Hlavní obsah

Ostrava - Olomouc 2:0Baník uťal olomouckou sérii a přezimuje na třetím místě tabulky

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Lička 1 : 0
89. Kraut 2 : 0

OSTRAVA

Fotbalisté Baníku Ostrava porazili v pondělní dohrávce 16. kola Gambrinus ligy Olomouc 2:0 a o skóre se tak posunuli v tabulce na třetí příčku před Jablonec. Olomouc, která prohrála po pěti vítězných zápasech, zůstala devátá. Domácí na vítkovickém stadiónu poslal do vedení Mario Lička, v závěru premiérovým prvoligovým gólem přečetil výsledek střídající Dominik Kraut.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Fotbalisté Ostravy Dominik Kraut (vlevo) a Miroslav Strnad se zdraví s fanoušky.

Článek

Ačkoliv ve Vítkovicích Baník není doma, v osmitisícovém kotli fanoušků se však mohl cítit jako doma a první čtvrthodinu se tak i choval. Na Olomouc zatlačil hned od prvních minut, ale největší potíže dělaly oběma týmům zejména nevyzpytatelné poryvy větru, který se točil nad hřištěm.

Jednou tak míč propadl až na levé křídlo k Bajerovi, jenž i v příhodném postavení ale v 10. minutě míč netrefil ideálně ani přesně. Záludnost vzdušných vírů vzápětí pocítila i Olomouc a tolik štěstí už neměla. Varadi se v 12. minutě protlačil přes Onofreje, jeho centr před Lovásikem zaplaval, gólman ho špičkou ruky odchýlil jen na Ličku, který z jedenácti metrů mířil nekompromisně do sítě.

Tím jakoby ustala snaha Baníku o nátlakový fotbal a střed hřiště vyklidil Sigmě, která rychle převzala iniciativu. Průvan v ostravské obraně dělal sebevědomý Šultes, který po průniku z levé strany ideálně našel uvnitř pokutového území Hořavu a jeho střela k velkému štěstí domácích šla jen o centimetry vedle tyče. O tři minuty později úřadoval znovu Šultes: po standardní situaci se z malého vápna opřel do odraženého balonu, hrozen těl v ostravské brance však neprostřelil.

Baník hrozil z brejků

Hosté v závěru půle prakticky neopustili útočnou polovinu. Baník hrozil převážně z brejků, ale Zeher po jednom z kontrů Lovásika levačkou neobstřelil. Těsně před poločasem se do osudu utkání mohla vložit znovu příroda, ale Onofrejův roh, který vítr stočil přímo do brány, zastavila vnitřní tyč Baránkovy branky.

Olomouc diktovala tempo hry i po obrátce. Její územní tlak byl chvílemi drtivý, ale zformovaný blok soupeře nedokázala otevřít žádnou nečekanou akcí. Výjimkou byl další průnik agilního Šultese v 60. minutě, Baránek však jeho prudkou ránu vyrazil nohama.

Baník byl stažený a pasivní, přesto mohl z brejků pojistit výsledek. Olomoucká obrana se v 67. minutě rozestoupila před Mičolou, který však svůj vpád do šestnáctky korunoval hodně nepovedeným lobem. Zeher měl v 76. minutě ještě lepší pozici, ale Lovásika neprostřelil z malého vápna. Bezzubý tlak Olomouce definitivně usekl až střídající Kraut, který se dostal do otevřené obrany a Lovásika překonal střelou pod břevno.

Program 16. kola Gambrinus ligy
Slovácko - Jablonec 1:1on-line
Branky: 57. Pavlík - 75. Smetana
Liberec - Mladá Boleslav 3:0on-line
Branky: 22. Nezmar, 65. Kerič, 72. Bosančič
Příbram - Kladno 3:2on-line
Branky: 19. a 68. Hušbauer, 88. Wágner - 29. Strnad, 86. Zoubele
Bohemians 1905 - Sparta 0:2on-line
Branky: 59. Holenda, 64. Žofčák
České Budějovice - Bohemians Praha 3:0on-line
Branky: 6. Leština, 60. Stráský, 86. Meszároš
Slavia - Brno 3:1on-line
Branky: 31., 43. a 49. Skácel - 5. Polách
Ostrava - Olomouc 2:0on-line
Branky: 11. Lička, 89. Kraut. Rozhodčí: Adam - Košec, Marek. ŽK: Lukeš, Neves - Ordoš, Kaščák. Diváci: 7994 (vyprodáno).
Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Lička - Mičola (90. Wojnar), Zeher (82. Kraut), Varadi (90. Strnad). Trenér: Koubek.
Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Komárek, Onofrej - Kaščák (82. Vepřek), Hořava (85. Otepka) - Petr (75. Štěpán), Ordoš, Bajer - Šultes. Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: