Hlavní obsah

Prudnikov už se pakoval, další hráči s výstrahou. „Buď se ukáží, nebo půjdou,“ říká Chovanec

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Na Letné dojde k zemětřesení. Zatím nikterak ničivému, ale sparťanští hráči s ním musí počítat. „Naše trpělivost nemůže být nekonečná. Šanci ještě dostanou, ale rozhodně už nebude tak dlouhá, jako dosud. Buď se ukáží, nebo půjdou,“ vzkázal trenér fotbalové Sparty Jozef Chovanec svým svěřencům po výprasku od Kodaně a předčasném konci v Evropské lize.

Foto: ČTK/Krumphanzl Michal, ČTK

Alexander Prudnikov (vlevo) už se vrátil zpátky do Moskvy. Přitom byl na Letné vítán s velkými nadějemi...

Článek

Čistka ve sparťanském kádru se nechystá. Tedy, zatím... Co ale nebylo, může přijít. „O hráče je na Letné dobře postaráno, mají vytvořeny dobré podmínky, berou kvalitní výplaty, aby se mohli věnovat jenom fotbalu. Jenže pak přijde zápas s Kodaní, v plném hledišti je sedmnáct tisíc diváků, kteří vidí jedenáct ploužících se fotbalistů. To skončí,“ rozzlobil se na své svěřence sparťanský kouč a manažer v jedné osobě Jozef Chovanec po blamáži s Kodaní a dal jim jasně na srozuměnou, že čas hájení skončil.

Trenér a manažer Sparty Jozef Chovanec byl po zpackaném utkání s Kodaní hodně zklamaný.foto: Právo/Petr Hloušek

Trpělivost nebude věčná

„Mnozí se jenom vezli se zkušenými, v kádru přežívali a žehrali, že nedostávají šanci. Teď ji dostali a mohli se ukázat, jenže žádnou bojovnost, vůli a nasazení jsem od nich neviděl. Zápal pro Spartu také ne, takže naše trpělivost nemůže být věčná,“ připustil, že krajně nepovedené loučení s podzimem bylo poslední kapkou. „Nezatracuji je, šanci ještě mít budou, ale rozhodně nebude tak dlouhá, jako dosud, Buď se ukáží, nebo půjdou,“ pravil rázně.

Prudnikov už je zpátky v Moskvě

Takový Alexander Prudnikov vítaný v létě na Letné jako útočník par excelence a střelecký spasitel už šel. „S jeho ruským klubem jsme vůbec neobnovili jednání o prodloužení hostování,“ potvrdil Chovanec.

„Uznávám, měl to složité... Neabsolvoval s námi přípravu, pak odjel za ruskou jedenadvacítkou, neustále cestoval. Potenciál v sobě měl a možná by bylo všechno jiné, kdyby v zápase v Teplicích proměnil šance, do nichž se dostal. Takhle jsme se rozhodli, že bude oboustranně lepší, když naše vztahy ukončíme,“ zdůvodnil Chovanec, proč se Prudnikov pakoval a vrátil se zpátky do Moskvy.

Hubník nabídku dostal, na tahu je on

Kolem Romana Hubníka, o něhož Sparta hodně stála a pořád moc stojí, je situace složitější. „Už při jeho příchodu jsme deklarovali, že bychom byli rádi, aby zůstal natrvalo. Teď jsem mu učinil novou nabídku a čekám na jeho rozhodnutí,“ naznačil sparťanský kouč, že avizovaný odchod Hubníka do Herthy Berlín ještě není definitivní.

Roman Hubník nabídku od Sparty na prodloužení angažmá dostal. Teď je na tahu on...foto: Právo/Petr Hloušek

„O tom nic nevím, v novinách sice o tom mluvil, ale při našem rozhovoru se o Německu nezmínil. Mám rád férové jednání a proto chci mít do Vánoc jasno. Anebo nejpozději do konce roku, abychom se nedrželi ve vzájemném napětí. Už proto, že musíme chystat kádr na jarní sezónu,“  pravil Chovanec, podle něhož je Sparta ochotná za Hubníka zaplatit třicet miliónů korun.

Dojde k fotbalové revitalizaci Kaloudy?

V něm už nebude figurovat Libor Došek, jemuž končí ve Spartě smlouva a odejde s největší pravděpodobností do Slovácka, naproti tomu Luboš Kalouda či Marek Střeštík v něm budou figurovat nadále, i když ani jejich příchod na Letnou nenaplnil očekávání.

„Pokusíme se je fotbalově revitalizovat. Kalouda k tomu má blíž, neboť je pracovitý a ví co chce, i když samozřejmě dva roky, kdy fotbal vlastně nehrál, jsou na něm patrné. Každopádně je na lepší cestě než Střeštík,“ vystavil oběma mladíkům letenské vysvědčení Chovanec.

Koller padl, Matějovský také

Samozřejmě že i on se ohlíží po nových akvizicích, které by na Letnou přišly. DVDček s profily hráčů, kteří se nabízejí, má v kanceláři štosy, nějaké finance od klubové generality dostal také. „Dostačující na to, abychom přivedli dva kvalitní fotbalisty,“ potvrdil. „Jednal jsem s Kollerem, zajímal se o Matějovského. Oba transfery však už padly,“ prozradil Chovanec a jedním dechem vyloučil kuloární informace, že by se na Letné měl jako náhrada za Hubníka objevit jablonecký Pavel Drsek.

„Typologicky podobného stopera jako Hubník vyhlédnutého mám, ale Drsek to v žádném případě není. Stejně tak chci dva útočníky, aby se zvýšila konkurence a nabízelo se nám víc variant.“

Příchod Sionka reálný není

Mezi různými variantami se objevovala a objevují i jména dvou exsparťanských fotbalistů působících v cizině - Libora Sionka a Jiřího Jarošíka.  „S Jarošíkem jsem v kontaktu, se Sionkem dokonce už delší dobu, ale jeho příchod v zimní přestávce není reálný,“ pravil Chovanec pochopitelně toužící po tom, aby se konkurence v letenském kádru během zimního přestupního termínu zvýšila.

Mladí musí ukázat přístup, výkonnost a srdce

A propos konkurence... Kromě zmiňovaného Prudnikova a Hubníka z Letné v zimní přestávce zřejmě nikdo neodejde (Chovanec: „Sledování některých hráčů registrujeme, ale žádná jednání nevedeme, což se týká i třeba Zemana či Wilfrieda!“), Sparta má naopak zájem o prodloužení hostování chorvatského záložníka Manuela Pamiče. „O jeho dalším hostování se Salcburkem jednáme,“ potvrdil Chovanec, který se chystá dát šanci dalším letenským odchovancům.

Manuel Pamič, o jehož další hostování má Sparta zájem.foto: ČTK/Vladislav Galgonek

„Do jarní přípravy vezmeme z dorostu Poloma, Krejčího a Jurdíka, pokračovat s námi budou Hejda, Folprecht a Putz, kteří s námi už nejen trénovali, ale i zápasy odehráli. Záleží jen na nich, na jejich výkonnosti, přístupu, na tom, jak si povedou. My pak posoudíme, zda v sobě mají patřičný potenciál a mohou se dál zlepšovat. A také zda v sobě mají sparťanské srdce a neženou se jen za penězi, což je pro nás také strašně důležité. Ostatně, touto cestou jsme se už vydali a myslím, že už blízká budoucnost ukáže, že jde o cestu správnou,“ naznačil sparťanský trenér a manažer v jedné osobě, co pro něho je a bude prioritou.

Reklama

Související témata: