Hlavní obsah

Odhalená korupce, nebo amatérsky režírovaný komplot? Střížkovský Kapr mluvil o dalších důkazech

PRAHA

„To mně hlava nebere,“ s oblibou říkává jablonecký boss Miroslav Pelta, jenž před šesti lety v největší korupční aféře českého fotbalu proslul výrokem o totálně cinklém jaru. Teď si jeho hlášku může vypůjčit i Goldův fotbalový tribunál a celá strahovská generalita s ním, protože při rozplétání prapodivné korupční kauzy s protagonisty ze Střížkova a Olomouce narazí už při dnešním prvním sezení na věci, které hlava opravdu nebere.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf střížkovského fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr přichází na mimořádné zasedání disciplinární komise.

Článek

Údajná aféra kolem uplácení střížkovských fotbalistů a koupeného výsledku zápasu Olomouce se střížkovskými Bohemians v poslední kole loňského ligového jara totiž od samého počátku působí spíše jako amatérsky režírovaný komplot, než skutečné senzační odhalení korupce. Leda že by kontroverzní podnikatel a majitel střížkovského klubu Bohemians Karel Kapr měl v sejfu či alespoň v úschově u notáře další trumfy, s nimiž vyrukuje!

Co Kapr řekl, když opustil disciplinárku?
O dalších důkazech, které údajně má v ruce: „Nekonkretizoval jsem je před disciplinární komisí a mluvit o nich nebudu, protože jsou předmětem policejního řízení.“
O půlroční prodlevě, která od údajné korupce uplynula: „Jednoduché vysvětlení. Hledal jsem důkazy, které se nenajdou každý den.“
O tom, zda považuje notářsky ověřené výpovědi hráčů za důkaz: „Ale to je přece věc advokátů a právníků.“
O tom, že by obvinění a potrestání Olomouce zachránilo jeho Střížkov v lize: „Nesmysl. Máme tak málo bodů, že by nás ani toto nezachránilo.“
O otázkách, které zajímaly disciplinárku: „Celkem běžné věci. Kdo s kým mluvil, jak se vyjadřoval.  To, co se prostě projednává na začátku každého případu.“
O tom, kdo případ oznámil policii: "Já to nebyl. Vím, kdo to byl, ale jméno neřeknu."
O tom, zda nemá obavy, že se causa obrátí proti němu a jeho Střížkovu: "To tedy nemám."

Zatím jen výpovědi u notáře a obálka s penězi

Na světlo světa Kapr zatím totiž vypustil jen notářský ověřený zápis s výpovědí hráčů Obermajera, Kincla, Zoubka a Dobeše, že jim olomoucký gólman Drobisz nabídl a poté předal úplatek ve výši 300 tisíc korun za to, že v posledním kole loňského ligového ročníku Střížkov na Hané prohraje.

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.foto: ČMFS

„Ty peníze jsme v autobuse skutečně měli,“ potvrdil ex post tuto sobotu bývalý kapitán Kaprova mužstva Zoubek, který mezitím na Střížkově za podivných a neobjasněných okolností skončil.

Střížkovský boss Karel Kapr dokonce přidal, že je má v trezoru pořád i s obálkou, v níž je měl Drobisz jeho hráčům předat.

Odhalení, anebo past?

Jenže s tímto tvrzením vyrukoval po více než půl roce ode dne, kdy k údajnému uplácení došlo. Bez toho, aby korupci ohlásil policii nebo státnímu zástupci. Kapr sice argumentuje tím, že mu dalo hodně času přesvědčit hráče, aby výpověď zopakovali na přelomu roku před notářem, který ji zaprotokoloval, ale toto tvrzení by nemělo podle právních expertů u soudu žádnou váhu.

Pokud totiž budou čtyři střížkovští fotbalisté na svých výpovědích trvat i před vyšetřovateli protikorupční policie, vystavují se stíhání a následně i obvinění za přijímání úplatku, aniž by tento trestný čin okamžitě ohlásili. Za to jim může hrozit až šest let vězení.

Kdyby Obermajer, Kincl, Zoubek a Dobeš tvrzení popřeli, vystavují se stíhání za trestný čin pomluvy a křivého svědectví.

Teorie, které hlava nebere

Celá kauza údajného uplácení je ovšem prapodivná především proto, že ji Karel Kapr ohlásil na policii a následně s ní vyrukoval na veřejnost až po deseti měsících. A navíc ji načasoval do doby, kdy měla nová strahovská garnitura oznámit, jaké závěry hodlá vyvodit z auditu, který se zabýval hospodařením minulého fotbalového vedení a společnosti STES a jenž poukázal na desítky rozfofrovaných miliónů.

Olomoucký Jiří Kubíček.foto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

Může jít samozřejmě o náhodu, může to být i záměr, protože sportovní ředitel Olomouce Jiří Kubíček předchozí strahovskou garnituru tvrdě kritizoval a na drtivou většinu kauz, které audit odhalil, veřejně poukazoval.

Snaha o jeho diskreditaci se tudíž nabízí jako jedna z teorií celého „korupčního“ skandálu, který se objevil na světle světa právě nyní.

Různých teorií se ale v souvislosti s případem vynořilo daleko víc.

Třeba Kaprova snaha zachránit v nejvyšší soutěži Střížkov na úkor Olomouce, kterou disciplinární komise potrestá za korupci a pošle ji z ligy.

Třeba tahanice tří klubů o název Bohemians a hlavně pak o nástupnická práva k tradičnímu vršovickému klubu, v níž hraje olomoucký Kubíček rovněž významnou roli. Analýza, kterou hanácký rebel vypracoval pro svaz, není totiž Střížkovu po chuti, navíc v komisi, která má kauzu tří Bohemek vyřešit, zasedá i místopředseda dorozčí rady olomoucké Sigmy Jiří Ficner.

Třeba Kaprova snaha udělat v českém fotbale velký třesk a pak z něho zmizet s gloriolou zneuznaného mučedníka bojujícího za fotbalovou očistu, jako to před šestnácti lety udělal benešovský podnikatel Švarc.

Kapr mluvil o dalších důkazech

Většinu z těchto teorií sice v duchu Peltova rčení „hlava opravdu nebere“, proto disciplinární komisi neradno záviděti, až se pustí v úterním poledni do rozplétání kauzy působící spíše jako amatérsky režírovaný komplot, než skutečné senzační odhalení korupce.

Začala samozřejmě  majitelem Bohemians Karlem Kaprem, jenž dorazil v černém mercedesu na Strahov pár minut před jednou hodinou a hned s několika dokumenty v ruce předstoupil před fotbalový tribunál. Po devadesáti minutách, kdy strahovský salónek opouštěl, prohlásil: "Šlo o první slyšení, při němž jsem odpovídal na běžné otázky. Uvidíme, jak se všechno vyvine."

Prozradil však, že kromě notářsky ověřených výpovědí hráčů má v rukou i další trumfy. "Nebudu prozrazovat jaké důkazy to jsou, protože se staly předmětem policejního řízení," naznačil mnohoznačně a dodal, že je svým hráčům vděčný, že s informací o uplácení přišli za ním.

Po Kaprovi přišel na řadu místopředseda představenstva Sigmy a jeden ze spolumajitelů olomouckého klubu Josef Lébr, který zastupuje zájmy Hanáků. Ti samozřejmě označují celou kauzu za vymyšlenou a tvrzení Kapra, Obermajera, Kincla, Zoubka a Dobeše za lživá.

Informace o jednání disciplinární komise a vývoji celé kauzy můžete průběžně sledovat na Sport.cz.

Reklama