Hlavní obsah

Fotbalová Sparta hospodařila se ztrátou téměř 142 miliónů korun

PRAHA

Fotbalová Sparta Praha zaznamenala v minulé sezóně ztrátu téměř 142 miliónů korun. Radiožurnálu to řekl předseda představenstva klubu Daniel Křetínský. Klub se však zároveň důrazně ohradil proti některým informacím, že se jedná o druhou nejvyšší ztrátu v historii Sparty. "Toto tvrzení je zásadně nepravdivé," ujišťuje letenské vedení.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Daniel Křetínský

Článek

Ještě hůře si Sparta po finanční stránce vedla v ročníku 2007/2008, kdy vykázala rekordní ztrátu 156 miliónů korun. Podle Radiožurnálu skončilo její hospodaření v červených číslech čtvrtou sezónu za sebou.

"Celkovou ztrátu ve výši 141,8 miliónu korun způsobilo především výrazné omezení počtu transferů ve smyslu odchodů hráčů Sparty," uvedl Křetínský. Podle něj za to může nejen situace na přestupovém trhu, ale i strategie Sparty, která má za cíl sportovně stabilizovat klub.

Český vicemistr letos opět nedosáhl na účast v základní skupině Ligy mistrů, která by mu vynesla 180 miliónů korun. V hlavní části prestižní soutěže Sparta naposledy hrála před čtyřmi lety.

„Přestože s celkovou ztrátou dosahující téměř 142 miliónů korun nemůžeme být spokojeni, jednoznačně pozitivně naopak hodnotíme zásadní zlepšení běžného hospodaření klubu o 68 miliónů korun. Toho bylo dosaženo jednak opatřeními spojenými s provozními náklady společnosti, ovšem také díky významným úspěchům v obchodní oblasti – zejména získáním nových sponzorů,“ říká letenský ředitel komunikace Ondřej Kasík. Podle vedení reálná „cashová“ ztráta činí přibližně 100 miliónů korun a již byla pokryta ze zdrojů vlastníka.

„Z uvedených provozních výsledků vyplývá, že Sparta nebude v případě realizace alespoň průměrných příjmů z transferů ztrátová ani při neúčasti v Lize mistrů. Tímto je tedy naplněn základní střednědobý nesportovní cíl, který si management Sparty stanovil a veřejně deklaroval,“ poukazuje personální ředitel klubu Jakub Otava.

Sparta patří od června 2004 finanční skupině J&T, která klub koupila od vydavatelství Vltava-Labe-Press za 554 miliónů korun. V éře J&T vykázal klub podle Radiožurnálu souhrnnou ztrátu 363 miliónů korun.

Reklama