Hlavní obsah

Teď už evropskou výzvu odmítat nemůžeme, ví kouč zbrojícího Jablonce

Pavel DosadilSport.cz

Kam až to chtějí dotáhnout, kde se chtějí zastavit? Vezmou zavděk evropskými poháry, nebo mají na mušce mistrovský titul? Fotbalový Jablonec vykoupil z Tottenhamu útočníka Pekharta, čímž každopádně potvrdil velké ambice. Trenér František Komňacký si pochvaluje vzrůstající kvalitu týmu. A dobře ví, že očekávání tomu odpovídají.

Foto: archiv

František Komňacký dává dohromady silný tým.

Článek

Jablonec dokázal vykoupit hráče z Anglie, což je historický počin nejen pro klub, ale i pro celý český fotbal. Co tím dává Jablonec najevo?

Dříve jsme o tom nemluvili, ale teď jsme vyslali signál, že chceme hrát o evropské poháry. Navíc doufáme, že příchodem Pekharta řešíme problém efektivity hry. Jsem přesvědčený, že tah vykoupit ho z Tottenhamu je správný, protože dokáže korunovat naši hru v poli. Často jsme hráli na jednoho útočníka. Teď bychom měli víc stavět dva a možná i tři.

Hostování ve Slavii ale Pekhartovi moc nevyšlo.

Své možnosti tam Tomáš jen naznačil. Byl ovšem zraněný a my prostě věříme v jeho potenciál. Vždyť v Tottenhamu byl dva roky nejlepším střelcem juniorky. A za první dva dny jsem poznal, že ví co chce, má to v hlavě poskládané. Má ctižádost vrátit se do velkého fotbalu, pomoci Jablonci, který by neměl být jeho vrcholem, ale odrazovým můstkem k dalšímu velkému angažmá.

Den po přestupu Pekharta dal Lafata v Tipsport lize Žižkovu dva góly. Jako by chtěl novému spoluhráči ukázat, že se svého místa v útoku jen tak nevzdá...

Musím přiznat, že David je taková moje srdeční záležitost. Držel jsem ho, i když mu to tam na podzim nemohlo padnout ani náhodou. Jsme rádi, že dokáže zúročit svoji poctivou práci. A je jen dobře, že budeme mít v útoku více variant. Dokážu si představit dvojici Lafata - Pekhart, navíc tu je i Vošahlík. Naše produktivita byla na podzim dost slabá, takže ke každému střelci vzhlížíme s nadějí. Pekhart zatím není na zápasy připravený, ale do týdne, deseti dnů by nastoupit mohl.

Čelo tabulky je po podzimu mimořádně našlapané. Slovo titul od vás neuslyšíme?

Určitě ne. Chceme však do pohárů, což si musí říkat každý od Slavie výše. Liga je opravdu tak vyrovnaná, že nahoru může vyskočit kdokoliv. Pro někoho je to povinnost, pro jiné výzva - a my patříme k těm druhým. Když jsem před dvěma lety přišel, měli jsme zcela opačné starosti. Ale teď chceme využít solidního základu, který po podzimu máme, a zkusit to.

Již loni jste měli výborné jaro. To jste však ještě tvrdil, že nemá cenu hnát se do pohárů, když na to mužstvo ještě nemá. Teď bude tým pod větším tlakem. Zvládne to?

Došlo k posunu na naší společné cestě. Přišli noví hráči, kvalita týmu se zlepšuje. Teď už bych neřekl, že bychom si v Evropě udělali ostudu. Přišli Drsek a Jarolím, Kovařík zastoupil Hlouška, je tu Pekhart... Dnes už bych hráče tím tvrzením urazil, zatímco před rokem jsem cítil, že by na mě za má slova neměli být zlí. Máme svůj styl a dokázali jsme si, že i se silnými soupeři dokážeme sehrát vyrovnané partie.

Reklama

Související témata: