Hlavní obsah

Prasečí chřipka kosí Teplické dál, zápas s Plzní svaz odložil

Radek MalinaPrávo

Ligový lídr z Teplic neodehraje poslední utkání podzimní části sezóny. Už pět hráčů severočeského klubu mělo totiž pozitivní test na prasečí chřipku. První tým tabulky dnes požádal svaz o odložení nedělního zápasu s Plzní, generalita na Strahově zareagovala promptně a žádosti vyhověla prakticky okamžitě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Fotbalisty Teplic trápí prasečí chřipka - ilustrační fotografie.

Článek

„O odložení utkání jsme požádali na základně stanoviska Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem, které jsme dnes obdrželi. Testy na prasečí chřipku byly totiž pozitivní u Grigara Slavíka a Kalivody, už v předešlých dnech pak také u Smejkala a Vidličky,“ prohlásil František Hrdlička, ředitel FK Teplice.

Ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal nařídil teplickým hráčům domácí léčení: „Při vzájemném kontaktu existuje riziko dalšího šíření nákazy. Za daných podmínek je FK Teplice ohniskem nákazy, a proto je nutno od posledního pozitivního vyšetření na virus H1N1, aby členové týmu zůstali deset dnů v domácí izolaci.“

Podle Trmala musí členové severočeského klubu naplnit protiepidemická opatření podle zákona o ochraně veřejného zdraví: „Je třeba omezit tělesnou zátěž a zamezit prochladnutí, stejně tak je třeba omezit účast na zápasech i dalších hromadných akcích.“

Teplické vedení mělo brzy jasno

Dokument s těmito podklady a výsledky testů doručilo teplické vedení včera promptně na Strahov a brzy mělo jasno, že se nedělní zápas proti Západočechům hrát nebude. ČMFS žádosti Severočechů vyhovělo: „Vedení profesionálního fotbalu ČMFS rozhodlo o odložení utkání 16. kola Gambrinus ligy FK Teplice – FC Viktoria Plzeň, a to na základě doručeného rozhodnutí Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.“

Severočeši měli v neděli hájit první místo v tabulce před zimní přestávkou. Na kontě mají 32 bodů, druhý Jablonec 29, třetí Sparta rovněž 29. Plzeň je pátá a na lídra ztrácí šest bodů, přičemž v posledních osmi zápasech nenašla přemožitele.

Teplice přišly o neporazitelnost v pondělí v Olomouci. Sigma doma vyhrála 6:2. Na výkonu Severočechů se bezpochyby projevila nastupující prasečí chřipka. Tou dobou už měl pozitivní výsledek Smejkal, Vidlička byl s podezřením na virus H1N1 hospitalizován v nemocnici v Prostějově a u dalších hráčů se projevovaly příznaky onemocnění. „Kluboví lékaři rozšíření onemocnění mezi další hráče předpovídali. I proto jsme žádali o odložení pondělního zápasu. Ale neměli jsme potřebný písemný dokument,“ pokrčil včera rameny Hrdlička.

Okamžitý nástup na dovolenou

Podle neoficiálních informací ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal považoval ředitele profesionálních soutěží Lubase za dostatečnou autoritu a držel se běžné praxe, kdy stačí ústní doporučení bez následného písemného potvrzení. To však vyžadují normy ČMFS. Na základě posledních událostí však budou pro jarní část Gambrinus ligy přijaty nová opatření.

Severočeští fotbalisté tak prakticky okamžitě nastoupí dovolenou. Hráči, kteří jsou zdraví, se budou připravovat podle individuálních plánů. Znovu se tým trenéra Plíška sejde až 4. ledna na začátku zimní přípravy.

Reklama

Související témata: