Hlavní obsah

Návraty fotbalových legionářů s aplausem i pískotem. Kam se zařadí Sionko?

PRAHA

Velké naděje vkládá vedení fotbalové Sparty do Libora Sionka, jenž na Letnou přišel z dánského FC Kodaň. Dvaatřicetiletý záložník se netají tím, že by ve staronovém působišti rád opět slavil titul a zahrál si i v evropských pohárech. Nejeden příklad v minulosti skutečně ukázal, že navrátilci z ciziny dokázali ligové vody ještě pořádně rozvířit.

Článek

Devětatřicetinásobný český reprezentant Sionko už ve Spartě působil v letech 1999-2004. Za tu dobu stihl s letenským týmem třikrát oslavit titul (2000, 2001 a 2003). Ostravský rodák se nyní netají tím, že by sbírku trofejí z české nejvyšší soutěže ještě rád rozšířil.

„S motivací problém opravdu nemám. Už proto, že bych chtěl trumfnout Jirku Novotného v počtu získaných titulů. Ale to budu muset hrát na Letné hodně dlouho,“ řekl Sionko s úsměvem na tváři po přestupu do Sparty. "Mám na ni jen ty nejhezčí fotbalové vzpomínky, něco jsem v ní prožil, takže po šesti letech v cizině nebylo při návratu co řešit,“ dodal.

Až čas samozřejmě ukáže, zda Sionkův návrat do sparťanského dresu bude možné počítat mezi ty povedenější. Pravdou je, že mnohým z jeho předchůdců se návrat na tuzemskou fotbalovou scénu vydařil, zatímco řada jiných vyhořela.

Sport.cz vybral deset fotbalových legionářů, kteří se po angažmá v cizině vrátili podle našeho mínění do české ligy se štítem a zároveň i pětici, s jejímž návratem to naopak moc slavné nebylo a která si v tuzemsku vysloužila víc pískotu než aplausu.

Deset úspěšných návratů:
Jméno hráčePřestupTermín
Radek DrulákChemnitzer - Drnovicečervenec 1994
Dvojnásobný ligový kanonýr z let 1995 a 1996 zažil své nejlepší časy aktivní fotbalové kariéry v polovině devadesátých let v dresu Drnovic. Tam přišel z německého FC Chemnitzer. Ještě předtím působil v VfB Oldenburg poté, co ukončil působení v olomoucké Sigmě.
Radoslav LátalSchalke 04 - Olomoucčervenec 2001
Když v létě roku 2001 vítali v Olomouci Radoslava Látala z německého Schalke 04, nikdo netušil, že angažmá fotbalového univerzála bude na Hané trvat jen půl roku. Hned v zimě se zkušený hráč přesunul do nedaleké Ostravy, v níž se stal oporou. I díky němu pak Baník v roce 2004 slavil zisk titulu.
Karel PoborskýLazio Řím - Spartačervenec 2002
Rekordman v počtu reprezentačních startů (118 pozn. red.) našel po návratu z ciziny útočiště ve Spartě. Zkušenosti z předchozích zahraničních působení v Laziu Řím, Benfice Lisabon a Manchesteru United dokázal na Letné vrchovatě využít. Dvakrát vyhrál ligu, jednou český Pohár.
Marek HeinzHamburk - Ostravačervenec 2003
Jako jediný je zastoupen v obou kategoriích. Povedený návrat si vysloužil za sezónu 2003/04, kdy se s devatenácti úspěšnými zásahy stal nejlepším ligovým střelcem a pomohl Baníku k ligovému titulu. Do ostravského celku přišel z Hamburku, kde se nedokázal natrvalo prosadit do sestavy.
Tomáš ŘepkaWest Ham - Spartaleden 2006
Na Spartu se vrátil v lednu roku 2006 po osmi sezónách strávených v cizině. Důrazný stoper, jenž hrál v zahraničí za italskou Fiorentinu a anglický West Ham, je od příchodu na Letnou nepostradatelný. Když na trávníku chybí, je defenzíva Sparty poloviční.
Vladimír ŠmicerBordeaux - Slaviačervenec 2007
Po návratu do Slavie v létě roku 2007 z francouzského Bordeaux dostál své přezdívce „štístko“, když i přes vleklá zranění vyhrál se sešívanými dvakrát mistrovský titul a pomohl jim k historickému postupu do Ligy mistrů.
Václav SvěřkošMönchengladbach - Ostravačervenec 2007
Šikovný útočník, jenž po odchodu z Ostravy do Mönchengladbachu v létě roku 2003 zažil i půlroční hostování v berlínské Hertě a vídeňské Austrii. Na Bazaly se vrátil po čtyřech letech a s patnácti góly se stal ligovým kanonýrem. Minulou zimu si tím pomohl k angažmá ve francouzském Sochaux.
Erich BrabecAarau - Slaviačervenec 2007
Českou ligu opustil v létě roku 2002, kdy zamířil z Drnovic do moskevského Dynama. Potom si zkusil ligu v Turecku, Rakousku a Švýcarsku, než se v červenci roku 2007 objevil ve Slavii. Té pomohl ke dvěma titulům a premiérové účasti v Champions League.
Tomáš GalásekNorimberk - Ostravasrpen 2008
Jen půlrok stačil Tomáši Galáskovi, aby fanoušky české nejvyšší fotbalové ligy přesvědčil o svých kvalitách, když v srpnu roku 2008 přišel do Baníku z německého Norimberku. Dlouhou se pak rozmýšlel, zda-li kývnout na nabídku od Mönchengladbachu vrátit se zpět do Německa. Rozhodl se odejít kvůli rodině, a jak později uvedl, bylo to jeho největší sportovní i životní dilema.
Pavel DrsekPanionios Atény - Kladnoleden 2009
Zatím posledním z řad úspěšných navrátilců byl defenzivní fotbalista Pavel Drsek. Důrazný zadák přišel loni v zimě z Panionisu Atény do Kladna, aby mu pomohl zachránit se v nejvyšší soutěži. To se mu povedlo, čímž si řekl o nabídku Jablonce, s nímž v letošní sezóně atakuje příčky nejvyšší.
Pět neúspěšných návratů:
Martin FrýdekDuisburg - Teplicečervenec 1999
Martin Frýdek zažil největší chvíle slávy v dresu pražské Sparty. Podle představ mu úplně nevyšlo působení v německých týmech Leverkusenu a Duisburgu. Do české ligy se vrátil v dresu Teplic, odkud byl na podzim roku 2001 vyhozen. Nato se upsal Xaverovu.
Pavel HapalTenerife - Spartaleden 2000
Ofenzivního záložníka Pavla Hapala potkala během působení ve španělském Tenerife vážná zlomenina nohy, která jej de facto na dva roky postavila mimo hru. V lednu 2000 se Hapal upsal Spartě, ale už po půl roce se vrátil do Olomouce, kde s fotbalem začínal. Začátkem roku 2002 skončil i na Hané, načež přestoupil do druholigových Českých Budějovic.
Jiří NěmecSchalek 04 - Blšanyčervenec 2002
Po devíti letech strávených v Schalke 04 se defenzivní dříč vrátil v létě 2002 do české ligy. Zavítal do Blšan, kterým sice pomohl udržet ligu, po sezóně pak přestoupil do Sparty, kde však dlouho nevydržel. Stěhoval se na Žižkov, odkud po půl roce putoval opět na Letnou. Tam se ale musel spokojit jen s místem v rezervě.
Radek BejblRapid Vídeň - Liberecčervenec 2007
Radek Bejbl se do české ligy vracel dvakrát. Zatímco ve Slavii, kam přišel z francouzského Lens, patřil k pilířům defenzivy, v Liberci, kde se objevil v létě roku 2007 po přestupu z Rapidu Vídeň, už tomu bylo jinak. V následující sezóně za Severočechy odehrál jen osm utkání a rozhodl se proto ukončit kariéru.
Marek HeinzNantes - Brnozáří 2008
Jak se Marku Heinzovi povedlo působení v Ostravě, tak se mu nevydařilo angažmá v Brně. V moravské metropoli strávil devět měsíců, nastoupil k jednadvaceti zápasům, v nich vstřelil jen dvě branky. Oporou týmu se navzdory očekáváním nestal.

Reklama

Související témata: