Hlavní obsah

VIDEO: Motorkáře Holendu láká Dakar, zatím však radši střílí góly

PRAHA

Minisérie jeho střeleckých úspěchů nekončí. Po narození syna Olivera není útočník Jan Holenda k udržení. Nejdřív vstřelil dva góly v Kluži a položil základ k výhře fotbalistů Sparty 3:2. V následujících ligových duelech se pak postaral o vítězné trefy na Slovácku i proti Liberci, s nímž v roce 2006 vybojoval mistrovský titul.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Jan Holenda (vpravo) v souboji s Miroslavem Holeňákem z Liberce

Článek

Sám o sobě říká, že je hyperaktivní člověk. Živí se sice fotbalem, kromě něj však má rád třeba běžky a osm let jezdí na snowboardu. Propadl módě tetování, rád chodí do divadla a sólista Vratislav Kříž ho přivedl k opeře. Největší libůstkou letenského forvarda jsou ovšem motorky.

„Nejradši mám endura. Baví mě sledovat dálkové závody, třeba Dakar. Kdysi jsem uvažoval, že bych něco podobného zkusil, ale je to strašně náročné na čas i peníze. A po skončení kariéry už asi bude pozdě něco takového zkoušet,“ líčil Jan Holenda v klubovém programu právě pro zápas s Libercem.

Chovanec: Není to žádná baletka v kopačkách

Před třemi lety získal se Slovanem titul. A v sobotu Liberec čtyřiadvacetiletý útočník potopil. Nejdřív ho Kelič zastavil jen za cenu červené karty, potom Holenda otevřel skóre a jen potvrdil mimořádnou pohodu posledních týdnů. Jako by po narození syna Olivera kopíroval střeleckou plodnost dalšího čerstvého taťky Milana Baroše.

Začalo to dvěma trefami v Kluži, které Spartu dál drží ve hře o postup do jarní části Evropské ligy. „Honza je hráč, který je ochoten pracovat a plnit pokyny, které mu dáváme. Jistě, není to sice žádná baletka v kopačkách, ale zápas v Kluži byl šitý jemu na míru, což vstřelením dvou gólů potvrdil,“ liboval si trenér Jozef Chovanec.

Čtyři dny po utkání v Kluži pak Holenda rozhodl duel na Slovácku. „Jsou to jen tři góly. Doufám, že mi to ještě nějaký ten pátek vydrží. Jediné, co se změnilo, je narození syna. Jinak všechno dělám jako předtím,“ ujišťoval.

Čtyři roky se trmácel po hostováních

A hned po reprezentační pauze se trefil znovu. Přitom se ještě nedávno zdálo, že Holenda je nechtěným odchovancem. Čtyři roky se protloukal po hostováních. Vystřídal Drnovice, Liberec, České Budějovice a Most. Začal pomýšlet i na ukončení kariéry. Žádný jiný hráč současného kádru nemusel o místo ve Spartě bojovat tak dlouho a tak úporně. O přestupu však prý nikdy neuvažoval.

„Tak jsem to nestavěl. Chtěl jsem hrát za Spartu a byl rozhodnutý pro to udělat všechno. Byl jsem vnitřně rozhodnutý, že nikde jinde v Čechách nechci hrát. Pokud bych tedy býval usiloval o změnu dresu, jednoznačně bych preferoval zahraničí,“ vzpomíná.

Po posledních zápasech už může být o poznání jistější. „Na podzim máme před sebou ještě tři důležité zápasy. Jsem rád, že jsme zkoušku s Libercem i bez zraněných a distancovaných hráčů zvládli. Psychicky nás to posílí,“ doufá Holenda.

Reklama

Související témata: