Hlavní obsah

Slavia dluží ENICu kolem 100 miliónů korun, potvrdil její šéf Doležal

PRAHA

Šéf fotbalové Slavie usedl do horkého křesla a na klubovém webu se pustil do on-line rozhovoru s fanoušky. Proč z úspěšného týmu odcházejí jeho opory, kolik klub dluží, aspiruje ještě vůbec na obhajobu mistrovského titulu - to všechno příznivce sešívaných zajímá. Generální ředitel Petr Doležal je ujistil, že myšlenek na mistrovský hattrick se ještě nevzdal.

Článek

Červenobílí v sobotu odlétají na soustředění na Kanárské ostrovy a kouče Jarolíma trápí akutní nedostatek obránců. Fanoušci se logicky ptají, s jakým kádrem vlastně Slavia vstoupí do ligového jara. „Věřím, že jeden nový hráč bude fanouškům představen již během pátku. Ladíme detaily, je z Makedonie... Vyzkoušíme také stopera Lefrance z Mostu a uvažujeme i o dalších hráčích,“ zareagoval Doležal a předeslal tak přestup útočníka Ivanovskiho.

Vyčíslil také bilanci přestupů. „Pokud jde o letošní sezónu, tak Slavia z pohledu transferu hráčů z klubu k dnešnímu dni inkasovala 99 miliónů korun, ale do příchodů hráčů investovala téměř 90 miliónů korun. Z toho je vidět, že na vlastní chod klubu musí Slavia generovat jiným způsobem. To, co jsme získali, jsme de facto investovali do nákupu nových posil,“ vysvětlil Doležal v on-line rozhovoru.

Letos očekávají zisk 30 miliónů

Vršovický klub se navíc musí vypořádat s bývalým majitelem, anglickou společností ENIC. „Když jsme v roce 2006 s kolegou Rosenem do vedení klubu vstoupili, byly dluhy vůči ENICu a dalším subjektům téměř 200 miliónů korun,“ připomněl Doležal.

Po postupu do Ligy mistrů v sezóně 2007/2008 klub uhradil dluhy ve výši 50 miliónů vůči ostatním subjektům a 30 miliónů vůči ENICu. „V roce 2009, kdy jsme Ligu mistrů bohužel nehráli, jsme uhradili ENICu dalších 10 miliónů korun a aktuální dluh činní plus minus 3 a půl miliónu liber.“ Aktuální dluh tak v přepočtu činí přibližně 105 miliónů korun. „Tuto skutečnost jsme nikdy nepopírali, proto nás překvapuje, že se z této věci někdo snaží dělat senzaci,“ ohradil se Doležal.

Výše dluhu šéfa neznepokojuje. „Letošní rozpočet klubu je z pohledu příjmů ve výši 236 miliónů a výdajů 206 miliónů, takže opětovně čekáme zisk 30 miliónů, který může jít na úhradu dluhu vůči ENICu.“

Navzdory špatnému podzimu v Edenu stále doufají, že by mohli do třetice získat mistrovský titul. „Kdybych nedoufal, byl bych asi špatný manažer. I v této situaci, ve které momentálně jsme, je třeba říct, že naděje umírá vždycky poslední. Pokud zvládneme první tři kola, tak tomu začnu skutečně reálně věřit,“ ujistil Doležal.

Reklama

Související témata: