Hlavní obsah

Slávistický kanonýr Vlček rozsápal rekordmanův tým

Radek MalinaSport.czPrávo

Devátým vyvoleným je po pondělním televizním epilogu druhého jarního kola Stanislav Vlček, útočník fotbalové Slavie Praha. Startem proti Českým Budějovicím vstoupil do úzkého kruhu borců, kteří v nejvyšší soutěži odehráli čtyři sta zápasů. A čtyřiatřicetiletý útočník mezi elitu vkročil výkonem vskutku mimořádným. Při vítězství 3:2 načal dvěma trefami druhou stovku ligových gólů a doslova rozsápal tým trenéra Šilhavého, jenž statistice startů kraluje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stanislav Vlček ze Slavie v souboji s gólmanem Budějovic Kučerou.

Článek

České Budějovice jste porazili zejména díky dvěma vašim zásahům. Užil jste si jubilejní zápas hodně?

Úvod byl výborný, ale jinak šlo o zápas plný komplikací. Dvakrát jsme zbytečně inkasovali, což by se nám stávat nemělo. Naprosto nesmyslně jsme nechali soupeře vždy srovnat skóre. Hlavní je však je, že jsme těsný náskok udrželi, výhru oslavili a máme šest bodů ze dvou zápasů. Jaro jsme rozehráli skvěle.

Načasování prvních gólů ve Slavii po letním návratu z belgického Anderlechtu a druhé stovky vašich ligových branek ani nemohlo vyjít lépe...

Samozřejmě jsem za dva góly rád. Je to velká úleva. Zvláště, když si vybavím, čím jsem si prošel. Na podzim se mi nedařilo a hlavou se mi honily všelijaké myšlenky. Myslel jsem i na konec. Hlavně po vyřazení v předkole Ligy mistrů od Tiraspolu jsem byl hodně dole. Hrabal jsem se z krize celý podzim. Ale už ke konci první poloviny sezóny jsem se cítil lépe. Teď jsem psychicky silnější, odolnější.

Nejenže jste dva góly dal, dokonce jste se dostal i do dalších vyložených šancí, což je jistě skvělý signál do dalších zápasů.

No jo, mohl jsem dát i tři branky. Mrzí mě hlavně ta šance za stavu jedna nula. Brankáře jsem prostřelil, ale míč šel od tyče do tyče a ven, což se může stát fakt jenom mně. Kdybych uspěl, mohli jsme hrát v klidu. Takhle byl zápas až do úplného konce strašně ošidný.

  Slávistický fotbalista Stanislav Vlček.foto: Právo

Přitom se zdálo, že v ofenzivě naprosto dominujete a hrajete skvěle. V čem byl tedy problém?

Budějovice hrály pozičně, takže jsme věděli, že na ně bude platit pohyb. A skutečně jim tahle taktika dělala problém. Jenže po dvou vyrovnáních jsme byli strašně nervózní. Vždyť my jsme dostali dva góly ze dvou střel. Doma si nemůžeme nechat dvakrát sebrat náskok.

Jihočeští obránci vám pozici za dalšími góly hodně ulehčili...

Moje góly byly hodně jednoduché. Při prvním jsem viděl, jak se míč od Risteho Naumova odrazil ke mně. Byl jsem úplně volný na malém vápně. A při centru předcházející třetímu zásahu mi balón rovněž ani na okamžik nezmizel z dohledu. Nebylo těžké ho poslat hlavou do sítě.

Stý ligový gól jste vstřelil ještě během belgického angažmá, hranici čtyř set startů v lize jste pokořil nyní. Láká vás překonání 465 utkání Jaroslava Šilhavého?

Přesnou bilanci jsem před utkáním s Českými Budějovicemi neznal, tudíž jsem nic daleko do budoucnosti neřešil. Na překonání rekordu ale nemyslím. Pro mě je navíc cennější meta sta ligových gólů, čehož si nesmírně vážím. Po tom jsem toužil. Čtyři sta odehraných zápasů beru jako bonus.

Když jste nastoupil k prvnímu ligovému zápasu ještě v dresu dnešních Bohemians 1905 v tehdejší federální lize, snil jste o nějaké hranici utkání?

Ani náhodou... Byl jsem rád, že hraji. Měl jsem kliku, že se mi vyhýbala vážnější zranění. Proto jsem nasbíral tolik startů.

Rekordmani v počtu ligových startů:
1. Jaroslav Šilhavý 465, 2. Horst Siegl 435, 3. Oldřich Machala 414, 4.-5. Martin Kotůlek a Martin Vaniak 412, 6. Michal Bílek 410, 7. Jozef Weber 408, 8. Jiří Novotný 404, 9. Stanislav Vlček 400, 10. Jozef Chovanec 381 zápasů.

Reklama

Související témata: