Hlavní obsah

Koubek si libuje, že na podzim se pod jeho vedením představil jiný Baník

OSTRAVA

Z bláta jarních neúspěchů až na třetí místo po podzimní části vystoupali v Gambrinus lize fotbalisté Baníku Ostrava. Pronikavý výkonnostní vzestup je spojen s příchodem trenéra Miroslava Koubka, který rozklíženému a nejslabšímu mužstvu jara znovu vdechl životaschopnost. "Živná půda pro práci tady po jarním propadáku byla dobrá," řekl Koubek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost Daniela Tchuře (uprostřed) a hráčů Baníku z gólu, který vstřelil Spartě.

Článek

S 31 body na kontě po 16 kolech na Bazalech nepočítal nejzarytější optimista. Tolik před rokem neuhrálo ani mužstvo kolem hvězd Václava Svěrkoše a Tomáše Galáska. Teď ho o bod předčil v podstatě totožný tým, který se na jaře stal synonymem úpadku a proher.

"To, co jsme slíbili, že to bude jiný Baník, jsme splnili. Musím ale pochválit tým, že přijal naši trenérskou vizi. Měli jsme určitě výhodu v tom, že si hráči na jaře sáhli na dno a živná půda tady byla dobrá. Sami hráči pochopili, že to takhle dál nejde," uvedl Koubek pro ČTK.

Jen hráči však kormidlem výkonů neobrátili. Neokoukaná trenérská tvář je podrobila přísné disciplíně a dodržování taktických pokynů. S tím se Koubek prosadil i na dřívějších štacích. "Ze začátku to ještě nebylo úplně ono, ale když to vyšlo výsledkově, chytlo se to i psychicky. Herní obraz i atraktivita šla nahoru. Hráči naši práci pochopili a věřili tomu," prohlásil Koubek.

Baník proměnil Bazaly v nedobytnou tvrz, doma získal v devíti utkáních 23 bodů. To je pro Koubka zadostiučinění. "Na domácí prostředí klademe velký důraz. Hráčům to zdůrazňuju pořád, že koncentrace na domácí zápasy musí být naprosto maximální. V tomto směru jsme nejlepší v lize a z toho mám velkou radost. Ale víme, že nejtěžší zápasy přijdou teprve na jaře," vzpomenul jarní vylosování, kdy do Ostravy přijedou obě pražská "S", Jablonec nebo Mladá Boleslav.

O titulu kouč nemluví, nechce být velkohoubý

Kdyby se vycházelo jen z faktů, měl by Baník na jaře vzít útokem první pozici. Týmy vedené Koubkem v posledních sezónách pravidelně vykazovaly v odvetné části ještě tučnější bodovou kořist než na podzim. "Je fakt, že v těch dřívějších úspěšných angažmá bylo moje mužstvo vždycky ještě pevnější a kompaktnější," uvedl Koubek. "Ale říct, že budeme hrát o titul, by bylo hrozně velkohubé. V týmu musí zůstat dobrý duch, nesmí nastat pokles. Když tento celek zůstane pohromadě a udělá pokrok ve smyslu zlepšení útočné fáze, můžeme být na jaře zajímavé mužstvo," podotkl Koubek.

Signály, že by Bazaly mohl opustit někdo z hráčů základní sestavy, zatím nejsou. I tak je pravděpodobné, že jména jako Lička, Marek nebo Neuwirth budou v zimní přestávce terčem přestupových spekulací. "Věřím, že kdyby nějaká nabídka byla, od vedení bych se to dozvěděl. Trh je trh. Kdyby se to vyvinulo způsobem, že přijde pro klub zajímavá nabídka, musel bych to akceptovat. Jsem zvyklý pracovat s tím, co mám," řekl Koubek.

Kdyby prý bylo jen na něm, radši by uvítal v kádru setrvalý stav: bez posil, ale i bez odchodů. "Nebyl bych rád, kdyby někdo odešel. Kádr ještě potřebuje dozrát a nějaký odchod by nám ublížil. Pokud se to podaří udržet pohromadě, máme velké rezervy se ještě zlepšovat," míní Koubek. "Ale posilu do útočné formace bych uvítal, ještě výraznějšího střelce bychom potřebovali," připojil rychle s úsměvem.

Přestože na hru o titul Ostrava nemyslí, v popředí tabulky chce zakotvit dlouhodobě. "Máme 31 bodů, to znamená, že jsme ve hře o poháry. Nechceme se toho zřeknout. Ale na jaře máme velmi těžký los. Ze čtrnácti zápasů hrajeme jen šestkrát doma, z toho dvakrát ve Vítkovicích," upozornil Koubek.

Reklama

Související témata: