Hlavní obsah

Sparta po roce a půl vede ligu, její návrat zvýrazňuje bída Slavie

PRAHA

Rok a půl Gambrinus ligu nevedli. Teď jsou fotbalisté Sparty znovu v čele průběžné tabulky. K návratu na výsluní, který je zatím jen dílčím úspěchem, se pachtili dlouhých 538 dnů. Povedl se jim v jubilejním 500. kole samostatné české soutěže a je pro Letenské o to sladší, že Slavia s jedenáctibodovou ztrátou již prakticky odepsala mistrovskou obhajobu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Letenští mazáci Tomáš Řepka (vlevo) a brankář Jaromír Blažek se mohou radovat, jejich Sparta je po dlouhé době první.

Článek

Letenský návrat má několik pikantních detailů. Fotbalová Sparta naposledy vedla ligu pod vedením kouče Vítězslava Lavičky. A jeho nástupce Jozef Chovanec ji vrátil na první místo přesně ve stejný den, kdy Lavička získal mistrovský titul v daleké Austrálii. O vedení Sparta naposledy přišla, když Slavia 28. září 2008 porazila Olomouc 3:0 - a Letenští se teď vrátili výhrou 4:0 právě nad Olomoucí... Co je však důležitější, Slavia po prohře na Slovácku ztrácí na rivala již propastných 11 bodů!

„Můžeme být spokojení. Šli jsme si za svým a dokázali vstřelit víc branek, než pro nás bylo v posledních utkáních zvykem,“ pochvaloval si kouč Jozef Chovanec, jehož tým ovšem již ve středu čeká v Jablonci jeden z klíčových duelů jara. „Začíná období s vloženými zápasy, které může být velmi důležité. Nejen pro nás, ale pro všechny týmy napříč tabulkou,“ poukázal Chovanec.

Sestava 20. kola podle Sport.cz
Bureš (Brno) - Jílek (Brno), Řepka (Sparta), Horejš (České Budějovice), Limberský (Plzeň) - Sionko (Sparta), Pavlík (Jablonec), Hoheneder (Sparta), Štohanzl (Bohemains 1905) - Jeslínek (Bohemians Praha), Ondřejka (Slovácko).

Teplice i Ostrava doma poprvé prohrály

Spartě pochopitelně nahrály další výsledky. Zatímco Jablonec vyhrál v Příbrami, Teplice i Ostrava si nečekaně připsaly první domácí porážky v sezóně.

„Prohráli jsme s Brnem bitvu, ne válku. Před námi je dlouhých deset kol a výsledky mohou být ještě všelijaké,“ uklidňoval sebe i tým teplický obránce Vlastimil Vidlička. „Musíme se soustředit sami na sebe. Jedeme dál, není nad čím přemýšlet. Musíme ukázat, že jsme silným týmem,“ dodal pro Právo.

Severočeši však jsou přece jen zaskočeni, stejně jako Baník po porážce s Českými Budějovicemi. „Zklamání je obrovské. Jestli chceme hrát nahoře, musíme bezpodmínečně doma vyhrávat, což jsme tentokrát nepotvrdili,“ povzdechl si ostravský obránce Daniel Tchuř.

Omlazené Slavii ujíždí vlak

Jenže co by měli říkat slávisté... Po porážce na Slovácku je ligová situace obhájce titulu dost zoufalá. Na pohárové příčky ztrácí již devět bodů a na vedoucí Spartu dokonce jedenáct. A pohled na sestavu, která na Slovácku hrála, asi u konkurence moc velký respekt pro jarní finiš nevzbuzuje...

„V takovém složení jsme už odehráli s Teplicemi prakticky celý zápas. Kluci jsou mladí, dostali šanci a jak se říká, každý jednou začíná. Na Slovácku jsme zápas nezvládli jako mužstvo, nechtěl bych to nějak rozdělovat na mladší a starší hráče,“ přiznal zkušený obránce Matej Krajčík.

Reklama