Hlavní obsah

Sparta upoceně vyhrála nad Kladnem, Baník roznesl Jablonec

PRAHA

Zatímco fotbalisté Sparty v nedělním utkání 18. kola proti Kladnu tři body za těsnou výhru 1:0 získali, hráči Jablonce na horké ostravské půdě takové štěstí neměli. Letenské posunul na druhou příčku tabulky gól Igora Žofčák z penalty, jablonečtí se po ztrátě všech bodů na čelo nevrátili, neboť na vítkovickém stadiónu prohráli s Baníkem vysoko 1:4. Dvakrát se trefil sedmnáctiletý Matěj Vydra. Baník tak přeskočil svého nedělního soka a je třetí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Igor Žofčák se raduje z proměněné penalty.

Článek

Kladenští museli vzít vinou vlastního nevyhřívaného trávníku zavděk Strahovem, kde den předtím porazili Bohemians 1905 olomouckou Sigmu 2:0. Středočechům ovšem nucený azyl takové štěstí nepřinesl, když proti Letenským prohrávali po první půli 0:1. Na jejím konci se totiž po faulu na Kušníra z pokutového kopu nemýlil Igor Žofčák.

Kdo čekal, že Sparta ve druhém poločase bude chtít přidat gólovou pojistku a zápas si pohlídat, byl na omylu. Kladenští se favorizovaného soupeře nikterak nebáli a defenzívu letenských v čele s brankářem Blažkem zaměstnávali nepříjemnými výpady a centry. Zkušený brankář hostí měl například v 51. minutě hodně co dělat, aby Benešovu hlavičku odvrátil. Svěřenci kouče Jozefa Chovance se nakonec na udržení nejtěsnějšího rozdílu hodně napotili a díky výhře se bodově dotáhli na vedoucí Teplice.

Baník si zastřílel

Jablonec měl možnost opět okusit, jaké to je vyjímat se v čele tabulky. To by ovšem v zápase ve Vítkovicích proti Baníku Ostrava musel vyhrát. To ale svěřenci kouče Františka Komňackého nedokázali.

Domácí šli do vedení už v 18. minutě zásluhou Mičoly, jenž zužitkoval centr zkušeného Lukeše a nedal Špitovi v jablonecké bráně šanci. Druhý gól ostravských fotbalistů na sebe nenechal dlouho čekat. Za další čtvrthodinu se zapsal mezi střelce i Varadi.

Severočeši se nevzdali a zápas zdramatizovali, když se v 79. minutě opřel po centru do míče bývalý reprezentant Lafata a snížil na 1:2. Uklidnění do řad domácích vnesl až dvě minuty před koncem sedmnáctiletý Vydra, jenž se tak premiérově trefil už po třech minutách strávených na trávníku. Zimní talentované posile ostravských závěr vyšel dokonale, v nastavení se Vydra trefil ještě jednou. Domácí tak přehráli Severočechy vysoko 4:1.

Program 18. kola fotbalové ligy:
Sobota:
Teplice - Bohemians Praha 2:1 (0:1)on-line
Branky: 52. Došek, 68. Stožický - 44. Ibe
Slovácko - Brno 0:2 (0:0)on-line
Branky: 64. Hodek, 90. Došek T.
Liberec - Plzeň 0:2 (0:1)on-line
Branky: 33. Rezek, 86. Kolář
Bohemians 1905 - Olomouc 2:0 (2:0)on-line
Branky: 9. Kaufman, 39. Štohanzl.
Příbram - Mladá Boleslavodloženo
Neděle:
Kladno - Sparta 0:1 (0:1)on-line
Branka: 45. Žofčák (pen.)
Ostrava - Jablonec 4:1 (2:0)on-line
Branka: 18. Mičola, 35. Varadi, 88.,90. Vydra - 79. Lafata
Pondělí:
17:30 Slavia - České Budějoviceon-line

Reklama

Související témata: