Hlavní obsah

Šlágr víkendu: Jablonečtí budou hájit první místo v Ostravě

PRAHA

Klíčovým zápasem 18. kola první fotbalové ligy bude utkání vedoucího Jablonce na půdě čtvrté Ostravy. Ostatní týmy z ligové špičky čeká konfrontace se soupeři z nižších pater tabulky - Sparta hraje s Kladnem, slávisté přivítají v pondělí České Budějovice a do Teplic dorazí Bohemians Praha.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kapitán Petr Pavlík (vlevo) povede Jablonec do důležité bitvy.

Článek

Ve třech zápasech mají domácí týmy pouze papírovou výhodu vlastního stadiónu. Kvůli absenci vyhřívané plochy vezmou zavděk cizí plochou Ostrava (s Jabloncem ve Vítkovicích), Kladno (se Spartou na Strahově) a také Bohemians 1905, která proti Olomouci nastoupí rovněž na Stadiónu Evžena Rošického. Tento zápas se bude hrát kvůli disciplinárnímu trestu bez diváků.

Šlágr ve Vítkovicích hodně napoví

Ostravský trenér Miroslav Koubek místo utkání jako handicap nevidí. "Zůstáváme v Ostravě, fanoušci nás přijdou povzbudit," uvedl. "Jablonec produkuje účelný a běhavý fotbal, dostává málo gólů. Pokud si trenér může dovolit nechat na lavičce třeba Jarolíma nebo Pekharta, pak je kvalita kádru asi opravdu vysoká," prohlásil Koubek.

Jablonečtí považují zápas za jeden z klíčových momentů pro zbytek ligy. "Určitě dost napoví. Sice nic nerozhodne, ale naznačí, jak se soutěž bude vyvíjet," řekl trenér František Komňacký, podle kterého je velkou devízou soupeře organizace hry. "Ve středové řadě mají zkušené hráče - Lička, Lukeš či Marek dávají týmu kvalitu. Silní jsou útočníci, nebezpečné jsou standardní situace," uvedl bývalý kouč Baníku, s nímž získal v roce 2004 mistrovský titul.

Předpokládané sestavy - Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Tchuř (Neves) - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Vydra. Absence: Neves (nejistý start).

Jablonec: Špit - Krejčí, Drsek, Huber, Jablonský - Michálek, Loučka, Pavlík, Jarolím - Vošahlík, Lafata. Absence: Haurdič (nejistý start).

Program 19. kola
Sobota 6. března
16:00 FK Teplice - Bohemians Praha (na podzim 3:1, rozhodčí: L. Kovařík), Slovan Liberec - Viktoria Plzeň (3:2, Kocourek), Bohemians 1905 - Sigma Olomouc (Strahov; 1:1, Adámek), 1. FC Slovácko - 1. FC Brno (0:1, Královec), 18:20 1. FK Příbram - FK Mladá Boleslav (ČT4; 0:2, Adam).
Neděle 7. března
15:00 SK Kladno - Sparta Praha (Strahov; 0:2, Makovička), 17:00 Baník Ostrava - Baumit Jablonec (Vítkovice; 1:2, Příhoda).
Pondělí 8. března
17:30 Slavia Praha - Dynamo České Budějovice (ČT2; 1:0, Franěk).

Plíšek se na tabulku nedívá

Teplice po úvodní jarní remíze v Českých Budějovicích ztratily vedení v tabulce, ale mají stále zápas k dobru. Doma hrály naposledy 7. listopadu, kdy slavily dosud poslední výhru. Na vítězství nad Jabloncem chtějí nyní navázat v souboji s posledními Bohemians Praha. "Ale byla by velká chyba, kdybychom se pohledem na tabulku měli ukolébat. Soupeř posílil, má řadu zkušených hráčů a je pro každého nepříjemný," řekl kouč Jiří Plíšek.

Střížkovští mají za sebou tři prohry v řadě a stále více se přibližují druhé lize. Trenér Jaromír Jindráček je rád, že po trestu se do obrany vrací zkušený Macháček. "Teplice hrají o nejvyšší příčky, v minulém kole ztratily a ztrácet již nechtějí. My chceme navázat na výkon se Slavií, musíme ale proměňovat šance," prohlásil Jindráček.

Teplice: Slavík - Vidlička, Matula, Klein, Siva - Verbíř, Vachoušek, Ljevakovič, Zoubele (Stožický) - Mahmutovič, Došek. Absence: Grigar, Elsamni, Mareš (zranění), Lukáš (po operaci slepého střeva).

Bohemians Praha: Belaň - Macháček, Lencevič, Horáček, Flachbart - Demeter - Dittrich, Dobeš, Devátý, Grznár - Pospíšil. Absence: nikdo.

Slovácko neporazilo Brno osm let

Slovácko porazilo Brno naposledy v roce 2002 a teď by to rádo zopakovalo. Už proto, že má za sebou černou sérii pěti utkání bez výhry a sestup mu hrozí stále víc. Svěřenci trenéra Josefa Mazury zápolí především s koncovkou. "Doma musíme vyhrát, takže jsme se na trénincích soustředili na zakončení," uvedl kouč, jenž očekává defenzivní taktiku Brna.

Brno ani po výhře s Libercem nemůže volně dýchat. "Chtěli bychom se prezentovat hrou, kterou jsme předvedli v prvním poločase s Libercem," tvrdí trenér Miroslav Beránek, jenž bude citelně postrádat zraněného tvůrce hry Tomáše Polácha, bez kterého bývá brněnská hra chaotická. "Slovácko bojuje o záchranu, ale my také nemáme vyhráno," varoval Beránek.

Slovácko: Filipko - Němčický, Formánek, Košút, Randa - Fujerik, Svízela, Abrahám, Urbánek - Ondřejka, Švancara. Absence: nikdo.

Brno: Bureš - Jílek, Dvorník, Trousil, Husár - Kalabiška, Dostálek, Křeček, Chlup - T. Došek, Hodek. Absence: Polách, Šural (oba zranění).

Plzni se proti Liberci nedaří

Do Liberce dorazí Plzeň, která ve vzájemném souboji nevyhrála už devět let a na hřišti Slovanu se jí to podařilo jen v roce 1994. Domácí mají co napravovat, první poločas v Brně se trenérovi Josefu Petříkovi vůbec nelíbil. "Do zápasu musíme nastoupit jinak, počínat si daleko agresivněji. Chci vidět nasazení a bojovnost od první minuty. Každá domácí ztráta by pro nás byla hrozivá," řekl Petřík, který zvažuje několik změn v sestavě.

Západočeši plánují bodový zisk. "Chceme si odvézt body, abychom srovnali domácí ztrátu. V úvodu jara jsme remizovali a Liberec prohrál, takže oba mužstva budou chtít to klopýtnutí napravit," uvedl trenér Pavel Vrba. Jubilejní 300. ligové utkání čeká Pavla Horvátha.

Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Kelič, Dejmek, Vulin - Dočkal, Papoušek, Gecov, Frejlach - Smetana, Kerič. Absence: Nezmar (nejistý start).

Plzeň: Ticháček - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Rada, Horváth, Rajtoral - Bakoš, Rezek. Absence: Střihavka (zranění).

Klokani „doma“ v azylu a před prázdnými ochozy

Bohemians 1905 vyhráli nad Olomoucí naposledy v roce 2001, poslední tři zápasy skončily nerozhodně. Jenže teď na klub čeká náročná zkouška před prázdnými ochozy. "Bude to těžký zápas, hrajeme doma, přesto bez podpory diváků. I tak bychom měli napravit špatný start z Jablonce," řekl trenér Pavel Hoftych. Obránce Rychlík může oslavit 200. ligový start.

Zápas v kulise prázdného Strahova by pro Olomouc mohl být výhodou. "Absolutně nevím, co od toho očekávat. Ještě jsem to nezažil, neumím si představit, jak bude zápas na tak velkém stadionu bez lidí vypadat," řekl trenér Zdeněk Psotka. Soupeř prý bude i tak nepříjemný. "Trenér Hoftych je velký šibal," řekl Psotka.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Nikl, Cseh, Rychlík - Štohanzl, Kaufman, Róth, Pávek - Škoda, Bálek. Absence: Hartig (ČK), Ibragimov (ŽK).

Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Hořava - Hubník, Ordoš, Petr - Šultes. Absence: Kazár (zranění).

V Příbrami středočeské derby

Ve středočeském derby Příbram - Mladá Boleslav se představí týmy, které před týdnem překvapily. Domácí remízou na Spartě, soupeř prohrou s Kladnem. Ve vzájemných zápasech mají navrch hosté, kteří v roce 2004 prohráli pouze první z devíti utkání.

Příbramský kouč Karol Marko tvrdí, že zaváhání s Kladnem není reálným odrazem soupeřovy výkonnosti. "Musíme zapomenout na výsledek Boleslavi doma a soustředit se na svůj výkon. Přijede k nám kvalitní tým s mnoha talentovanými hráči," podotkl slovenský trenér.

Hosté potřebují domácí selhání s Kladnem napravovat. "Rozhodně si přejeme porážku odčinit. V kabině si všichni pamatujeme, jak jsme loni prohráli první dva jarní zápasy s Jabloncem i Brnem a táhlo se to s námi celý zbytek sezony. To dopustit nechceme," řekl trenér Karel Stanner.

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, J. Štochl, Šmejkal - Klesa, Hušbauer, Tarczal, Rodrigues - Fantiš, Huňa. Absence: Brunclík (zranění).

Mladá Boleslav: Miller - Kalina, Kúdela, Procházka, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Mendy, Poláček - Kulič, Chramosta. Absence: Fabián (po operaci mandlí), Pecka (zranění).

Obdaruje Sparta padesátníka Chovance?

Na utkání Kladno - Sparta se chystají zvýšená bezpečností opatření. Kladenští naposledy překvapili v Mladé Boleslavi, ale na domácí půdě se trápí, doma nevyhráli od září. Teď cítí, že by mohli způsobit další senzaci. "Viděli jsme Spartu v přípravě a také zápas s Příbramí potvrdil, že není v pohodě," prohlásil trenér Martin Hřídel. Se Spartou Kladno ještě nevyhrálo, jeho brankový půst trvá už 431 minut.

Sparta klopýtla překvapivě s Příbramí, ale v týdnu se jí podařilo vrátit do tréninku některé marody. Na Strahov vyrazí v silnějším složení s cílem nejen prodloužit dvacet utkání dlouhou ligovou sérii bez prohry, ale výhrou se udržet na jednom z čelních míst. "Naše hra se musí rapidně zlepšit ve všech fázích. Sestava bude zcela odlišná, můžeme počítat už i s Kuckou, Vackem a Žofčákem," uvedl kouč Jozef Chovanec, který přesně v den zápasu oslaví padesátiny.

Kladno: Tesař - Mráz, Gross, Beneš, J. Procházka - Strnad - Bartoš, Szabo, Zoubek, Novotný - Šilhan. Absence: Procházka (ŽK), Pavlík, T. Mašanský, F. Mašanský (všichni zranění).

Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Sionko, Vacek, Kucka, Zeman - Lačný, Wilfried. Absence: Hušek, Střeštík (oba zranění), Kladrubský, Kalouda (oba nejistý start).

Reklama

Související témata: