Hlavní obsah

Za výtržnosti fanoušků budou trestány i hostující kluby

PRAHA

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu bude od příštího ligového kola nově trestat i kluby, jejichž fanoušci se dopustí výtržností na hřištích soupeře. V rozhovoru pro svazové internetové stránky to řekl předseda komise Jiří Golda.

Foto: Petr Horník, Právo

Fanoušci Sparty řádí na stadiónu Mladé Boleslavi - ilustrační foto

Článek

Zatím platilo, že za projevy násilí na stadiónech byl postihován jen domácí klub, a to za nedostatečnou pořadatelskou službu. Přitom UEFA ve svých soutěžích už běžně trestá za výtržnosti i hosty. Nedávno "ocenila" řádění fanoušků Dinama Záhřeb při Evropské lize v Temešváru odpočtem tří bodů a uzavřením hlediště. Také FIFA nařídila, aby podobnou praxi zavedly i národní svazy.

Disciplinární komise bude tuto zásadu aplikovat už od příštího ligového kola, přestože novinka zatím není zakotvena v disciplinárním řádu. "Ten bude potřebovat změnu, ale nám se podařilo nám najít cestu, která nám dá účinný nástroj okamžitě," řekl Golda.

Podle analýzy, kterou si komise udělala, je většina nevhodného chování na stadiónech, kvůli němuž je přerušena hra a domácí kluby platí pokuty, způsobena fanoušky hostujícího klubu. "Fanoušci prostě hřeší na to, že se jejich klubu nemůže nic stát. To, co si doma nedovolí, dělají venku," řekl Golda.

Při posledním říjnovém zasedání komise to byly tři ze čtyř případů. "A dnes máme na stole kauzu fanouška Slavie, který pyrotechnikou způsobil přerušení zápasu v Příbrami. Shodli jsme se, že to je ta pověstná poslední kapka, a musíme konat," dodal předseda komise.

Golda předpokládá, že oba kluby budou při zajišťování pořádku na stadionech spolupracovat. "Samozřejmě nebude trestán jen hostující klub, ale vždy zvážíme podíl obou účastníků zápasu. Pořadatel tím svých povinností zbaven není," prohlásil Golda.

Reklama