Hlavní obsah

Baník našel kanonýra a táhne diváky do ochozů

OSTRAVA

Nejvíce získaných bodů a nastřílených gólů, útočník Heinz s osmi trefami v čele tabulky střelců, atraktivní herní projev i jasně nejvyšší průměr návštěv, kdy na Bazaly chodí přes deset tisíc diváků. Fotbalisté ostravského Baníku vévodí v řadě ukazatelů a také proto jsou právem první v ligové tabulce.

Foto: FC Baník Ostrava

Hráči ostravského Baníku děkují fanouškům po vítězném utkání se Zlínem.

Článek

Domácí duel se Zlínem svěřence kouče Komňackého nezastihl v ideálním rozpoložení. Čtyři absentující hráči, mezi nimiž byli pilíř obrany Bolf či záložník Lička, by poznamenaly hru řady českých mužstev, protože lavičku kvalitních náhradníků má k dispozici málokdo.

Baník však hraje teď v takové euforii, že sbírá body, i když se mu zrovna moc nedaří. Hostům zbyly po porážce 0:3 oči pro pláč. Neměli méně šancí, dokonce zahodili penaltu, také ve středu hřiště se favoritu vyrovnali. "Jenže těch pár chyb, které jsme udělali, Baník potrestal. To je největší zbraň lídra ligy, proto Ostrava vítězí," říkal trenér Zlína Vlastislav Mareček, který ještě hodnou dobu po utkání nemohl uvěřit, že si jeho tým vezl tříbrankový příděl.

Bylo vyprodáno

Podíl na tom měla i atmosféra v ochozech. Do vyprodaného hlediště se stovky fanoušků nedostaly a ti, co měli štěstí, předvedli na stadiónu u nás nevídanou show. To, že na to hráči nejsou zvyklí, dokázal exekutor penalty Gomés. Místo obvyklého pískotu se ve chvíli, kdy si stavěl míč na značku pokutového kopu, z hlediště ozval chorál "Baníčku, my jsme s tebou", a nebylo divu, že o pár vteřin později jásal domácí gólman Laštůvka.

"Hrajeme v poslední době výborně, tak jsem týmu chtěl moc pomoci. Tušil jsem, že míč půjde do středu, tak jsem si na něj počkal. Bylo fajn, že kluci už Gomése nepustili ani k dorážce," chválil spoluhráče brankář Jan Laštůvka a dodal, že obrana i přes absenci Bolfa pracovala dobře: "Nějaké chyby tam byly, ale gól jsme nedostali."

Narychlo složená stoperská dvojice, kdy se vedle sebe postavili Dvorník s Drozdem, se podepsala i na nervové soustavě trenéra Baníku Františka Komňackého. "Přiznám se. Měl jsem obavy, jak to půjde. V takovém složení jsme nehráli ani v přípravě," netajil kouč Ostravy respekt z hry vlastního týmu, ale i výkonu sebevědomého soupeře. Jeho obavy však byly liché. "Přesto hlavně ve hře dopředu byli kluci dost opatrní," dodal.

Heinz chválil fanoušky

Už i nejzarytější pesimisté v řadách fanoušků Baníku musejí uznat, že postavení týmu v tabulce není náhodné. Obrovský podíl na tom, že Ostrava vede soutěž se čtyřbodovým náskokem, má útočník Marek Heinz. V devíti duelech dal osm gólů, Zlín setnul dvěma zásahy.

"Fakt nevím, čím to je, že se mi tak střelecky daří. Není to však jen má zásluha, šance mi vytváří celý tým a je na mně, abych je proměnil," tvrdil skromně. Rychle se stal miláčkem ostravských fanoušků. Takové ovace, jakých se mu dostalo při střídání těsně před koncem, nezažil. Šestnáct tisíc diváků mu dlouho aplaudovalo vestoje. "Je to neuvěřitelné. Opravdu z toho jde až mráz po zádech. Fanoušci jsou tady nejlepší, jaké jsem kde zažil, pomáhají nám i ve chvílích, kdy to nejde. Jsou úžasní," dodal fotbalista se zkušenostmi z bundesligy.

Reklama

Související témata: