Hlavní obsah

Plzeňští nabírají kondici nedaleko od domova

Jen pár kilometrů od svého stadiónu nabírají kondici pro jarní boje o účast v pohárové Evropě plzeňští fotbalisté. Ve Zruči-Senci, pár minut cesty z plzeňského centra, rozbili svůj hlavní tréninkový kemp, během kterého získávají sílu. Vůbec jim nevadí, že kvůli sněhové nadílce zatím netrénují na zdejším hřišti s umělým povrchem, ale ve svém areálu.

Foto: fcviktoria.cz

Trenér Pavel Vrba začal plzeňským fotbalistům ordinovat první přípravné dávky.

Článek

Trenér Pavel Vrba zvolil poněkud neobvyklý model přípravy. Jedenáct tréninkových jednotek, které absolvovali fotbalisté s pomocí sport-testerů už během prosincové dovolené, nebylo až tak výjimečných. Zvláštní však jsou hned dva herní kempy - první na turnaji v Soči, druhý ve Španělsku nedlouho před ligovým startem.

Vrba upozorňuje, že už v minulosti se některým klubům podařilo tento model ideálně skloubit. "Tuším, že Slavia absolvovala podobný program před dvěma lety a pak vyhrála titul. Tak třeba nám to také sedne," žertoval trenér na úterním setkání s novináři.

Možnost sehrát turnaj v Soči ve Viktorii přivítali. "Všechny náklady jdou na účet pořadatele a přípravné zápasy s Austrií Vídeň nebo BATE Borisov hráčům určitě pomohou. Navíc to budou poslední utkání, v nichž můžeme vyzkoušet celý kádr, ve Španělsku už to budou spíše generálky na ligu," vysvětlil svůj záměr trenér.

Vrba byl letos hodně přísný při vyhodnocování toho, jak hráči individuálně trénovali. "Přesně se ukázalo, kdo poctivě trénoval a běhal, nebo kdo jen vyrazil na hokej. A ukázalo se to i na váze hráčů, pět z nich přišlo s nadváhou," uvedl Vrba. Jednoznačným favoritem na překročení váhy byl Pavel Horváth. "Nezklamal, byl mezi těmi, co museli platit," dodal kouč. Sumu neuvedl, ale hráči přiznali, že šlo o tisícikorunu.

Týden ve Zruči je pro hráče namáhavý. Dvoufázový trénink dává fotbalistům pořádně zabrat. "Ráno jezdíme na umělý povrch do Plzně, odpoledne máme výběhy v terénu, aerobik nebo posilovnu," popsal trenér program týdenního soustředění.

Vrba by chtěl do jara vstoupit s kádrem 20 hráčů a tří gólmanů. "Jenže v českých podmínkách nelze nikdy tvrdit, že je kádr uzavřen. Nejméně do doby, než skončí přestupní okno v Rusku," prohlásil.

Plzeňský tým je nyní konsolidovaný více než kdy jindy. Odešel pouze brankář Tomáš Poštulka, což souvisí s tím, že zůstane gólmanská jednička Michal Daněk a v záloze je Martin Ticháček. "A především máme také Lukáše Krbečka v Příbrami, kde si vedl na podzim velmi dobře," naznačil Vrba, kam by v případě náhlé nabídky pro Daňka mohl sáhnout.

Plzeň posilovala dostatečně v minulém roce, letošní přestupní termín je ve Štruncových sadech spíše klidnější. Přesto by nějaké posily mohly dorazit, především pak balkánské duo: záložník Eldar Hasanovič z Bosny a Hercegoviny i chorvatský bek Siniša Rožman se zatím při testech osvědčují.

"Hasanovič pro mě ani vlastně novým hráčem není, trénoval jsem ho už v Žilině a je škoda, že teď má trochu zdravotní potíže. A Rožman má před sebou velkou perspektivu, to je pro mě příjemné překvapení. Za rok a čtvrt co jsem v Plzni, zde na testech tak šikovný hráč nebyl," tvrdí Vrba a dává najevo, že by si chorvatského fotbalistu v kádru rád ponechal.

Trenér má radost i z toho, že dosavadní hráčský kádr je poměrně zdráv, co je během zimy základ k dobré přípravě. "Na marodce jsou jen Kolář, jenž je po artroskopii kolena, a Ševinský. V sobotním utkání Tipsport ligy si zlomil malíček a má dvoutýdenní pauzu. Ostatní hráči jsou fit," prohlásil trenér pátého týmu ligové tabulky.

Reklama