Hlavní obsah

Nový fotbalový stadión by měla mít Ostrava do roku 2013

OSTRAVA

Nejpozději v roce 2013 by se Ostrava mohla dočkat otevření nového fotbalového stadiónu, který by se za aktuální situace stal nejmodernějším stánkem v zemi. Vyplývá to z prohlášení primátora města Petra Kajnara. Podle předsedy Českomoravského fotbalového svazu Ivana Haška by tím Ostrava získala garanci pořádání důležitých zápasů fotbalové reprezentace.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek vystoupil 20. ledna v Ostravě na tiskové konferenci na téma nového fotbalového stadiónu.

Článek

Projekt výstavby moderního fotbalového stadiónu v Ostravě žije už několik let. Teprve v posledních měsících však nabral konkrétní kontury včetně výběru přesné lokality. Aréna s kapacitou zhruba 30 tisíc diváků by měla vyrůst v okrajové části Svinov.

"Byl by to první stadión kategorie Elite u nás, což nás samozřejmě velmi zajímá. Zkulturnění prostředí na fotbalových stadiónech je jednou z priorit nového vedení svazu. Svaz nemá prostředky na to, aby podporoval výstavbu stadiónů, pomoci můžeme tím, že v případě splnění určitých parametrů můžeme garantovat zápasy národního mužstva," řekl novinářům Hašek.

Řeší se způsob financování

Realizace stadiónu je však stále v plenkách. Město má jasno pouze v tom, že místo nákladné a finančně nevýhodné přestavby areálu Městského stadiónu ve Vítkovicích upřednostnilo stavbu na zelené louce. Řeší se hlavně způsob financování.

"V úvahu přichází celá řada metod. Včetně těch, že to postaví Ostrava ze svých investičních prostředků, až po to, že to postaví a půjčí si na to nebo že vypíše koncesi na stavbu a provozování stadionu. Ve hře je řada možností," naznačil Kajnar.

Podle nejnovějších studií se radní přiklánějí k financování formou design build, což je realizace vývoje pro klienta na klíč. "Tato metoda byla navržena, ale zadána není. Stále hledáme nejvýhodnější možnost," konstatoval Kajnar. Náklady na stavbu stadiónu se nyní odhadují na 1,25 miliardy korun.

Hašek projekt podpořil

Česká republika zatím fotbalovou arénu z kategorie elite nemá. Klíčovým kritériem je právě kapacita přes 30 tisíc diváků. "Takový stadión by byl zajímavý pro celý český fotbal. Proto nás projekt v Ostravě velmi zajímá. Věřím, že jich postupně bude více i v dalších městech, abychom byli schopni se ucházet o velké akce typu mistrovství Evropy," řekl Hašek, který po dnešním setkání s představiteli města vyjádřil přesvědčení, že rok 2013 je pro otevření stánku reálný.

Podle Kajnara je harmonogram realizace nastaven dokonce na přelom let 2011/2012. "Proto jsem stoprocentně přesvědčen, že roku 2013 by měl být stadión připraven k používání," zdůraznil primátor.

Celosvětová ekonomická krize by prý plán neměla ohrozit. Město ji zatím pocítilo v tom, že rapidně klesl zájem investorů, kteří do projektu chtěli vstoupit. "Samozřejmě, i Ostrava musela zkrátit rozpočet o dvě miliardy. Zvažujeme každou korunu. Ale není to předmětem pochyb," upozornil Kajnar.

Vybudování nového stadiónu by uvítali i fotbalisté Baníku. Jejich domovský stánek na Bazalech dosluhuje a bez výjimek už nesplňuje ani parametry ČMFS. Jak už Hašek naznačil, Ostrava by se stala dějištěm důležitých zápasů českých reprezentačních celků včetně bojů v kvalifikacích mistrovství Evropy a světa.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články