Hlavní obsah

Klokani zaplatí za výtržnosti diváků, potrestána byla i Sparta

Disciplinární komise fotbalového svazu potrestala Bohemians 1905 pokutou 200 tisíc korun za výtržnosti diváků v listopadovém derby se Spartou na Strahově. Bohemians navíc musejí další domácí zápas, kterým bude na stejném místě duel 18. ligového kola s Olomoucí, odehrát za "zavřenými dveřmi" bez přítomnosti diváků. Sparta za chování svých příznivců zaplatí stotisícovou pokutu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 na strahovském stadiónu

Článek

Poprvé v ligové historii tak pyká za nepokoje na stadiónu i hostující klub. ČTK o tom informoval mluvčí disciplinární komise Jaroslav Kolář. Komise nedávno k podobně vysokým trestům už sáhla, když druholigové Opavě v září uložila třistatisícovou pokutu za nezvládnutou pořadatelskou službu v pohárovém utkání s Ostravou. Při něm chuligáni z obou táborů vnikli na hrací plochu. Tehdy Opava platila 300 tisíc a Slezané museli další dva domácí duely odehrát před prázdným hledištěm.

Pořadatelskou službu prý nedostatečně zajistili i Bohemians na Strahově, kde museli hrát kvůli tomu, že v domácím "Ďolíčku" nemají vyhřívaný trávník. Kluby, které jím nedisponují, musejí v zimních měsících hrát na stadionu s vytápěnou plochou.

Trest je vysoký, říkají Klokani

Představitelé Bohemians výši pokuty respektují, i když se jim prý zdá poměrně vysoká. Zlobí se však hlavně na některé ze svých fanoušků, kteří nepokoje vyprovokovali, a zkusí na nich vymoci finanční kompenzaci.

"Je nám jasné, že to bude složité, na těch lidech si toho asi moc nevezmeme. Trest je to vysoký, navíc nás to mrzí kvůli našim slušným fanouškům, kteří nebudou moci vidět náš další domácí zápas," řekl ČTK ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Sáhnout do kapsy pro sto tisíc korun ale musí i Sparta. Ta jako první klub v historii byla potrestána za chování svých fanoušků, přestože v zápase nastoupila jako hostující tým. Disciplinární komise se však podle vzoru UEFA rozhodla sankcionovat i hostující kluby, pokud se jejich fanoušci během duelu nějakým způsobem proviní.

Fandové letenského klubu podle komise ničili majetek na strahovském stadionu a nakonec kvůli jejich výstupům musel být zápas i přerušen.

Sparťané byli rozladění

Představitelé Sparty opouštěli zasedání disciplinárky rozladění. "Do budoucna nám jde o to zavést debatu a vyřešit systém týkající se trestů pro hostující kluby. Otázkou je, zda je pro to v tuzemsku vůbec vytvořen legislativní rámec," řekl ČTK Kasík. Sparta se podle něj k celé situaci obšírněji vyjádří v pátek.

Patnáctitisícové pokuty ve čtvrtek byly vyměřeny i Liberci a Olomouci za rasistické projevy jejich fanoušků v zápasech proti Mladé Boleslavi, respektive Ostravě. Komise sáhla k nízkým trestům, protože v obou utkáních šlo o ojedinělé pokřiky, které se už vzápětí po zásahu hlasatelů neopakovaly. "Projevy rasismu jsou závažným proviněním a komise je připravena proti nim bojovat. V tomto případě bylo ale přihlédnuto k polehčujícím okolnostem," uvedl Kolář.

Ostrava bude rovněž pykat za události v zápase s Olomoucí. Za přerušení utkání poté, co fanoušci Baníku použili pyrotechniku, a prolomení jednoho z plotů při následném loučení s hráči dostala padesátitisícovou pokutu.

Chvála zaplatí 30 tisíc

Třicet tisíc korun musí zaplatit i předseda Pražského fotbalového svazu a bývalý člen výkonného výboru svazu Václav Chvála. Ten podle komise na konci března letošního roku znevážil jméno fotbalu, protože své fyzické napadení neznámými útočníky dal do souvislosti s tím, že na něm mohl mít zájem Roman Berbr, současný předseda plzeňského svazu a jeden z nejvlivnějších mužů v tuzemském fotbalovém hnutí.

"Komise rozhodla, že došlo k disciplinárnímu provinění tím, že pan Václav Chvála spojil fotbal s odsouzeníhodným kriminálním jednáním a nijak své tvrzení nedoložil. Před komisí pak nebyl schopen si za výroky, kterými nepřímo obvinil fotbal a osoby v něm působící, stát," řekl Kolář.

Baníku hrozí odebrání bodů

Hrozbě odečtení bodů se podle komise dál vystavuje i ostravský Baník. Ostravané totiž nadále odmítají vrátit Slovácku pět miliónů korun, které Baník získal poté, co jeho odchovanec Mario Lička přestoupil právě z jihomoravského klubu do Southamptonu.

Mezinárodní arbitráž v Lausanne v minulosti rozhodla, že na sumu má nárok Slovácko, přestože domácí svaz před lety rozhodl, že peníze si má ponechat Ostrava. Nyní ale disicplinární komise stejně jako mezinárodní arbitráž Baníku nařídila obnos vrátit Slovácku. Pokud to Ostravané do 16. prosince neučiní, komise prý přikročí k odečtení bodů z tabulky.

"Komise si je vědoma, že odečet bodů je velmi závažným krokem, proto dala ještě čas na jednání do 16. prosince," podotkl Kolář. Baník musí do tohoto termínu předložit doklad o zaplacení, jiné formě vyrovnání nebo oba kluby musí komisi společně požádat o odklad rozhodnutí. "Zatím nemáme nic v ruce, komise to projednávala bez nás. O dalším postupu se klub rozhodne poté, co obdrží písemné stanovisko. Další kroky proto nechceme v tuto chvíli předjímat," řekl ČTK mluvčí Baníku Igor Bruzl.

Reklama

Související témata: