Hlavní obsah

Pelta může vypnout teletext, podzimním králem zůstaly Teplice

Jablonci chybělo závěrečných 15 minut utkání na Slovácku, Spartě o dva góly víc v derby s klokany. Podzimním králem Gambrinus ligy tak zůstali fotbalisté Teplic, kteří závěrečné kolo sledovali převážně ve stavu nemocných. „Slovo titul ode mě však zatím určitě neuslyšíte,“ ujišťuje teplický kouč Jiří Plíšek, přestože jeho tým vede a má odložený zápas s Plzní k dobru.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický Štěpán Vachoušek (v popředí) v souboji se sparťanem Tomášem Řepkou. Právě jejich týmy zatím mají k titulu nejblíž...

Článek

Půltitul uhájili z postele, což je pro epidemií prasečí chřipky napadené mužstvo Teplic trochu příznačné. Pohodáři ze Stínadel jsou senzací podzimu, přesto se nechtějí přehnanými ambicemi dostat pod tlak. „Na jaře bude favoritů na titul více a mezi největší určitě řadím Spartu,“ říká s klidem trenér Jiří Plíšek.

A spojení Teplice a titul? „To ode mě v půlce ligy rozhodně neuslyšíte,“ usmívá se trenér. „Budeme se chtít dál zlepšovat a hrát až do konce o nějaký úspěch. Ale bez tlaku a bez stresu, v úplném klidu,“ říká Plíšek.

Jablonci chyběl na Slovácku krůček

Nejblíže měl k sesazení teplického lídra Jablonec. Čtvrt hodiny před koncem však na Slovácku inkasoval, remíza 1:1 mu k posunu do čela nestačila a nakonec přezimuje čtvrtý za Spartou a Baníkem. „Před utkáním jsme si velmi přáli vítězství, které by nás vyneslo do čela. Byl by to přes zimu příjemný pohled, jenže jsme pro to na hřišti neudělali všechno, co jsme mohli,“ kabonil se trenér František Komňacký.

Jablonecký šéf Miroslav Pelta se v průběhu podzimu nechal slyšet, že by na teletextu rád našel svůj tým na první příčce. Zatím se však kochat nebude. „Dělali jsme si legraci, že v případě naší výhry by pan Pelta nechal teletext zapnutý i přes Vánoce... Nevyšlo to a jenom jsme si potvrdili, že na jaře budeme muset dávat víc gólů,“ podotkl zkušený obránce Pavel Drsek.

Jablonečtí však nejsou o nic menší senzací než Teplice. Zvláště když si uvědomíme, že loni byli po podzimu až devátí.

Letenským se povedl podzimní finiš

Pro Spartu končí liga v nejlepším. Listopadovým finišem dala zapomenout na osm remíz a nejpodstatnější pro ni je, že si vypracovala pozici, z níž na jaře může reálně útočit na titul. „Před derby se všude řešilo, že máme možnost jít do čela ligy. Nás takové úvahy nechávaly klidnými a plně se soustředili na Bohemku. Do konce soutěže zbývá ještě čtrnáct kol, takže bych nyní nechtěl dělat z našeho umístění nějaké závěry,“ opakuje trenér Jozef Chovanec slova, jichž se v poslední době drží.

Vzhledem k postavení v tabulce však právě jeho tým skutečně bude na jaře hlavním favoritem na titul. S tím však na kouče nechoďte. „Před rokem jsme si určili nějakou koncepci, kterou nyní naplňujeme. Pracujeme s velmi mladým týmem a já věřím, že se budeme i nadále zlepšovat.“

Podobně jako Chovanec zůstává na zemi také Miroslav Koubek, jehož Baník se výhrou nad Olomoucí po dohrávce přiblížil Spartě na jeden bod. „Na titul nemyslíme, skutečně ne. Jsme ve stadiu fixace a stabilizace mužstva. A to znamená, že ještě nejsme top. Bylo by tedy nesmyslné, abychom se už teď bavili o titulu,“ usměje se kouč z Bazalů.

Slavia se obhajoby ještě nevzdává

Že vám ve výčtu favoritů někdo chybí? Nejspíš obhájce titulu... Slavia to však bude mít na jaře hodně těžké. Po podzimu ztrácí na čelo osm bodů a pokud Teplice zvládnou dohrávku s Plzní, tak vlastně jedenáct. „Ztráta je to dost velká. Nerad bych se pouštěl do nějakých spekulací, my jsme třeba mívali větší náskok a nakonec jsme se o titul ještě strachovali,“ srovnává trenér Karel Jarolím.

Červenobílí vyhráli aspoň poslední zápas s Brnem. Přesto jsou největším podzimním propadákem. „Nejvíc mě mrzí asi domácí zápas s Olomoucí, tam jsme lacině inkasovali a měli navíc smůlu v zakončení. Potom zápas v Liberci, kde jsme měli jasně navrch, ale tři body jsme stejně nepřivezli. Mrzí mě ale samozřejmě všechny ztráty,“ hodnotí smutný Jarolím.

Reklama