Hlavní obsah

Předseda ČMFS Ivan Hašek: Peníze jsem nikdy nikomu nesliboval

Karel FeltPrávo

Šéf ČMFS Ivan Hašek vede český fotbal již sedm měsíců, přesto si netroufá tvrdit, že do jeho problematiky pronikl. "To bych si netroufl říct. Prakticky každý den mi přináší nové informace. Přesvědčil jsem se už mnohokrát o platnosti Pospíchalova rčení, že fotbal nemá logiku," řekl Hašek Právu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Co bylo zatím nejsložitější?

Nejtěžší bylo období, kdy jsem dělal předsedu svazu a zároveň trenéra reprezentace. Časově i psychicky to bylo velmi náročné. O to víc mě mrzí, že se nakonec nepodařilo postoupit na světový šampionát, i když naděje byla už v té době velmi malá.

U veřejnosti máte vysoký kredit, ale v médiích se dostáváte i pod palbu kritiky. Neříkal jste si někdy, že jste neměl funkci předsedy brát?

Takhle jsem nikdy nepřemýšlel a nelituji toho. Rozhodně ani nebudu utíkat z boje, když se třeba nebude dařit. Chápu, že si někteří lidé říkají, proč jsem nezůstal v Dubaji, kde se mi dařilo a neměl jsem zapotřebí dávat v sázku své jméno. Ale já jsem se chtěl vrátit do českého fotbalu s vírou i snahou mu pomoci. Mě tahle práce opravdu naplňuje.

Na co se momentálně nejvíc koncentrujete?

Úkolů je spousta. Především se snažíme vrátit fotbalu kredit před veřejností. Pracujeme na nových stanovách, aby věci dostaly správný řád a práce byla co nejefektivnější. Platí to od reprezentace přes ligu, mládež až po nejnižší soutěže v okresech. V reprezentaci přichází éra obměny, aby byl tým co nejlépe připravený na podzimní start kvalifikace o postup na mistrovství Evropy. Budeme na to mít čtyři přípravné zápasy a já věřím, že se o místo v národním mužstvu hráči poperou.

Co se novému vedení už povedlo realizovat?

Řekněme, že už se povedlo stabilizovat sekretariát svazu a marketingovou společnost STES. Čekáme ještě na výsledky auditu. Teď je ale příliš brzy na jakékoli hodnocení. To je, jako byste chtěl hodnotit zápas v jeho dvanácté minutě. Čas běží rychle, ale na závěry je opravdu čas.

Dá se v té dvanácté minutě alespoň říct, jestli máte zápas pod kontrolou?

Věřím, že si nestojíme špatně. Veřejnost snad vnímá, že se snažíme práci dělat poctivě, i když se všechno vždycky nepodaří. Nikdy nevíte, co se stane, zápasy se často rozhodují v závěru…

Z fotbalu na všech úrovních se ale často ozývá otázka, kde jsou slibované peníze…

Peníze jsem nikdy nikomu nesliboval. Neříkal jsem, že do fotbalu dostaneme víc peněz, protože v tom stavu, v jakém je, to je především o spoustě každodenní práce a vracení důvěry krůček po krůčku. Snažíme se udržet současné partnery, což se daří. Podařilo se dotáhnout spolupráci s Ondrášovkou, která vstoupila do domácího poháru. Pochopitelně vedeme jednání i s novými potenciálními partnery. Je to ale běh na dlouhou trať a budeme o nich informovat až budou smlouvy podepsány.

Jak se daří vylepšovat pozici českého fotbalu ve FIFA a UEFA?

Ve FIFA máme dvě nová místa, už to je úspěch. Z jednání s představiteli obou organizací mám příjemný pocit, že nás vnímají pozitivně. Škoda že se momentálně tolik nedaří našim klubům na mezinárodní scéně. Musíme udělat maximum, aby se zvýšila kvalita domácí nejvyšší soutěže, aby u nás byly vytvořeny takové podmínky, které by nenutily kluby prodávat mladé hráče. Samozřejmě ale chápu, že jsme především exportní zemí.

Myslíte si, že je prospěšné, aby se Gambrinus liga ještě víc osamostatnila?

Myslím si, že liga má dost velkou samostatnost, ale je třeba ji správně využívat ku prospěchu klubů i celého českého fotbalu. Nelze jen nastavovat ruku, ale i sám něčím přispět, něco přinést. Jestliže je například nyní větší zájem o fotbal i ze strany televizí, je třeba toho využít a nabídnout vyšší kvalitu. Není ale možné, aby kluby řídily ligu, domácí pohár a celý český fotbal včetně rozhodování o tom, kdo povede reprezentaci, jak se o to někteří zástupci především těch největších klubů snaží.

Ze Slovenska máme informaci o myšlence vytvoření společné soutěže, v níž by bylo osmnáct týmů, z toho dvanáct z Česka…

Se slovenským svazem spolupracujeme velmi aktivně, ale hovořit o společné soutěži je předčasné. Pokud bychom o tom uvažovali, první se to dozví ligové shromáždění. Já nebudu jednat o někom a o něčem, aniž by o tom věděli ti, kterých se to týká.

Reklama