Hlavní obsah

Už i Plzeň vozí z Edenu bod pro Limberského pejska

Pavel DosadilSport.cz

Krize. Tomuto slovu se v Edenu brání jako čert kříži. Jinak ovšem současný stav fotbalové Slavie v Gambrinus lize nazvat nelze. Impulsy v podobě dvou pohárových remíz s Valencií neúčinkují. Z šesti posledních ligových zápasů červenobílí jednou vyhráli, dvakrát remizovali a třikrát prohráli. A co je nejpodstatnější, na vedoucí Teplice ztrácejí 12 bodů.

Foto: Petr Horník, Právo

Plzeňský fotbalista Pavel Horvát v souboji se slávistou Adamem Hlouškem.

Článek

Obhajoba titulu se Slavii rozplývá ještě do zimní přestávky. Kdo ví, s jakým mankem vzhledem k současnému rozpoložení mužstva do jarních odvet půjde. „Dvanáct bodů na Teplice, to už vypadá hrozivě. Je to velká mezera, ale ještě nám na podzim zbývají dva zápasy a můžeme z manka něco umazat,“ chytá se stébla naděje kapitán Marek Suchý.

Slavia jede do Jablonce, který je v tabulce druhý hned za Teplicemi, a černý podzim zakončí v Edenu s Brnem. Kdo by si dnes vsadil, že obhájce titulu získá potřebných šest bodů a zůstane alespoň trochu v kontaktu s lídry soutěže!? „Dvanáct bodů je moc. Já už nevěřím, že se Slavia ještě zapojí do hry o titul,“ myslí si trenér Stanislav Levý.

Sestava 14. kola podle Sport.cz
Lovásik (Olomouc) - Neves (Ostrava), Hubník (Sparta), Bystroň (Plzeň) - Rossi (Olomouc), Horváth (Plzeň), Marek (Ostrava), Šultes (Olomouc) - Kulič (Mladá Boleslav), Ordoš (Olomouc), Holenda (Sparta).

Eden už není nedobytný

Pád nedobytného Edenu, to je jeden z důležitých faktorů vršovické krize. Porážky se Spartou a s Olomoucí, remíza s Plzní. Nabízí se trocha ironie, zda bod není pro viktoriány málo. „Ne, ne, Slavia je mistr, s remízou jsem spokojený. Hráli jsme pro Limberského pejska, který umřel. Bod by určitě bral,“ švejkoval plzeňský kapitán Pavel Horváth.

Na jaře jeho tým v Edenu prohrál, teď se neměl čeho bát. „Mluvit se bude hlavně o Slavii, která má svých starostí dost. My jsme menší klub, ale naše liga je vyrovnaná a hrát se v ní dá s každým. Mohli jsme tady i vyhrát... Teplice také začnou ztrácet, ale Slavia už to bude mít hodně těžké. Pořád má dobré hráče, ale na jejím příkladu je vidět, jaký význam má ve sportu psychika,“ dodával Horváth.

Sparta na Slovácku své akcie udržela

Trochu soli do slávistických ran přisypala také Sparta. Po výhře v Kluži dokázala o gól zvítězit také na Slovácku, takže se šestibodovými odstupy je v tabulce přesně na polovině cesty mezi sedmou Slavií a vedoucími Teplicemi. „Pro psychiku mužstva je podstatné, že jsme vedení 1:0 dokázali udržet. Už několikrát jsme venku dobře rozehrané zápasy ztratili. Pokud jde o šest bodů ztráty na Teplice, to je pořád jen matematika. Podzim je rozehraný, z toho bych závěry nedělal,“ zůstal na zemi trenér Jozef Chovanec.

„Minule jsme doma ztratili body s Ostravou, takže na Slovácku jsme moc potřebovali vyhrát. A my to zvládli,“ pochvaloval si důležitost tři získaných bodů reprezentant Roman Hubník.

Sparta se tedy ve hře o titul stále drží, i když pro příští zápas s Libercem ztratila vykartované trio Řepka, Kušnír a Vacek. To pro ni bude velký problém.

Reklama

Související témata: