Hlavní obsah

Exslávistický kapitán Brabec se po hodně divokém roce upsal Spartě

PRAHA

Exslávistický kapitán Erich Brabec přestoupil po pětiměsíčním působení v tureckém Ankaragücü do fotbalové Sparty. Smlouvu podepsal na dva a půl roku. Po Liboru Sionkovi, jenž přišel z Kodaně, Manuelu Pamičovi, jehož hostování ze Salcburku proměnili Pražané v přestup, a Milošovi Lačném z Ružomberoku se stal čtvrtou zimní posilou letenského týmu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Fotbalový obránce Erich Brabec po podpisu smlouvy na Spartě.

Článek

Zažil hodně divoký rok. Možná nejdivočejší v životě. „Byl opravdu specifický. A samozřejmě hodně náročný. Na jaře boj o titul se Slavií, korunovace, rozchod s Edenem, půlroční angažmá v Turecku, kde se udály věci, jenž nešly dopředu předvídat. Ale s manželkou jsme vše zvládli a přečkali bez úhony, takže jsem nabral nové zkušenosti. Mohu proto říci, že to byl rok prospěšný,“ přiznával exlávistický kapitán Erich Brabec, když se v pátečním odpoledni upsal na dva a půl roku konkurenční Spartě.

Po podpisu sní o titulu a Lize mistrů

„Přišel jsem do jednoho z největších - ne-li vůbec největšího - klubů v Čechách. A jsem rád, že jsem v mužstvu, které usiluje o titul a účast v Lize mistrů. Věřím, že se nám to podaří,“ prozrazoval Brabec, co vedlo jeho kroky na Letnou.

„Nepřicházím sem s tím, abych mančaftu okamžitě šéfoval, je tady řada zkušených hráčů. Ale věřím, že třeba naše spolupráce s Tomášem Řepkou bude klapat a už se na ni těším,“ dodával, i když se vůdčí postavou sparťanského týmu na Letné ještě nesetkal. První příležitost k tomu bude mít už v sobotu, kdy Chovancův tým odlétá na soustředění do Španělska.

Na rozhodnutí si vzal čas

O nabídce z Letné údajně začal uvažovat až v minulém týdnu. „To už bylo jasné, že dostanu souhlas FIFA k přestupu do třetího klubu, takže jsem dostal od Sparty konkrétní nabídku. Nerozhodl jsem se okamžitě, existovaly jisté skutečnosti, jež jsem musel zvážit, ale nakonec jsem usoudil, že přestup na Letnou bude velmi dobrým krokem,“ tvrdil exslávistický kapitán, který se stal čtvrtou zimní posilou Sparty.

Na Letné rozhodli, že podmínky Brabcova transferu z Turecka zpátky do Čech zveřejňovat nebudou. Natož aby mluvili o tom, zda museli Ankaragücü zaplatit za novou akvizici nějaké odstupné. "Není to rozhodnutí naše, ale dohoda obou klubů. Uzavřeli jsme jí jednání, která se táhla až do pátečního odpoledne," tvrdil sparťanský personální šéf Jakub Otava.

Téma Slavia je pro Brabce tabu

V souvislosti s Brabcovým návratem do Čech se v kuloárech hodně spekulovalo i o tom, že zájem o bývalého kapitána projevila i Slavia. "Ke mně se nic takového nedoneslo," oponoval hráčův manažer Pavel Zíka.

Téma Slavie se stalo pro Ericha Brabce podpisem smlouvy na Letné zřejmě navždy tabu, takže k slibovanému senzačnímu odhalení jeho loňského odchodu z Edenu nedošlo. Natož aby snad vyplulo na povrch, zda mu Slavie ještě nějaké milióny dluží.

"Slavia vydala prohlášení a já bych po podpisu smlouvy se Spartou nechtěl řešit své vztahy se Slavií," omlouval se Erich Brabec. "Přes počáteční negativní postoj, který jsem k odchodu z Edenu měl, jsem nakonec dospěl k tomu, že i tento krok byl pozitivní a obohatil mě. Turecko zrovna tak," pravil diplomaticky.

I spoluhráči z Edenu přestup schvalovali

A že by se snad obával negativních reakcí slávistického tábora během nastávajícího jara, jež bude o to pikantnější, že na ligové a pohárové scéně nabídne hned tři derby pražských "S"?

"Zatím jsem zaznamenal jen reakce mých blízkých, které byly pozitivní. I bývalí slávističtí spoluhráči můj krok schvalovali a přáli mně ve Spartě jen to nejlepší. Takže se na specifické jaro těším a věřím, že pro nás bude úspěšné," svěřoval se Erich Brabec, který bude v rudém dresu nastupovat s jedenadvacítkou na zádech.

"Samozřejmě musím počítat i s tím, že spousta fanoušků a lidí, kterí do fotbalu nevidí, budou chápat můj přestup jinak, ale věřím, že tlak a reakce fanoušků zvládnu," dodával.

Reklama

Související témata: