Hlavní obsah

Pražským týmům se mistrovský titul vzdaluje, třeba Teplice na něj mají

Pavel DosadilSport.cz

Po dvou letech, kdy se titul slavil v Edenu, se ve fotbalové Gambrinus lize schyluje k velké změně. Byť není soutěž ještě ani v polovině, vzhledem ke škobrtání Sparty a Slavie je stále pravděpodobnější, že příští mistr nebude z Prahy. Tabulku vedou Teplice, Jablonec a Ostrava, opodál číhají ještě Plzeň či Mladá Boleslav...

Článek

Žádná utopie, upejpavost mimopražských klubů není na místě. Sparta ztrácí na čelo tabulky šest, obhájce Slavia dokonce deset bodů. Cesta k ligovému trůnu se zdá být volná. Dá se tedy opravdu předpokládat, že příští fotbalový mistr nebude z Prahy?

„Do konce ligy je daleko, ale možné je všechno. Jablonec a Teplice jsou teď v takové formě, že šanci určitě mají. Zvláště když Sparta nedává góly a ztrácí spoustou remíz a náskok na Slavii mají už dokonce deset bodů,“ přikyvuje trenér Přemysl Bičovský, který titul získal v roce 1983 s Bohemians.

„Může se to stát. I když je odehráno jen třináct kol, pravděpodobnost je dost velká. Šest bodů u Sparty a dokonce deset v případě Slavie - to jsou velké ztráty,“ poukazuje další trenér Stanislav Levý. „Podstatné však bude, co se bude dít v zimě. Slyšel jsem, že ani jeden z lídrů by se lukrativním nabídkám na své hráče nebránil. A pak je otázka, jak by je případné odchody poznamenaly. Šanci však mají a k těm prvním třem řadím ještě Plzeň, o které tvrdím, že do třetího místa také může být. Rozdíly v kádrech mezi Spartou, Slavií a těmito kluby nejsou velké...“ dodává Bičovského spoluhráč z mistrovské éry klokanů.

Sestava 13. kola podle Sport.cz
Krbeček (Příbram) - Plašil (Příbram), Neuwirth (Ostrava), Řepka (Sparta), Tchuř (Ostrava) - Mendy (Mladá Boleslav), Rossi (Olomouc), Lička (Ostrava), Žofčák (Sparta) - Blažek (Liberec), Kulič (Mladá Boleslav).

Teplice jsou stabilizované a hrají zajímavý fotbal

Kdo tedy nejspíš získá titul, když ne pražská S? „Je to těžké odhadnout, zbývá ještě sedmnáct kol... Ale Teplice by mohly zůstat hodně nahoře a možná dosáhnout i na titul. Na jejich hru se dá i dívat, což je pro mě podstatné, takže se snažím vidět každý jejich domácí zápas. Podle mě teď hrají nejlepší fotbal v lize,“ říká Bičovský, dlouholetý hráč Teplic.

„Promítnout se může spousta faktorů. Třeba jak dopadnou zbývající tři podzimní kola, k jakým přestupům pak v zimě dojde. Ale Teplice jsou momentálně tak stabilizované, že jejich šance je opravdu velká,“ ukazuje i Levý na žlutomodré ze Stínadel.

Start v Evropské lize je jen výmluvou

Pražané mají ještě o komplikaci víc. Zatímco ligoví lídři se mohou soustředit jen na domácí scénu, Spartu i Slavii čekají ještě tři duely v Evropské lize. „V tom bych důvody nehledal. Spíše jde o to, že ve Spartě a ve Slavii musí být neustálý pohyb hráčů, velké změny během každého přestupního termínu. Pak není jednoduché dát tým dohromady. Koukněte se na Teplice, Jablonec i Ostravu. Mají stabilizovaný kádr a ustálenou sestavu, mužstvo je delší čas pohromadě,“ připomíná Bičovský.

„Také špičkové evropské týmy své hvězdy těžko nahrazují, ale pořád mají na lavičce kam sáhnout, aby úbytek kvality nebyl tak veliký. Nedokážu si představit, že by třeba Spartě najednou vypadli Řepka s Hubníkem... Jenže cílem každého velkého klubu přece je, aby hrál evropské poháry. Pak se na ně nemůže vymlouvat, to jako alibi určitě neberu,“ odmítá podobné nářky také Levý.

Výrazné posily obě S těžko seženou

Pražáci jsou teď na tahu, v zimě budou mít na Letné i v Edenu o čem přemýšlet. „Asi znovu přijdou změny - ale kde vzít a nekrást? Doma špičkových fotbalistů, kteří by Spartě a Slavii pomohli, moc není. A cizinci, kteří mají opravdu špičkovou kvalitu, jsou zase moc drazí...“ připomíná Bičovský.

Tradiční ligové favority však ještě odepisovat nelze. „Obě S si podzim určitě důkladně zanalyzují. Nevěřím tomu, že by jaro zabalila, i když ztráta Slavie už je dost velká. Moc dobře vědí, že jen přední příčky jim přinesou finanční zisk,“ upozorňuje Levý.

Reklama