Hlavní obsah

Samostatná česká liga slaví jubileum, bude se hrát 500. kolo

Fotbalisté sehrají o víkendu jubilejní 500. kolo v historii samostatné české ligy a jeho průběh může být dramatický. Pořadí v čele tabulky se může v sobotu i několikrát změnit - nejdříve zaútočí na pozici lídra Jablonec, pak tuto možnost bude mít Sparta a nakonec ji mohou obhájit Teplice. Všechny zápasy můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Štěpán Vachoušek (na snímku vlevo v souboji se slávistou Šenkeříkem) a jeho Teplice budou hájit první příčku v duelu s Brnem.

Článek

Plzeň zaútočí na Strahově

Kolo odstartují krátce po sobotním poledni dva středočeské duely. Kladno se snaží vymanit ze sestupových pozic a ve strahovském vyhnanství bude bojovat proti Plzni. Doma ale předposlední tým tabulky nevyhrál od září a kladenský kouč Martin Hřídel varuje, že Západočeši mají výbornou formu. „Ne vždy měli přesnou mušku, ale herně jsou nahoře. Největší pozornost se musí věnovat jednoznačně Pavlu Horváthovi,“ uvedl Hřídel. Obránce Procházku čeká stý ligový zápas, Hřídel se představí v roli hlavního kouče po padesáté.

Pokud se Západočeši chtějí udržet ve hře o poháry, nesmí klopýtnout. Rádi by potvrdili pozici třetího nejlepšího týmu na hřištích soupeřů, z posledních šesti výjezdů prohráli jen jednou. „Ale s Kladnem to nebude nic jednoduchého, už proto, že bojuje o záchranu,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Kladno: Tesař - Mráz, Gross, Beneš, J. Procházka - Strnad - Szabo, Zoubek, Lička, Novotný - Šilhan. Absence: Pavlík, T. Mašanský, F. Mašanský (všichni zranění).

Plzeň: Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Limberský - Rezek, Horváth, Rada, Rajtoral - Bakoš, Kolář. Absence: Střihavka (zranění).

Program 20. kola
Sobota 20. března
13:30 1. FK Příbram - Baumit Jablonec (na podzim 0:0, rozhodčí Drábek), SK Kladno - Viktoria Plzeň (0:1, R. Hrubeš; Strahov), 15:45 Sparta Praha - Sigma Olomouc (1:1, Kocourek; ČT4), 18:00 FK Teplice - 1. FC Brno (3:2; Jech), Slovan Liberec - Bohemians Praha (1:2, Franěk), Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice (2:1, Královec; Vítkovice).
Neděle 21. března
17:00 Bohemians 1905 - FK Mladá Boleslav (1:0, Matějek; Strahov).
Pondělí 22. března
17:30 1. FC Slovácko - Slavia Praha (0:3, Jílek; ČT2).

Jablonec jede do Příbrami, která doma neprohrává

Ve stejnou dobu bude v Příbrami bojovat o první místo Jablonec, ale bude proti němu stát těžký soupeř: svěřenci trenéra Karola Marka poslední tři domácí ligové zápasy vyhráli, zatímco Severočeši stejně dlouho nedokázali uspět venku. Příbram chce proti aspirantovi na titul navázat na domácí výkony z podzimu, během něhož podlehli jen Teplicím. „Jablonec je silný jako celek a za jeho skvělými výsledky stojí trenér Komňacký. Za hlavní oporu soupeře můžeme označit Lafatu, v lize je to nadstandardní hráč a podává skvělé výkony,“ varoval Marko.

Jablonec musí v Příbrami bodovat, aby udržel bezprostřední kontakt s absolutním čelem tabulky. Severočeši pilovali koncovku, která je v minulém týdnu málem připravila o výhru nad Kladnem. „Pokud si vytvoříme šance, bude třeba s nimi zacházet trochu jinak než v minulém zápase. Příbram hraje dobře organizovaný fotbal, doma neprohrává a bere body nejlepším mužstvům,“ upozornil trenér František Komňacký.

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Hušbauer, Pilík - Rodrigues, Fantiš. Absence: Huňa (ČK), Brunclík (nejistý start).

Jablonec: Špit - Krejčí, Zábojník, Drsek, Huber - Jarolím, Pavlík, Loučka, Kovařík - Lafata, Pekhart. Absence: Valenta (nemoc), Jablonský, Haurdič (oba nejistý start).

Spartu čeká nebezpečná Olomouc

Sparta hodlá potvrdit obrat z Mladé Boleslavi, ale proti Olomouci ji také čeká těžká práce, protože Hanáci se na favority umí vytáhnout a z Letné už několikrát odvezli body. Trenér Jozef Chovanec si přeje, aby mužstvo potvrdilo vzestup formy. „Stále ještě máme řadu nedostatků, především v ofenzivě. Ale je dobře, že v dobré formě jsou nyní záložníci a dokážou rozhodovat zápasy,“ připomněl kouč poslední duel. Od Olomouce čeká, že na rozdíl od jiných týmů nepřijede jen „bořit“. „Mají zažitý ofenzivnější styl, nebudou ho asi příliš měnit,“ odhadl.

Olomoucký druhý nejproduktivnější útok v lize otestuje nejpevnější obranu soutěže. „Góly se Spartě dávají těžko, kvalita jí v obraně i přes odchod Hubníka zůstala. Navíc myslím, že proti podzimu naopak ještě zlepšili ofenzivu. Příchodem Lačného a Sionka se zrychlila,“ mínil trenér Zdeněk Psotka, který povede tým do 50. ligového duelu.

Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Vacek, Kucka, Žofčák - Lačný (Wilfried). Absence: Hušek, Střeštík (oba zranění).

Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Onofrej - Rossi, Kaščák, Ordoš - Petr, Šultes, Hubník. Absence: Hořava (zranění).

Slovan se už potřebuje zvednout

Liberec na jaře ještě nevyhrál a pokud se chce vyhnout bezprostřednímu boji o záchranu, musí s Bohemians Praha udržet body doma. V historické tabulce je Slovan na třetím místě, ale v té aktuální se drží nad propastí. „Pozitivní je, že se nám vyprazdňuje marodka. Z mužstva cítím větší sílu, vrátili se bojovníci Nezmar s Váchou a věřím, že nám to pomůže, abychom konečně dosáhli na vítězství,“ řekl trenér Josef Petřík.

Hosté se nevzdávají nadějí na body. „Hrajeme venku, takže roli favorita musí potvrzovat Slovan a v tom by mohla být naše výhoda. Domácím chceme cestu za třemi body co nejvíc znepříjemnit,“ zdůraznil trenér Jaromír Jindráček, který bude stále postrádat útočné duo Kincl - Pospíšil, ale konečně by mohl nastoupit Drobný. „Budeme hrát útočně, nezbývá nám než dát góly i venku a překvapit,“ dodal Jindráček.

Liberec: Hauzr - Vácha, Kelič, Dejmek, Janů - Frejlach, Gecov, Bosančič, Vulin - Kerič, Nezmar. Absence: Gebre Selassie (zranění).

Bohemians Praha: Belaň - Macháček, Lencevič, Drobný, Flachbart - Fenyk, Demeter - Dittrich, Dobeš, Jeslínek - Ibe. Absence: Kincl, Pospíšil (oba zranění).

Brno zkusí jako první vyhrát v Teplicích

Zápas Teplice - Brno slibuje zajímavou podívanou, protože vzájemné duely nebývají žádná nuda. V posledních devíti utkáních se pouze jednou radovali z výhry domácí, Brno vyhrálo na Stínadlech naposledy před dvěma lety. Letos ale platí, že teplický „hrad“ je nedobytný. „Víme o vzestupu Brna. Ale znovu se přichystáme tak, aby nás nic nezaskočilo,“ prohlásil kouč Jiří Plíšek. Brankář Grigar se už uzdravil, ale přednost prý znovu dostane Slavík, který na jaře inkasoval jen dvakrát.

Na jaře neporažené Brno přijede s myšlenkou, že nemá co ztratit. „Můžeme jen získat, pokusíme se soupeři co nejvíce jeho situaci znepříjemnit a vydolovat případně i bod,“ uvedl trenér Miroslav Beránek, jenž vidí hlavní sílu soupeře v produktivní hře a dosavadní domácí neporazitelnosti. „Nebezpečná je také dvojice útočníků, kteří se dokážou prosadit i ve hře jeden na jednoho,“ dodal Beránek.

Teplice: Slavík - Vidlička, Klein, Rosa, Siva - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Mahmutovič, Došek. Absence: Grigar, Lukáš, Elsamni, Mareš, Matula (všichni zranění).

Brno: Bureš - Jílek, Huška, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách, Kalabiška - Rabušic, T. Došek. Absence: Dřížďal, Dvorník, Hodek (všichni zranění).

Baník je proti Jihočechům jasným favoritem

Ostrava přivítá České Budějovice znovu ve Vítkovicích a přes zvýšenou kapacitu hlediště se dá očekávat plný dům. I proti Jihočechům je Baník favoritem. „Soupeř ale hraje o holý život a to probouzí pud sebezáchovy, který dává mužstvo do pohybu. Bude nepříjemný svou zarputilostí, odhodláním, ale pokud chceme zůstat v kontaktu se špičkou, takový zápas musíme vyhrát,“ nezastírá jasný cíl trenér Miroslav Koubek.

Jihočeši nevyhráli v Ostravě patnáct let a i tentokrát budou jasným outsiderem. „Určitě nebudeme pod takovým tlakem, který nás čeká hned ve středu doma proti Bohemians 1905. Na hřišti Baníku od nás nikdo nic nečeká a my můžeme pouze překvapit,“ řekl kouč Jaroslav Šilhavý, kterému bude citelně chybět potrestaný stoper Hunal.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neves, Bolf, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Mičola, Varadi, Zeher. Absence: Neuwirth (4 ŽK).

České Budějovice: Kučera - Leština, Horejš, Žižka, Krob - Volešák, Černák, Otepka, Riegel, Mezlík - Ondrášek. Absence: Jarabica, Benát (oba rekonvalescence), Hunal (4 ŽK).

Mladá Boleslav vyhlásila pohotovost

Hráči Bohemians 1905 na podzim překvapili výhrou v Mladé Boleslavi, nyní přivítají stejného soupeře v neděli na Strahově. „Chtěli bychom navázat na poslední domácí zápas s Olomoucí a naopak zapomenout na Plzeň, kde se nám vůbec nevedlo,“ řekl trenér Pavel Hoftych, který bude mít k dispozici již i Hartiga, navrátilce po trestu.

Hosté na jaře nemají ještě ani bod a v týdnu se hlavně snažili zapomenout na kolaps ze závěru zápasu se Spartou. V případě další porážky se mohou propadnout do druhé poloviny tabulky, proto Středočeši vyhlásili stav nejvyšší pohotovosti. „Po dvou domácích prohrách musíme už konečně začít bodovat,“ zavelel trenér Karel Stanner.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Štohanzl, Pávek, Kaufman, Bartek - Škoda, Hartig. Absence: nikdo.

Mladá Boleslav: Miller - Kalina, Kúdela, Janíček, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Opiela, Poláček - Kulič, Chramosta. Absence: Pecka (zranění), Procházka (4 ŽK).

Reklama