Hlavní obsah

Teplický ředitel Hrdlička: kluboví lékaři rozšíření prasečí chřipky předpověděli

Radek MalinaPrávo

Druhého kolapsu svého týmu už se ředitel fotbalových Teplic obávat nemusí. Pět pozitivních případů prasečí chřipky v kádru ligového lídra stvrzených na papíře podepsaném ředitelem Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem bylo dostatečným argumentem pro odložení nedělního zápasu FK Teplice-Viktoria Plzeň.

Článek

„Kdybychom měli stejný papír už v pondělí, v Olomouci bychom nehráli,“ posteskl si boss Severočechů František Hrdlička při vzpomínce na šestibrankový výprask od Sigmy. Ta ukončila spanilé tažení týmu trenéra Plíška, jehož svěřenci byli čtrnáct kol neporažení.

Váš nedělní zápas proti Plzni byl už odložen. Ředitel profesionálních soutěží ČMFS Ivo Lubas tak učinil na základě písemného potvrzení ředitele Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem...

... a kdybychom měli stejný písemný dokument už před zápasem v Olomouci, s největší pravděpodobností bychom nehráli ani tam. Kluboví lékaři totiž už po prvním pozitivním testu u Smejkala předpověděli scénář, kdy se virus prasečí chřipky rozšíří i mezi další hráče. Proto jsme usilovali o odklad zápasu na Hané.

A proč nyní ředitel hygienické stanice v Ústí potvrzení vystavil?

Nemám tušení. Věřte mi, že jsme na ředitele hygienické stanice doktora Trmala nečinili žádný nátlak před pondělní dohrávkou ani nyní. Já osobně s ním vůbec nekomunikoval. Nic takového mi totiž nepřísluší. Nejsem lékař a nevím, jak bych popisoval příznaky, které naši hráči měli. Vše řešili kluboví lékaři.

Jak moc vás s odstupem čtyř dnů štve, že zápas v Olomouci nebyl odložen?

Naše situace je výjimečná. Ale rozumím panu Lubasovi, který byl také ve složité situaci. Trval prostě na naplnění svazových norem. Rozhodně z mých úst neuslyšíte nářky, že jsme přišli o tři body. Jde o ponaučení pro všechny. Pro Teplice i pro soupeře. Stejně totiž může být postižen jakýkoliv jiný klub.

Vy jste ve středu absolvovali jednání v Praze, kde se řešil důvod neodložení pondělního zápasu. Prozradíte, jaké kroky na základě vašeho případu svaz učiní a jak bude v budoucnosti ve stejných případech postupovat?

Jednání na svazu nebyla snadná, ale velmi konstruktivní. V soutěžním řádu je třeba provést změny. Proto dojde k vytvoření nového manuálu, který bude platit od jarní části soutěže. Zřejmě vznikne třetí nezávislý orgán, protože ředitel profesionálního fotbalu Ivo Lubas nemá odborné lékařské znalosti.

Kolik zdravých hráčů vlastně zůstalo v teplickém kádru?

Z prvního týmu je schopno přípravy šest hráčů. Kdybychom měli hrát zápas a doplnili soupisku o členy rezervního mužstva, dali bychom dohromady jedenáct kluků. Nemoc totiž postihla i hráče dalších mužstev.

Nemáte v situaci, kdy se prasečí chřipka potvrdila u pěti hráčů vašeho klubu, chuť ohradit se proti napomenutí ČMFS za výroky některých hráčů či členů teplického týmu po utkání v Olomouci?

Hráči se vyjadřovali v emocích, což bylo v danou chvíli pochopitelné. A k názoru kapitána Petra Lukáše, který ve svém prohlášení naznačil zájem dalších klubů na neodložení našeho zápasu v Olomouci, jsme přijali vnitřní klubové stanovisko. Já se za klub tímto omlouvám.

Prozradíte další program hráčů prvního týmu?

Hráči dostanou dovolenou. Ti zdraví budou mít individuální tréninkový plán. Nikdo však netuší, jestli budou v pořádku ještě zítra nebo za dva dny, protože inkubační doba prasečí chřipky je až deset dnů. Každopádně pro podzimní část ukončíme sportovní činnost v okamžiku, kdy budeme mít černé na bílém potvrzené odložení nedělního zápasu s Plzní.

Reklama

Související témata: