Hlavní obsah

Šmicer skončil, možná stihne odletět s reprezentací jako její manažer

PRAHA

Slavia se topí v krizi, ale největší šok nastal, když už většina fanoušků byla po bezgólovém utkání s Plzní doma. Vladimír Šmicer, jednoznačně nejpopulárnější fotbalista sešívaných, totiž oznámil, že se již o přestávce rozhodl ze zdravotních důvodů okamžitě ukončit kariéru. Již na turnaji v emirátech by se tak mohl představit jako manažer české reprezentace.

Článek

Po čtyřech operacích kolena a více jak půlročním úsilí o návrat na hřiště hodil do ringu ručník. Vladimír Šmicer se proti Plzni poprvé objevil v základní sestavě Slavie. Po prvním poločase byl střídán a ještě během přestávky učinil šokující rozhodnutí. „Končím s fotbalem. Okamžitě a definitivně. V úterý vracím na Slavii věci,“ prohlásil pár minut po utkání.

Dlouholetý reprezentant oznámil novinu jako prvním svým spoluhráčům, trenérům a vedení Slavie. „Bylo to samozřejmě ve vzduchu. Vláďa cítí, že po zranění už nemůže mužstvu na hřišti tolik pomoci. Navíc na něj předseda svazu Ivan Hašek tlačí, aby se ujal funkce manažera reprezentace. To všechno sehrálo roli,“ konstatoval trenér Karel Jarolím.

Šmicer tak prožívá hořký konec kariéry. V létě si maloval, jak si ještě užije Ligy mistrů, budování silného mužstva a dalšího titulu. Nic z toho se mu nesplnilo a odchází bez fanfár. „To je sice pravda, ale měl jsem krásnou kariéru. Že skončím už po Plzni, to jsem si opravdu neplánoval. Proto tady byla jen manželka se synem, jinak nikdo z rodiny. Ale už to opravdu nejde. Po čtyřech operacích kolena přece musíte počítat s tím, že to nebude žádná hitparáda. V základu jsem byl snad poprvé za poslední rok. A koleno mě pořád bolí,“ líčil Šmíca.

U reprezentace může začít hned

Páteční odlet do Al Ainu na turnaj ve Spojených arabských emirátech by tedy mohl stihnout již jako manažer národního týmu. Tuto nabídku má od léta, kdy se šéfem svazu stal Ivan Hašek. „Doufám, že nabídka pořád platí, hned ráno Ivanovi volám. A pokud jde o turnaj, rád bych ho stihl, abych byl od začátku u toho, když se tvoří nový tým,“ řekl Šmicer. Přestože má manažerskou nabídku i ze Slavie, odchází z Edenu úplně. „Kdybych tu zůstal, pořád by mě to táhlo na hřiště. Proto pro mě bude lepší, když se přesunu někam jinam,“ přiznal.

Šéf svazu bude mít z jeho rázného kroku asi největší radost. „Vláďovo rozhodnutí už znám, samozřejmě mě potěšilo. Hned na úterní dopoledne jsem si s ním dal schůzku, na které doladíme všechny podrobnosti,“ potvrdil Hašek v pondělí večer pro Sport.cz.

A spokojený bude i Šmicrův tchán Ladislav Vízek. „Na jaře si s ním asi zase zahraji v Dolních Chabrech. Jsou na padáka, tak jim trochu pomůžu. Teď jsme spolu hrávali jen za Kozlovnu,“ usmál se Šmicer.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice