Hlavní obsah

Ligové jaro otevře i Sparta, favorit favoritů

Chrtů na jeden pohár je až dost. Prakticky všechny týmy od prvních Teplic až po sedmou Slavii mohou pomýšlet, že v jarní části fotbalové Gambrinus ligy zaútočí na mistrovský titul. Prognózy expertů i bookmakerů však přece jen do role favorita číslo jedna staví Spartu, která se symbolicky představí v jednom z úvodních sobotních duelů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťanské posily Brabec (vpravo) a Sionko.

Článek

Osm bodů dělí po podzimu sedmou Slavii od vedoucích Teplic. Mezi ně se naštosovaly Sparta, Ostrava, Jablonec, Plzeň a Mladá Boleslav. Sázkové kanceláře však jednoznačně favorizují Spartu. V tom se shodli všichni bookmakeři počínaje Tipsportem (1,7:1) přes Fortunu, Sazku až po Synot-Tip (1,75:1). Druhým favoritem není kvůli velké bodové ztrátě Slavia, ale dosud vedoucí Teplice, na něž se dá sázet v rozmezí od 4:1 po 5:1.

„Po třech letech zase chceme vyhrát titul a uspět hodláme i v domácím poháru. Není to však postavené tak, že cokoliv jiného než double bude neúspěch. Je třeba si od začátku až do konce udržet respekt k soupeřům,“ poukazuje letenský kouč Jozef Chovanec.

Před duelem s Příbramí má svých starostí dost, takže se žádnými kursy a procenty nenechává unést. „My se radujeme i z dílčích úspěchů. Nemáme žádný zázračný tým, disponujeme perspektivním mužstvem, pracujeme s hráči, kteří mají výbornou kvalitu, ale i s těmi, kteří takovou kvalitu ještě nemají, nebo ji prozatím nejsou schopni prokazovat kontinuálně,“ upozorňuje Chovanec.

Kursy na mistrovský titul
TipsportFortunaSazkaSynot Tip
Sparta1,71,81,751,75
Teplice5544
Ostrava108810
Jablonec129810
Slavia1515918
Ml. Boleslav20301820
Plzeň40302217

Sparta v zimě nejvíc posilovala

Sparta sice neudržela stopera Hubníka a do Ruska pustila útočníka Holendu, jinak však přes zimu nejvíc posilovala. Chorvata Pamiče totiž udržela, za Hubníka přivedla zkušeného Brabce, získala nadějného Lačného i mazáka Sionka, který má stále reprezentační ambice.

Další favorité sháněli především útočníky. Jablonec vykoupil Pekharta z Tottenhamu, Baník mohutně investoval do mladého Vydry a Teplice přivedly odloženého sparťana Doška. Plzeň se prakticky nezměnila, naopak odchodem obránců Suchého s Čelůstkou oslabila Slavia a také Mladá Boleslav, která přišla o Rajnocha.

Pod tlakem hlavního favorita tak logicky bude Sparta. „Jasně. Ale to už tady také bylo... Třeba velká očekávání před zápasem s Kodaní. Byli jsme krůček od postupu, ale neuměli se s tím vyrovnat. Pro nás je strašně důležité zachovat standard a z něj se odrážet, my už nesmíme jít níž, než jsme byli,“ přeje si Chovanec před startem jara.

Reklama

Související témata: