Hlavní obsah

Slávistický gólman Vaniak: Končím, už nemám zapotřebí někomu něco dokazovat

Bude mu čtyřicet a sám už moc dobře ví, že chvíle největší fotbalové slávy má za sebou. Řeč je o gólmanovi pražské Slavie Martinu Vaniakovi, jenž společně se svými spoluhráči nabírá od neděle v Krkonoších fyzickou kondici na jarní sezónu. Sám už ale nepočítá s tím, že by do ní zasáhl. „Nemám již komu co dokazovat, chci už spíš pomáhat mladším,“ řekl Vaniak.

Foto: Jakub Macháček, ČTK

Martin Vaniak před Švýcarskou boudou ve Špindlerově Mlýně, kde je Slavia na soustředění.

Článek

V kádru Slavie jste nejstarším hráčem. Jak snáší vaše tělo tvrdou zimní přípravu?

Musím přiznat, že pro starší hráče je lepší trénovat v přírodě než v nějakém uzavřeném prostoru.

Proto jste tedy vyrazil v pondělí na běžky?

V prvním kole jsem se na vrcholcích dokonce i trochu kochal krajinou, pak už jsem ale měl co dělat, abych fyzicky stačil.

Stačíte fyzicky i na jarní část sezóny?

To bych měl, ale já už stejně s pozicí jedničky nepočítám. Tohle je moje poslední zimní příprava. Bude mi čtyřicet, ve Slavii mi končí smlouva a já už bych ani jinam přestupovat nechtěl.

Ani kdyby o vás některý tým opravdu hodně stál?

V lize jsou kvalitní gólmani a je už na nich, aby začali svou kariéru. U nás je Romanovs a Diviš, právě oni dva by měli bojovat o pozici jedničky. Stejně tak má velkou šanci i mladý Hanuš. Pro mladé kluky by bylo lepší, kdyby šli na hostování do klubu, v němž budou chytat. Já se už začal připravovat na pozici trojky, spíš bych měl být takový koordinátor, který bude těm mladším ku pomoci.

Žádného Vanikakova přestupu se tedy ani v létě nedočkáme?

Pokud k tomu nebudu klubem donucen, tak určitě ne. Já už bych nikam nešel. Po angažmá ve Slavii by to byl krok dolů, což se mi nechce.

Řešil jste svou pozici v týmu s někým z klubu?

S panem Doležalem jsme se bavili, že by moje úloha v budoucnu mohla být kolem výchovy mladších hráčů. To by mě i lákalo. Určitě bych brankářům z dorostu i žákovských kategorií rád pomohl. Žádný příslib od vedení klubu však ještě nepadl.

Scénu vrcholového fotbalu tedy pozvolna opouštíte...

Své jsem si odchytal, bude mi čtyřicet a nemám už komu co na hřišti dokazovat. Na vrcholové úrovni jsem se postavil k více jak 460 zápasům, a proto si myslím, že mám hráčům co dát.

A jak vidíte jarní část sezóny? Po podzimu Slavia ztrácí na vedoucí Teplice osm bodů, a to mají Severočeši ještě zápas k dobru...

Koukal jsem se na rozlosování, které nemáme úplně nejhorší. Když se nám podaří v prvních třech zápasech naplno bodovat, což bychom mohli, pak jsme zase zpátky ve hře.

Už se o tom se spoluhráči bavíte? Nepodepisuje se aktuální umístění sešívaných v tabulce negativně na atmosféře v týmu?

Teď ještě určitě ne. Každý se nyní soustřeďuje na náročnou fyzickou přípravu. Potom přijde na řadu soustředění na Kanárských ostrovech, kde to už pomalu začne vřít.

Reklama

Související témata: