Hlavní obsah

Gólman Tesař podruhé kladenským hrdinou. Tentokrát ale smutným

PRAHA

Stal se už podruhé kladenským hrdinou. Tentokrát ale smutným. Zatímco před týdnem svůj tým v Mladé Boleslavi podržel, vychytal nulu a zasloužil se o překvapivý bodový import, v neděli ve strahovském vyhnanství vyrobil kladenský gólman Jaroslav Tesař v duelu se Spartou penaltu, která utkání rozhodla a Středočechy v jarním rozletu srazila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Igor Žofčák se raduje z proměněné penalty, která o osudu zápasu Kladna se Spartou rozhodla.

Článek

Mladoboleslavští fotbalisté si na něm v prvním jarním kole vylámali zuby, Pražané třiadvacetiletého gólmana Jaroslava Tesaře, který v kladenské bráně na jaře zaskakuje za zraněného Pavlíka, na zmrzlém Strahově ze hry rovněž nepřekonali.

„Ani nemohli, když se točili k bráně zády a pomalu na ni nevystřelili. Takhle by nemohli hrát ani ve druhé lize,“ setřel své útočníky letenský kouč Jozef Chovanec.

Kladenský brankář chytající teprve třetí ligové utkání v životě jim však mizernou střelbu rozhodně nevyčítal. „Kdybychom udrželi bezgólový stav až do přestávky, měli bych práce určitě víc. Jenže Sparta vedla, takže se ve druhé půli zatáhla ke svému vápnu a hrála na brejky,“ vysvětloval si minimální útočnou aktivitu letenského týmu Jaroslav Tesař, jenž tak nakonec o osudu zápasu rozhodl faulem na Kušníra těsně před přestávkou.

„Zaskočila nás rychlá rozehrávka sparťanů, čekali jsme na píšťalku sudího,“ zdůvodňoval kladenský brankář, proč na Kušníra vystartoval a poslal ho v šestnáctce k zemi. „Snažil jsem se před ním roztáhnout, aby nemohl střílet, ale kontakt tam byl,“ uznal Tesař, že soupeře fauloval. „Pak už bylo jen na sudím, zda náš střet posoudí jako penaltový.“

Sudí ho jako penaltový posoudil a Igor Žofčák se při exekuci nemýlil. „Naštěstí pískl, i když penaltu mohl nařídit už před touto situací. I při faulu na Kucku to byla penalta,“ tvrdil slovenský legionář ve sparťanských službách, jenž nedal Tesařovi šanci.

„I v takovýchto drobnostech je zásadní rozdíl mezi námi a Spartou. Zatímco my čekáme na pokyn sudího, soupeř rychle rozehraje a my celí překvapení jsme nuceni vyrobit penaltu, která zápas rozhodne. Pokud jsme chtěli proti Pražanům uspět, ani takováto zaváhání jsme si nesměli dovolit, protože soupeř je trestá,“ vyčítal kladenský kouč Martin Hřídel nejen gólmanovi Tesařovi, ale všem svým svěřencům. Jedním dechem je však i pochválil. „Spartě jsme však podlehli se ctí a s hlavou vztyčenou, takže tahle prohra nám jarní sebevědomí rozhodně nesrazila.“

Reklama