Hlavní obsah

Grande Paolo sledoval, jak Sparta po půlroce zase dokázala vyhrát bez Řepky

PRAHA

Statistiky jsou neúprosné. Jakmile musejí fotbalisté Sparty nastoupit bez svého kapitána Tomáše Řepky, mají zaděláno na průšvih. Posledním příkladem je odveta s Panathinaikosem Atény a vyřazení z Ligy mistrů. Proti Liberci to však Pražané zvládli i bez kapitána a po třech domácích remízách zase vyhráli. I pro Pavla Nedvěda, který seděl v hledišti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují gól proti Liberci

Článek

Nejslavnější fanoušek, který v sobotu večer usedl do letenského hlediště, mohl odcházet spokojen. Exsparťan Pavel Nedvěd sledoval, jak jeho bývalý tým využil dlouhou přesilovku a udolal Liberec 2:0. Grande Paolo zavítal na skok do Prahy, aby byl v pátek u toho, když Jiří Dvořák přebíral v Karolinu vyznamenání od Karlovy university. Český profesor z curyšské university a šéflékař FIFA je přítelem bývalého kapitána národního týmu.

Nedvěd viděl ne právě běžný úkaz. Sparta dokázala zabodovat naplno i bez potrestaného stopera Řepky. Bez svého kapitána vyhrála v lize naposledy letos v dubnu 2:0 nad Plzní. Zatímco tenkrát zaskočil Huber hostující z Jablonce, tentokrát se vedle Hubníka postavil devatenáctiletý odchovanec Lukáš Hejda. A ve svém prvoligovém debutu podal výkon téměř mazácký.

Stoper Hejda, mladík hodný zapamatování

„Málokdo z vás ho znal, Lukáš ovšem předvedl své kvality. Prohrál snad jeden souboj, jinak to zvládl velmi dobře. Konečně jsme dokázali vyhrát i bez Tomáše Řepky, což se nám většinou nedaří,“ liboval si trenér Jozef Chovanec.

Debutant byl tak trochu v Jiříkově vidění. „Nahradit Řepku je samozřejmě těžké. Kluci mi však pomohli a snad jsem se s tím vyrovnal dobře. Jsem spokojený. Hrál jsem s fotbalisty, které jsem vídal zatím jen v televizi. To je něco neskutečného,“ líčil Hejda.

Letenští brzy skórovali, takže se netrápili

Mladík měl roli ulehčenou tím, že Liberec hrál od 8. minuty o deseti a nechal na hřišti jen jednoho útočníka. Pro vyloučení došel Holenda, který pak také otevřel skóre. „Keličovi jsem utíkal a on mě jednoznačně stáhl, takže jasná červená. Ne vždycky bývá převaha jednoho hráče výhodou. Důležité bylo, že jsme dali brzy gól, pak už jsme měli zápas v rukou,“ líčil Jan Holenda.

Druhou pojišťující trefu přidal další mladík Václav Kadlec. Ačkoliv teprve dobíral antibiotika, skóroval pouhou minutu po příchodu na hřiště. „Vypadá to, jako bych uměl dávat góly jen jako náhradník, ale snad je to jen shoda okolností. Nezbývalo mi nic jiného než zakončení, jež jsem zvolil,“ vítal letenský „Káďa“ svoji pátou ligovou trefu v kariéře.

Reklama

Související témata: