Hlavní obsah

Středeční šlágr přinese bitvu o čelo mezi Jabloncem a Spartou

Zápas mezi třetím Jabloncem a vedoucí Spartou bude hlavním lákadlem 21. kola první ligy, které se bude hrát během dvou dnů uprostřed týdne. Ve středu se hraje šest utkání včetně večerního vrcholu na severu Čech, další dva zápasy se budou dohrávat ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Kadlec ze Sparty uniká jabloneckému Pavlu Drskovi.

Článek

Na Střelnici Letenští často prohrávají

Sparta se poprvé od 8. kola ročníku 2008/09 dostala do čela ligové soutěže a tuto pozici by si ráda udržela i v Jablonci, který ji však může z vrcholu sesadit. Domácí na jaře klopýtli jen v Ostravě, a pokud chtějí dál snít o historickém titulu, pak by potřebovali znovu vyhrát, což dokázali proti Spartě doma už sedmkrát.

„Soupeř má vynikající obranu a i to pro nás může být motivace. Víme, jakou důležitost utkání má, všichni se už na něj těšíme,“ řekl kouč František Komňacký, který apeluje na hráče, aby si počínali lépe při zakončení. „Nepředpokládám, že bychom si proti Spartě vytvořili tolik šancí. Musíme s nimi naložit efektivněji a rozumněji,“ dodal.

Letenští na podzim svého soka porazili a v lize neprohráli už 23 utkání v řadě. „Historicky se nám v Jablonci nedaří, ale na to dát nesmíme. Musíme si dát pozor na soupeřovy standardky, brejky a agresivitu, ale především musíme být sami dostatečně aktivní a nepřizpůsobovat se hře domácích,“ řekl trenér Jozef Chovanec, podle kterého zaznamenali Severočeši v posledním období velký progres.

Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Krejčí - Haurdič, Jarolím, Pavlík, Kovařík - Lafata, Pekhart. Absence: Valenta (zranění), Vošahlík (nejistý start).

Sparta: Blažek - Kušnír, Řepka, Brabec, Pamič - Hoheneder - Sionko, Kladrubský, Kucka, Žofčák - Wilfried. Absence: Hušek, Střeštík (oba zranění), Kucka, Žofčák (oba nejistý start).

Program 21. kola
Středa 24. března
17:30 Bohemians Praha - Baník Ostrava (rozhodčí Damková), Dynamo České Budějovice - Bohemians 1905 (Kovařík), 1. FC Brno - SK Kladno (Paták), Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav (Zelinka), Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram (Příhoda), 20:00 Baumit Jablonec - Sparta Praha (Jech - ČT2).
Čtvrtek 25. března
18:00 FK Teplice - 1. FC Slovácko (K. Hrubeš), 19:00 Slavia Praha - Slovan Liberec (Drábek).

Namlsaný Střížkov čeká silný Baník

Bohemians Praha jsou nyní ve středu pozornosti nejen kvůli fotbalovým výkonům, ale naposledy se hráči vytáhli výhrou v Liberci, což jim znovu přiživilo naději na záchranu. Byla to vůbec první venkovní výhra klubu v nejvyšší soutěži. „Hráči zjistili, že vyhrát se dá s každým. Ostrava překvapivě prohrála v minulém kole doma a je otázka, co to s týmem udělá. Je však jasné, že soupeř má velmi dobrý a kvalitní tým, takže potvrdit tříbodový zisk z Liberce pro nás bude velice složité,“ řekl trenér Jaromír Jindráček.

Baník chce na Strahově napravit domácí výpadek s Českými Budějovicemi. „Na hráčích cítím obrovské odhodlání,“ řekl trenér Miroslav Koubek, který fotbalisty za překvapivou prohru nepeskoval. „Soupeř je asi povzbuzen vítězstvím v Liberci, ale ani my se za výkon proti Budějovicím nemusíme stydět. Scházela nám bohužel větší kvalita ve finální fázi,“ dodal Koubek, jemuž ze středu obrany vypadl kvůli čtyřem žlutým kartám klíčový muž defenzivy Bolf.

Bohemians Praha: Belaň - Macháček, Lencevič, Drobný, Flachbart - Dittrich, Demeter, Dobeš, Fenyk - Jeslínek, Ibe. Absence: Kincl, Pospíšil.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Neves, Tchuř - Lukeš, Marek, Lička - Varadi, Zeher, Mičola. Absence: Bolf (4 ŽK).

Jihočeši chtějí potvrdit body z Ostravy

České Budějovice v tomto ročníku vyhrály doma pouze nad Bohemians Praha. Tentokrát přijedou hráči Bohemians 1905 a Jihočeši by rádi navázali na výhru z Ostravy. „Kvůli bodovému zisku, pohodě v týmu a také kvůli divákům bychom chtěli samozřejmě s Bohemkou zvítězit. Tlak na naší straně bude asi větší, ale musíme potvrdit body z Ostravy,“ řekl trenér Jaroslav Šilhavý, kterého čeká 50. prvoligový zápas v roli hlavního kouče.

Také hosté ale minule vyhráli a polepšili si v záchranářské bitvě. Trenéra Pavla Hoftycha mrzí dvě jarní prohry na hřištích soupeře a v souboji dvou ohrožených týmů by rád sérii přerušil. „Víme, že v Českých Budějovicích je to vždy hodně těžké a nyní po jejich výhře v Ostravě ještě těžší,“ řekl Hoftych, podle kterého soupeř vyniká organizací hry. „Má velmi dobrou defenzivu s rychlým přechodem do útoku a po příchodu Volešáka s Otepkou se hodně zvedla i hra ve středu hřiště,“ dodal kouč Bohemians 1905.

Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Hunal, Horejš, Krob - Hudson, Černák, Otepka, Riegel, Volešák - Meszároš. Absence: Benát (nejistý start).

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Štohanzl, Pávek, Kaufman, Róth - Ibragimov, Škoda. Absence: Cseh (nejistý start).

Hanáci se potřebují soustředit jen na fotbal

Olomouc se zmítá v korupčním obvinění. V jeho stínu bude chtít zapomenout na sobotní čtyřgólovou nadílku ze Sparty a kouč Zdeněk Psotka zřejmě neřeší ani tak hru soupeře z Mladé Boleslavi, jako rozpoložení vlastní kabiny. „Není jednoduché odvést myšlenky hráčů úplně stranou, protože je to všude. Hodně důležitý v tom směru bude začátek zápasu. Hráči fotbal hrát umí, ale jde o to, jak se srovnají se situací, a já věřím, že to zvládnou,“ uvedl Psotka.

Mladá Boleslav jede do Olomouce s touhou ukončit čekání na první jarní bodový zisk. Středočeši v předchozích třech jarních zápasech pokaždé vyšli naprázdno, ale na půdě Sigmy, kterou cloumá údajná korupční aféra, touží své trápení ukončit. „Drtivá většina našeho kádru nejsou nezkušení hráči, ligu nehrají první týden a je na nich, aby se z nepovedeného vstupu do sezony co nejdříve oklepali,“ nabádal kouč Karel Stanner. Citelnou ztrátou bude pro Boleslav absence kanonýra Kuliče.

Olomouc: Lovásik - Janotka, Škerle, Komárek, Onofrej - Rossi, Kaščák, Ordoš - Petr, Šultes, Hubník. Absence: Hořava (nejistý start), Dreksa (ČK).

Mladá Boleslav: Miller - Kalina, Procházka, Rolko, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Opiela (Janíček), Poláček - Mendy, Chramosta. Absence: Pecka (zranění), Kulič, Kúdela (oba 4 ŽK), Kalina, Janíček (oba nejistý start).

Plzeň hodlá dál útočit na poháry

Pátá Plzeň rozjíždí stíhací jízdu za špičkou tabulky. Dvě výhry za sebou opravňují Západočechy k optimistickým myšlenkám i před domácím utkáním s Příbramí, které by Viktoria ráda oplatila podzimní prohru. Plzeň v posledních čtyřech zápasech soupeřům nastřílela sedm branek. „Byl bych rád, kdybychom navázali na střeleckou formu z posledních zápasů. Když se vyhrává, motivuje se lépe,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Příbram na jaře získala jediný bod a do Plzně cestuje v nelehké situaci. „Plzeň hraje velmi dobrý kombinační fotbal, možná jeden z nejlepších v lize. Nemůžeme zalézt a nějakým způsobem čekat na to, až oni rozvinou své kombinace. Musíme s nimi hrát, jako se nám to dařilo třeba na Spartě,“ uvedl trenér Karol Marko s odkazem na úvodní remízu na Letné.

Plzeň: Daněk - Navrátil, Hájovský, Bystroň, Lecjaks - Petržela, Horváth, Rada, Rajtoral - Rezek, Bakoš. Absence: Střihavka (nejistý start), Limberský (8 ŽK), Ševinský (4 ŽK).

Příbram: Krbeček - Plašil, J. Štochl, Nohýnek, Šmejkal - Klesa, Tarczal, Hušbauer, T. Pilík - Fantiš, Huňa. Absence: Pleško (4 ŽK), Videgla (zranění).

Pozor na Kladno, upozorňuje Beránek

Brňané chtějí v duelu s posledním týmem tabulky Kladnem potvrdit svoji skvělou jarní formu. V domácím prostředí jsou jednoznačným favoritem, trenér Miroslav Beránek ale své svěřence varuje před případným podceněním soupeře. „Nesmí nás ukolébat, že jsme vyhráli na půdě vedoucích Teplic. Kladno má určitě lepší tým, než odpovídá jeho postavení v tabulce,“ uvedl Beránek.

Hosté se po nezdaru s Plzní propadli na poslední místo v lize. „Musíme se z toho oklepat. Bohužel nás čeká další soupeř s aktuálně výbornou formou, ale zkusíme překvapit. Největší zbraní Brna je středová řada,“ řekl kladenský trenér Martin Hřídel.

Brno: Bureš - Jílek, Huška, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách - Rabušic, T. Došek, Kalabiška. Absence: Dřížďal, Dvorník, Hodek (všichni zranění).

Kladno: Tesař - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Lička, Strnad, Bartoš, Zoubek, Novotný - Šilhan. Absence: Pavlík, Szabo, Hajník, Svoboda, T. Mašanský, F. Mašanský (všichni zranění).

Reklama

Související témata: