Hlavní obsah

Vízek tvrdí: Jarolím Slavii škodí a měl by odejít. I Šmicer kvůli němu skončil!

PRAHA

O ukončení fotbalové kariéry Vladimíra Šmicra se hodně přičinil i trenér Slavie Karel Jarolím. Internacionál a hráčův tchán Ladislav Vízek je o tom alespoň přesvědčen. Podle něj bylo uměním rozbít tak kvalitní mužstvo, jaké Pražané měli. Za nepovedené experimenty by proto měl Jarolím zaplatit a od týmu odejít. „Měl už dávno skončit,“ řekl Sport.cz Vízek.

Článek

Málokdo ze slávistických fanoušků v pondělní dohrávce 14. kola proti Viktorii Plzeň tušil, že vidí Vladimíra Šmicera v sešívaném dresu na ligové scéně naposledy. Po přestávce se už útočník domácích na trávník nevrátil, protože místo něj poslal kouč Karel Jarolím na hrací plochu Zdeňka Šenkeříka. Ani tento tah ovšem ke gólu nevedl a oba týmy se tak v Edenu rozešly bez gólů.

Střídání poslední kapkou

Právě střídání bylo pro Šmicera poslední kapkou, po níž se rozhodl rozloučit se s aktivní kariérou a předsedovi svazu Ivanu Haškovi kývnout na nabídku, aby se ujal role manažera reprezentace.

„S Vláďou jsem po zápase mluvil. Byl nesmírně smutný a rozladěný. Řekl mi, že byl špatný z toho, když ho trenér bez jakéhokoliv komentáře stáhnul ze hřiště jako malého kluka,“ prozradil pocity svého zetě Vízek. „Asi mu chtěl Karel uspíšit odchod, který Vláďa plánoval po konci podzimu,“ dodal.

S Jarolímem ve Slavii dělat nechtěl

„Vláďa je slávista, srdcař. Miluje svůj klub stejně jako ho miloval Franta Veselý. Na trenéra se nezlobí, protože se nic tak strašného nestalo,“ pokračoval Vízek. „Co já vím, měl nabídku dělat i manažera ve Slavii, jenže s Jarolímem pracovat nechtěl,“ dodával.

Vízek rozhodnutí Šmicra chápe. Držiteli zlaté olympijské medaile z roku 1980 totiž současná práce Jarolíma po chuti také příliš není. „Vyhodil Brabce, pak svého synovce Jarolíma a teď pomohl k urychlenému odchodu Šmícovi. V létě přivedl jedenáct nových hráčů. Slavia hraje čím dál tím hůř, což asi souvisí i s tím, že Jarolím chce mít pod sebou jen hodné kluky, kteří mu nebudou odporovat. Ale tak to prostě nejde. Stejně jako bylo umění získat dva tituly, je teď umění mužstvo tímto způsobem rozbít. Psychologie asi není Jarolímova silná stránka,“ myslí si Vízek.

Po experimentech by měl trenér povýšit

„Mužstvo musí dostat nového trenéra, Jarolíma hráči asi příliš rádi nemají. Je to vidět na trávníku, kde se objevuje křeč a mezi hráči pak špatná nálada, bez humoru a bez pohody. Vždyť i Vaniak říkal, že končí, neboť tuší, že ho trenér nechce. Jarolím udělal dva tituly, je ale vidět, že se mu letní experimenty nepovedly. Slávisté nejenže primát už stěží obhájí, ale kdo ví, jak nakonec v lize dopadnou. Jarolíma by proto mělo vedení klubu posunout někam výš, třeba na post sportovního manažera,“ hledal Vízek možná východiska pro sešívaný klub.

Kdo na lavičku Slavie? Třeba Rada

„Nejsem zastáncem trenérských vyhazovů, ale Karel patrně těží z náklonnosti  klubového vedení. Jinak už musel dávno skončit, protože výsledky nemá,“ míní čtyřiapadesátiletý internacionál. „Problémem ale podle mého je, že mu vedení dalo smlouvu na příliš dlouhou dobu. Kdyby ho chtěli vyhodit, museli by ho vyplatit. A to by byla pořádná rána do rozpočtu,“  upozorňuje Vízek.

Netají, že by o jednom potenciálním nástupci Karla Jarolíma věděl. „Vedl reprezentaci a z předchozích klubových štací má velmi dobré reference. Je ale pravda, že Petr Rada by byl pro Slavii hodně odvážným jménem. Pověst má podle mě dobrou, ale slávisté by ho asi neskousli,“ tuší bývalý Radův spoluhráč z pražské Dukly.

Jarolím pomohl Šmicrovi i Haškovi

A co říká Vízek na to, že se jeho zeť po skončení kariéry chopí postu manažera reprezentace? „Vláďa má obrovskou chuť do fotbalu, u současných hráčů národního týmu přirozený respekt a navíc umí skvěle dva jazyky. Navíc v nároďáku rozbije sparťanskou hegemonii, i když u reprezentace táhnou všichni za jeden provaz. Ale hlavně -  bude to úplně něco jiného, než za Košťálovy éry, protože když bude Vláďa jednat třeba s Angličany, bude profitovat i z toho, že ho ve fotbalovém světě všichni znají. Co já vím, chtěl mít Ivan Hašek funkci manažera obsazenu co nejdříve. Trenér Jarolím tak vlastně pomohl Haškovi i Šmicrovi,“ shrnoval Vízek.

Reklama