Hlavní obsah

Fotbaloví internacionálové po podzimu nejvíce věří Spartě

PRAHA

Po podzimní části první fotbalové ligy se většina internacionálů shodla v anketě ČTK, že k titulu má nejvíce nakročeno pražská Sparta. Experti však zároveň míní, že jejími vážnými soupeři budou Jablonec i Teplice, a rozhodně ještě neodepisují ani Slavii, která se podle nich na jaře zvedne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Sparty se radují ze druhého gólu Igora Žofčáka (třetí zleva).

Článek

Bývalý kanonýr Slavie a reprezentace Pavel Kuka se domnívá, že odhadovat, kdo získá titul, je předčasné. "Vzhledem ke kvalitě kádru má asi nejvíce šancí Sparta. Jablonec tým posílil a prý ještě posílí, ale chybí mu zkušenosti z boje o nejvyšší příčky," řekl Kuka. Poukázal v této souvislosti třeba na Liberec, který před lety nebyl v závěru ligy schopen několik kol bodovat.

Kuku překvapily zejména Teplice, Jablonec už méně. "Má stabilizovaný kádr a stále posiluje. Nedovedu si třeba vysvětlit, že v létě po Drskovi nesáhla Sparta či Slavie, ale skončil v Jablonci. Severočechům ale trochu chybí zázemí, hlavně to fanouškovské," uvedl Kuka.

Kuka přeje Slavii

Titul by přál z pochopitelných důvodů Slavii. "Kdyby bojovala jen s Jabloncem a Teplicemi, tak by se to manko dalo smazat, ale se Spartou to bude podstatně těžší. Bude ale záležet na práci v zimní přestávce. Slavia to bohužel nemá ve vlastních rukou, ale soutěž je vyrovnaná, více týmů je nahoře a budou spolu ztrácet body. Takže i ona šanci má, ale musí dávat více gólů," zdůraznil Kuka.

Ani další internacionál Václav Daněk se neodvažuje předvídat, jak dopadne jaro. "Teplice i Jablonec to budou mít ještě hodně těžké, i pro mě je to otázka," řekl Daněk.

Také on ještě Slavii nehází přes palubu. "Ztráta je sice velká, ale stáhnout se dá. Jisté je, že přestávka jí pomůže, ještě neřekla poslední slovo. Ale osobně si spíše myslím, že se Slavia na jaře zaměří především na domácí pohár a do Evropy se bude chtít dostat přes něj," soudil Daněk.

Tuhý boj o pohárové příčky

I pro sportovního manažera fotbalistů Brna Karla Večeřu by bylo překvapením, kdyby titul získaly Teplice nebo Jablonec. "Myslím si, že po podzimu má situaci nejlépe rozehranou pražská Sparta," uvedl Večeřa, který do poloviny dubna vedl Baník Ostrava. Domnívá se ale, že se na jaře rozpoutá tuhý boj o pohárové příčky. "Kromě Sparty, Teplic a Jablonce jsou určitě ve hře také Slavia s Ostravou a nemohu opomenout ani Olomouc," dodal Večeřa.

Nevydařený podzim Slavie nechtěl zkušený kouč příliš komentovat. "Nerad se pouštím do takového hodnocení, protože nevím, co se všechno za špatnými výsledky skrývá. Neznám, co se děje uvnitř týmu. V každém případě má ale Slavia na to, aby bojovala o pohárové příčky," řekl Večeřa.

Pro kouče druholigové Dukly Praha Güntra Bittengla je favoritem Sparta. "Neprohrála v 16 zápasech, ale Teplice naznačily, že ten tým je silný. Také Jablonec dokáže venku uhrát dobré výsledky a doma je nebezpečný. Myslím, že oba týmy mohou bojovat o titul až do konce," řekl Bittengel.

Sešívaní krizi překonají

Slavia se podle jeho názoru přes zimu zkonsoliduje. "Z toho nejhoršího už je venku a předpokládám, že překoná výsledkovou krizi. Do konce zbývá dost kol a při tříbodovém systému není ztráta osmi bodů zas tak velká, krize může přijít na každého. Slavii čeká ještě spoustu zápasů s aspiranty na nejvyšší příčky a klidně může udělat sérii pěti šesti vítězství za sebou. Kvalitou a zázemím na to rozhodně má," podotkl Bittengel.

V žádném případě se nedomnívá, že pražská "S" jsou na ústupu. To jen ostatní týmy jako Teplice, Jablonec, Baník jsou podle něj schopné svým ekonomickým a hráčským zázemím Spartě a Slavii konkurovat. "Dříve byla Sparta nebo Slavia pro české hráče top adresou, dneska myslím, že i týmy jako Jablonec, Teplice a Plzeň jsou schopné nabídnout hráčům dobré podmínky. Proto se špička rozšiřuje," pokračoval Bittengel.

Na rozdíl od častých hlasů, že úroveň ligy klesá, si Kuka myslí opak. "Nemůžeme očekávat, že bez peněz půjde rapidně vzhůru, ale když se na ni podíváte zasvěcenýma očima, tak nahoru jde. Stačí se podívat, na jakých stadiónech se hraje, jaké tréninkové možnosti kluby mají. Člověk si musí uvědomit, že desítky let se nedělalo nic," uvedl Kuka.

Trpěliví fanoušci

Na druhé straně si je vědom, že i nadále bude český fotbal exportní zemí. "Kluby musí zatím hráče prodávat, ale fanoušci by měli být trpěliví. Jsou i mnohem slavnější kluby, kterým se nedaří, a lidi jim nepřestanou fandit," dodal Kuka.

Oproti němu je Daněk přesvědčen, že atraktivita fotbalové ligy stagnuje. "Přijde mi taková ubrečená. Moc se simuluje, hraje na fauly. To na atraktivitě nepřidá. Tím spíš v dnešní době, kdy jsou v televizi dostupné zahraniční ligy a člověk to může porovnat," uvedl někdejší elitní střelec.

Pokles atraktivity ligy pociťuje i Večeřa a může za to prý několik faktorů. "Hlavně přestala hrát atraktivní fotbal například Slavia, ale i další celky. Je to logický důsledek odchodu nejlepších hráčů do zahraničí. V naší lize se nyní spíše prosazuje účelnost. Takovou hru produkují například Teplice nebo Jablonec. Tedy týmy, které udržely své kádry pohromadě," poznamenal Večeřa.

Naopak Bittengel tvrdí, že pro fanouška je liga daleko zajímavější. "Špička je širší, je to jako v bundeslize. O čelo se pere pět šest mančaftů. Díky tomu se hraje i atraktivnější a kvalitnější fotbal. Hlavně v zápasech, kde jde o čelo tabulky," řekl.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články