Hlavní obsah

Prodej Slavie prý nedává smysl

Prodej fotbalové Slavie Praha nepřipadá v úvahu. Tvrdí to alespoň finanční ředitel majitele klubu, britské společnosti ENIC, Matthew Collecott v rozhovoru pro anglicky psaný ekonomický týdeník Prague Business Journal. Informace o prodeji proběhla v minulých dnech stránkami britských i českých listů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Prodej fotbalové Slavie nepřichází v úvahu, tvrdí ENIC

Článek

"Jsme se Slavií skutečně spokojeni. Poté, co jsme do klubu v posledních třech letech investovali takové peníze, by nedávalo smysl ji teď prodat," uvedl Collecott. Naopak naznačil, že investice společnosti se v budoucnu ještě znásobí. "V zimě mohou přijít další hráči. Nejdřív se o tom poradíme na schůzce představenstva, potom to probereme s koučem Slavie a pak se rozhodneme," nastínil další vývoj.

O prodeji Slavie se spekuluje už několik let. Posledním důvodem pro prodej měla být neúčast v Lize mistrů. Tím český šampion z roku 1996 přišel o zaručených 120 milionů korun, což je podle odhadů tisku zhruba jeho roční rozpočet. Některé české listy dokonce přinesly informaci, že Slavie už má kupce z Ruska. Slavie má cenu až půl miliardy

ENIC vlastní vedle Slavie a Tottenhamu také akciové podíly v Glasgow Rangers a AEK Atény, které letos hrají Ligu mistrů, dále pak v Basileji a Vicenze. Majoritním vlastníkem už je ale pouze ve Slavii a ve Vicenze, která hraje o záchranu v druhé italské lize. Jedním z hlavních důvodů jeho ústupu v ostatních klubech je fakt, že víc celků se společným majitelem nesmí podle pravidel Evropské fotbalové unie hrát evropské poháry, aby například nedocházelo k ovlivňování výsledků.

ENIC získal Slavii v roce 1997 a podle tisku si jí cení až na půl miliardy korun. Už při koupi klubu sliboval fanouškům nový stadion, místo toho ale hřiště v Edenu dál chátrá. Přesto i generální ředitel Slavie Vladimír Leška spekulace o prodeji nedávno odmítl. Leška otráven "zaručenými zprávami"

"Je to stále dokola. Nevím, kde se ty 'zaručené' zprávy berou. Já k tomu mohu jen říci to, co jsem opakoval pokaždé snad v deseti případech: o prodeji Slavie nic nevím a s nikým nejednáme," řekl minulý pátek Leška ČTK.

Rok po zisku Slavie pronikl ENIC také do jedné z nejrozšířenějších britských internetových sázkových společností ukbetting.com, neúspěšně se také pokoušel koupit slavný fotbalový chrám ve Wembley. Zábavní sekce společnosti ENIC vlastní čtyřicetiprocentní podíl firmy Warner Brothers Studio Stores ve Velké Británii a Irsku.

Reklama

Související témata: