Hlavní obsah

V severočeském derby hostí první Teplice druhý Jablonec, Ostrava vyzve Kladno

PRAHA

Ve 14. kole české nejvyšší fotbalové ligy se utká první celek tabulky s druhým. Kdo by před sezónou tipoval, že s blížícím se koncem podzimní části na sebe narazí Sparta a Slavia, byl by na velkém omylu. Duel dvou současných nejlepších ligových týmu totiž v severočeském derby obstará souboj Teplic s Jabloncem. Přiblížit se jim může třetí Ostrava, která hostí Kladno.

Foto: Petr Horník, Právo

Hráči Jablonce oslavují branku (ilustrační foto)

Článek

Pozornost všech českých fotbalových fanoušků bude o víkendu směřovat na sever Čech. Tam se totiž už v sobotu od 18:15 uskuteční derby mezi Teplicemi a Jabloncem. A nepůjde jen tak o ledajaký duel. Oba týmy zatím ze třinácti zápasů nasbíraly nejvíc bodů, a to celých devětadvacet. Mimo jiné na sebe narazí nejúdernější útok s druhou nejlepší obranou, kterou se pyšní Jablonec.

V Teplicích by měl mít domácí trenér Jiří Plíšek k dispozici všechny hráče, až na zraněného útočníka Mareše. Neměli by tedy chybět ani Vidlička s Kleinem. „Jejich zdravotní stav se pomalu zlepšuje, oba se zapojili do tréninkového procesu. Samozřejmě je stále trošku kontrolujeme, ale chci věřit tomu, že budou v pořádku," přál si na klubovém webu Plíšek. O motivaci má postaráno i domácí záložník Vlastimil Stožický. „Je to už rok a půl, co jsem v Jablonci působil. Hlavní je, abychom zápas zvládli jako tým a odpoutali se na prvním místě tabulky," poznamenal Stožický.

Komňackého zkouška

Pro trenéra hostů Františka Komňackého je zápas zkouškou, která mu má ukázat, jestli jeho tým má na to bojovat o první místo. "Teplice jsou v tabulce ještě o skóre před námi a zdá se, že mají vynikající formu. Bude to zápas, který nám ukáže, jak daleko jsme a kolik nám na ně schází,“ míní úspěšný jablonecký stratég.

Ještě před severočeským derby jsou však v sobotu od 16:00 na programu dvě utkání. Třetí Ostrava hostí v sestupových vodách namočené Kladno a pokud uspěje, může se na vedoucí duo dotáhnout na rozdíl jediného bodu. „Kladno jsem vedl, tak vím, že jsme do Ostravy jezdili s respektem. Jsme favoritem, proto soupeř bude o to víc ostražitější. Bude chtít zápas odbojovat, odbránit. Ovšem my víme, co chceme,“ bude mít soupeře přečteného domácí trenér Miroslav Koubek.

„V hráčích od první chvíle pěstuji návyk, že si nikoho nesmíme dovolit podcenit. A vnímám, že tým se podle toho i chová, zatím reaguje v tréninku a zápasech dobře. Věřím, že i na mé varování před zápasem s Kladnem přijde adekvátní reakce,“ řekl ostravský kouč Koubek, jehož svěřenci před týdnem vybojovali za remízu 1:1 bod ze sparťanské Letné. „Nějaké šrámy jsme si domů přivezli, ale všechny byly léčitelné. Dokonce je v pořádku po delším čase už i stoper René Bolf,“ těšilo Koubka.

Rozjetá Olomouc

Zatímco v Teplicích se bude bojovat o čelo ligy, v nedalekém Liberci budou chtít domácí hráči proti Olomouci pokračovat ve stoupání tabulkou výš. Nic jednoduchého ovšem svěřence kouče Ladislava Škorpila nečeká. Hanáci se po tragickém úvodu zvedli, o čemž svědčí tři poslední vyhrané zápasy s celkovým skóre 9:1. Naposledy Sigma doma přehrála České Budějovice jasně 2:0. „Věříme si. Musíme dokončit podzim tak, abychom skončili ve středu tabulky,“ přeje si olomoucký trenér Zdeněk Psotka.

Nedělní program Gambrinus ligy nabízí fanoušků tři zápasy. Šestá Mladá Boleslav nastoupí na půdě předposledních Českých Budějovic. Středočeši tři zápasy za sebou nepoznali hořkost porážky, ale předchozích šest utkání bez vítězství je odsoudilo až na desetibodovou ztrátu na vedoucí duo ze severu Čech. Českobudějovičtí si naopak proti týmu z Mladé Boleslavi přejí poprvé v této sezóně před vlastními diváky oslavit výhru. Ta jediná se totiž datuje k druhému kolu, kdy Jihočeši vyhráli na půdě Bohemians Praha 2:0.

Brno jede na Strahov

Tam se v neděli představí i tým vedený koučem Miroslavem Beránkem. Brno naposledy remizovalo v Plzni 1:1, což se dá považovat vzhledem k předvedené hře hráčů z moravské metropole za úspěch. Domácí by na strahovském azylu potřebovali bodovat jako sůl. Na poslední místo tabulky se totiž dostali i kvůli tomu, že z posledních pěti zápasů čtyřikrát prohráli a získali jen jediný bod. Svůj 150. start může v lize oslavit obránce hostů Jan Trousil.

Bohemians 1905 se v Dolíčku představí proti Příbrami. Středočeši naposledy senzačně porazili na vlastním trávníku mistrovskou Slavii 1:0. Klokani mají ovšem jiné starosti. Doufají, že po třech prohraných zápasech v řadě budou naopak naplno bodovat oni. Příbram se naposledy u Botiče představila na jaře roku 2003, tehdy skončil zápas bezbrankovou remízou.

Obě pražská „S“ mají na programu své utkání 14. kola až v pondělí. V televizním duelu od 17:30 nastoupí sparťané na půdě dvanáctého Slovácka. Slavia ve shodný čas bude bojovat o ligové body proti plzeňské Viktorii. Zápas Slavia - Plzeň budete moci shlédnout živě na Sport.cz. Ostatní zápasy můžete sledovat tradičně v on-line reportážích na Sport.cz.

Program 14. fotbalové ligy:
Sobota:
16:00Liberec - Olomoucon-line
16:00Ostrava - Kladnoon-line
18:15Teplice - Jablonecon-line
Neděle:
15:00České Budějovice - Mladá Boleslavon-line
17:00Bohemians 1905 - Příbramon-line
17:00Bohemians Praha - Brnoon-line
Pondělí:
17:30Slavia - Plzeňon-line
17:30Slovácko - Spartaon-line

Reklama

Související témata: