořádku při fotbalových zápasech od letoška řídí novými pravidly. Bezpečnost na stadiónu už nezaručuje policie, ale pořadatelská služba. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, že najatá bezpečnostní agentura přestane situaci zvládat.

Reklama

Související témata: