Hlavní obsah

O dohodě se svrženou garniturou nic nevím, pravil Hašek glosující audit a rozházené milióny

Zdeněk PavlisSport.cz

Žádné překvapení, že ze strahovských trezorů vylézají noví a noví kostlivci. Nic jiného se nedalo při auditu hospodaření fotbalového svazu prováděného právní kanceláří Nexia očekávat, protože o rozházených desítkách miliónů se vědělo. „Čekal jsem spoustu věcí, protože některé kauzy byly v minulosti zmiňované, řada jich ovšem přibyla a zaskočily mě. Kostlivci lezou pomalu, ale my se s nimi vypořádáme,“ slíbil první muž českého fotbalu Ivan Hašek na mimořádné konferenci, kde chtěl uklidnit pnutí, jež únikem informací obsažených v auditu ve fotbale vzniklo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČMFS Ivan Hašek

Článek

Měl jinou představu. A jeho strahovská generalita o ní věděla. Ivan Hašek si rozhodně nepředstavoval, že se výsledky auditu dostanou na veřejnost, natož že se budou pitvat a rozebíral kauzy z minulosti, při nichž jeho předchůdci rozházeli desítky miliónů.

Při megalomanských plánech s výstavbou Národního stadiónu ve Stodůlkách, resp. na Letné, při prodeji nemovitosti v Kozí ulici, ale třeba i při zakázkách na výstavbu minihřišť a dalších kauzách, o nichž Sport.cz mající více než 130 stránkový audit k dispozici informoval již před několika dny.

Ručím jen za sebe, bránil se předseda

„Výsledky auditu dostali k prostudování jen členové výkonného výboru, předseda představenstva STES, ředitel svazového finančního úseku a šéf Odvolací a revizní komise. Přesto audit pronikl do medií, i když jsme jeho výsledky  a doporučení právní kanceláře chtěli prezentovat až po projednání na výkonném výboru 23. března. Máme prostě vyspělá a rychlá média,“ hořce si povzdechl Hašek, jehož poslední události donutily jednat a reagovat.

„Já nikomu informace neposkytl, za sebe ručím. Dobrovolné funkcionáře ale nemohu sankcionovat za to, že je to medií vypustili,“ krčil bezmocně rameny.

Hašek: Nejsem odborník, ani kriminalista!

Kostlivců ze strahovských skříní a trezorů se totiž valí až příliš. „Nechci polemizovat o jednotlivých kauzách, jež se na veřejnosti propírají, protože nejsem odborník a nemám k dispozici odborné vyjádření. A nejsem ani kriminální služba, abych předjímal, jak budeme pokračovat a zda budeme podávat trestní oznámení,“ bránil se první muž českého fotbalu Ivan Hašek třeba jen naznačit, jak se bude celá kauza kolem auditu dál vyvíjet. A přitom afér a aférek je až dost.

„Je jich opravdu dost. Mě třeba zaskočila kauza kolem Suse. To byl opravdu „příjemný“ dárek k vánocům,“ povzdechl si při zmínce o téměř dvanácti miliónech, které by měl svaz zaplatit brněnského fotbalistovi za zmařený přestup do zahraničí. „Věřím, že naše právní oddělení dotáhne případ do konce a kauza Sus nás nebude stát žádné finance.“

Kříž, Obst, Řepka - co s nimi?

Ani na otázku, zda se závěry dotknou lidí, o nichž se audit zmiňuje a kteří na Strahově dál v různých funkcích pracují, což je případ svazového místopředsedy Kříže vykonávajícího v inkriminované době funkci předsedu dozorčí rady STES , ale i expředsedy Obsta, sekretáře Řepky a spol., nedal odpověď. „Na to odpovíme až po rokování výkonného výboru,“ pravil.

Rezolutně však popřel, že by při předávání moci mezi starou a novou strahovskou garniturou byla uzavřena dohoda, že výsledky auditu projednají svržení a momentálně vládnoucí mocní nejprve mezi sebou. „O takové dohodě nic nevím. Se mnou se nedohodli,“ odpověděl předseda ČMFS na přímý dotaz Sport.cz.

Audit byl potřebný, stojí si na svém Hašek

Jedno však ví Hašek zcela jistě - audit, který sliboval v předvolební rétorice, byl potřebný a nutný.

„Hlavně proto, aby byl proces očisty českého fotbalu dokončen, my jsme se poučili z chyb, jichž se bývalé vedení ČMFS při hospodaření dopouštělo a mohli jsme udělat tlustou čáru za minulostí. Spoustu kroků už jsme učinili, k důležitým systémovým změnám došlo, průhlednost a transparentnost garantujeme. To, že každá koruna přicházející do fotbalu je vynakládána účelně, zrovna tak. Sponzoři s Gambrinusem v čele to kvitují a v úsilí nás podporují,“ pravil první muž českého fotbalu s tím, že po výkonném výboru 23. března se vyjádří k některým kauzám konkrétně.

Reklama

Související témata: