Hlavní obsah

Brabec by mohl rozšířit seznam pikantních přesunů mezi Edenem a Letnou

PRAHA

Každé velké fotbalové město má své Nesmiřitelné. V případě Prahy jde samozřejmě o Spartu a Slavii. Přestupy mezi rivaly jsou vzácné, do tábora soupeře však lze zamířit i oklikou přes jiné kluby. O této variantě se spekuluje i v souvislosti s obráncem Erichem Brabcem. Ještě loni na jaře byl kapitánem Slavie, teď kope v Turecku a po roce si na něj znovu vzpomněla Sparta.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Slávistický obránce Brabec v souboji se sparťanem Hubníkem. Že by ještě okusil derby i v opačném gardu...?

Článek

Zatím se nic neděje. Fotbalový obránce Erich Brabec ujišťuje, že je spokojený v tureckém Ankaragücü. Vzápětí ale připustí, že si dokáže představit své působení ve Spartě. A hráčův manažer Pavel Zíka nevylučuje Brabcův návrat do některého z předních českých klubů. Do Slavie, která loni v létě svého kapitána senzačně vykopla, to asi nebude...

Pro Letenské je prioritou návrat exsparťana Jarošíka, který by měl pro jaro vytvořit zvučnou stoperskou dvojici s Řepkou. Pokud však váhavého legionáře  nezlákají, je jasné, že v českých klubech adekvátní náhradu za Hubníka nenajdou. „Sparta by v zimě chtěla přivést zkušeného hráče typu Jarošíka či Sionka. Také Brabec mezi ně patří,“ naznačuje Zíka, že spekulace mají jistý reálný základ.

Sparta chce v nejbližších hodinách dotáhnout přestup nadějného útočníka Lačného z Ružomberoku, o něhož se přetahuje se skotským Celtikem Glasgow. Pokud by přece jen získala i Brabce, byl by to asi nejpikantnější přestup zimy. Ostatně jako každý transfer exslávisty do Sparty či exsparťana do Slavie.

Přímé přestupy mezi nesmiřitelnými rivaly
Martin Abrahamze Sparty do Slavie2008
Matúš Kozáčikze Slavie do Sparty2007
Ladislav Volešákze Sparty do Slavie2007
Pavel Novotnýze Sparty do Slavie2001
Vladimír Labantze Slavie do Sparty1999
Patrik Bergerze Sparty do Slavie1991
Miroslav Stárekze Slavie do Sparty1978

Přímé přestupy mezi pražskými „S“ byly dlouho tabu. Ledy až s nástupem mecenáše Korbela prolomila Slavia, která Spartě na počátku 90. let minulého století doslova ukradla talentovaného mladíka Patrika Bergra. „Sparta spekulovala a zdráhala se nabídnout Patrikovi profesionální smlouvu. Václav Ježek, který přešel do Slavie, to věděl a díky kontaktům na Korbela toho využil,“ vzpomíná tehdejší kouč sešívaných Vlastimil Petržela.

Letenští čekali s odpovědí dlouhých osm let. Pomstili se až díky protřelému manažerovi Horníkovi, jenž z Edenu přetáhl šikovného obránce Labanta. Častější však přece jen byly přesuny oklikou přes jiné kluby. Sparta tak získala z Bohemky dlouholetého gólmana červenobílých Blažka a při návratu ze zahraničí dokonce exslávistické hvězdy Poborského a Bergra. Slavia zase z Plzně angažovala Marka Jarolíma, který se na Letné nikdy neprosadil, ale rivalovi pomohl ke dvěma titulům.

Na přestupech se i „S“ dokázala dohodnout

V poslední době bylo tabu přímých přestupů prolomeno. V roce 2007 si pražská „S“ vyměnila Kozáčika s Volešákem, o rok později pak Sparta prodala do Edenu kontroverzního záložníka Abrahama.

„Je pikantní, že jsme se se Spartou na Martinově přestupu dohodli až v posledním dnu přestupů. Věřím, že nám pomůže naplnit naše dlouhodobé cíle,“ mnul si ruce ředitel Slavie Petr Doležal. Přestože také „Abrc“ pomohl novému chlebodárci k titulu, dlouho u něj nepobyl. „Kdyby měl u sebe nůž, tak mi ho vrazí do zad,“ zdůvodnil hráčův odchod památnou větou kouč Karel Jarolím.

Byl to právě Jarolím, který loni v létě senzačně zlomil hůl i nad Brabcem, přestože kapitán a lídr kabiny přispěl k oběma vršovickým titulům a k postupu do Ligy mistrů. O to pikantnější by jeho přestup do Sparty byl. Jarolímovi a spol. by se Brabec ještě rozhodně chtěl předvést...

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články