Hlavní obsah

Sparťanská ikona Patrik Berger se rozhodl: Končím, volal Chovancovi

PRAHA

Pro fotbalovou Spartu je to rána. Pro exreprezentanta a jednu z vůdčích osobností letenského týmu Patrika Bergra ještě větší. Před startem zimní přípravy se ale rozhodnout musel. "Pepo, dospěl jsem k tomu, že bych vám na jaře už moc nepomohl. Je to pro mě těžké, ale končím," volal v úterý večer Patrik Berger generálnímu sportovnímu manažerovi Jozefu Chovancovi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Patrik Berger se rozhodl. Končím, oznámil na Letné.

Článek

Chovanec netajil, že byl úterním Bergrovým telefonátem zaskočen. „Patrik byl optimistou a věřil, že i po náročné podzimní operaci se vrátí a bude pokračovat, protože nic nenasvědčovalo, že by musel kariéru ukončit. Jenže zdravotní příčiny ho donutily rozhodnutí změnit,“ oznamoval generální sportovní manažer Pražanů.

Ještě koncem roku Sparta věřila, že se šestatřicetiletý  Patrik Berger do zimní přípravy zapojí a na jaře jí pomůže útočit na mistrovský titul. „Připravoval se individuálně, posiloval, konzultoval všechno s lékaři a fyzioterapeuty, nic nenasvědčovalo tomu, že by musel s fotbalovou kariérou skončit. Jenže problémy nastaly, kyž začal zkoušet běhat. O to větší ránou pro mě bylo, když mně své rozhodnutí zavolal,“ přiznával Jozef Chovanec.

„Věřil jsem, že nám na jaře pomůže. On byl rovněž optimistou a byl přesvědčen, že zátěž zvládne a na jaře se na trávník vrátí. Jenže zranění a operace, které v minulosti prodělal, mu to neumožnily. Ani pro něho nebylo jednoduché zavolat, že končí. Jenže zdraví je zdraví a musí být na prvním místě, což všichni musíme respektovat,“ dodával generální sportovní manažer Sparty. "Ze scény odešla fotbalová osobnost, na kterou fanoušci chodili."

Patrik Berger, který ve Spartě vyrostl, ale na tuzemskou ligovou scénu vstoupil v barvách konkurenční Slavie, aby se po angažmá v bundesligovém Dortmundu a hlavně anglickém Liverpoolu vrátil do Sparty, měl problémy s kolenem od samého začátku kariéry. Absolvoval spoustu operací, pečovali o něho američtí specialisté, jenže potíže se vracely. Berger, který v barvách české reprezentace odehrál 44 zápasů a v šestadevadesátém roce na evropském šampionátu v Anglii 96 vydatně pomohl Uhrinovu týmu k senzačnímu zisku stříbrných medailí, ale vždy dokázal problémy překonat a v kariéře pokračovat. Až poslední operace loni na podzim u profesora Wohlfahrta v Německu mu vystavila definitivně stop.

„Zatím jsme nemluvili o tom, co bude dál, protože všechno je příliš čerstvé. teď je důležité, aby se s tím Patrik sám vyrovnal. Samozřejmě že bychom chtěli využít jeho velkých zkušenosti, protože je to inteligentní fotbalista, který sám ví, co chce,“ nechal se slyšet generální sportovní manažer Sparty Jozef Chovanec. „Budeme ale respektovat jeho rozhodnutí a plány do budoucna,“ dodával.

Reklama

Související témata: