Hlavní obsah

Slavia, Teplice a Liberec se pokusí napravit předchozí porážky

PRAHA

Až na jednu výjimku se ve čtvrtečních dohrávkách 21. kola fotbalové ligy představí zklamané kluby z minulého kola. Slávisté se budou proti Liberci snažit vrátit do hry o poháry, hosté se chtějí vyhnout boji o záchranu. Teplice čeká náprava prohry s Brnem a v případě klopýtnutí Sparty se mohou dostat zpět do čela, zatímco Slovácko nastoupí povzbuzeno výhrou nad Slavií.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slávista Stanislav Vlček v hlavičkovém souboji s Matejem Sivou z Teplic.

Článek

Slávisté už mají daleko k obhajobě titulu i pohárovým příčkám, ale série vítězství by je ještě mohla nakopnout. Hostí však Liberec, který je také v krizi a pokud ji nezlomí, spadne do bojů o záchranu. Pro slávisty bude duel o to těžší, že už tři utkání po sobě nedokázali Severočechy porazit. V posledních deseti vzájemných duelech hraných v Praze bodovali Liberečtí šestkrát.

Trenér červenobílých Karel Jarolím si představuje zodpovědnější výkon než při porážce 1:3 na Slovácku. "Nemůžeme si dovolit dostávat tak laciné a hlavně naivní góly. Musíme udělat něco s defenzivou i zakončením," poukázal Jarolím na největší problémy svého celku.

Liberec nevyhrál v lize od listopadu, na jaře získal jediný bod a propadl se až na dvanácté místo. "Po těch výsledcích, které jsme viděli v minulém kole, kdy může jakékoliv mužstva uspět proti favoritovi, chceme na Slavii překvapit. Jedeme tam s cílem bodovat," uvedl trenér Josef Petřík.

Slavia: Senecký - Krajčík, Hubáček, Kopic, Trubila - Grajciar, Trapp, Koreš, Vaněk - Vlček, Šenkeřík. Absence: J. Černý, Vomáčka, Hloušek, Kaufman, Naumov (všichni zranění), Janda, Lafrance, Hošek (všichni nejistý start).

Liberec: Hauzr - Vácha, Kelič, Holeňák, Janů - Frejlach, Gecov, Bosančič, Vulin - Kerič, Nezmar. Absence: Gebre Selassie (zranění).

Teplice dostanou proti Slovácku možnost reparátu za prohru 0:1 s Brnem. Vzájemné zápasy bývají vyrovnané, z patnácti duelů jich devět skončilo remízou, přičemž Teplice doma dokázaly vyhrát jen dvakrát. Severočeši měli našlápnuto k boji o titul, ale už 219 minut nevstřelili gól.

"Hlavním cílem je samozřejmě tu porážku odčinit. Po utkání jsme nemuseli mít sklopené hlavy z výkonu, přestože výsledek nás nepotěšil. Teď na zklamání není prostor, musíme hledět dopředu," řekl trenér Jiří Plíšek, jenž ve Slovácku před čtyřmi lety působil a neodcházel v dobrém. Odmítá však, že by pro něj byl proto čtvrteční duel prestižnější než jiné zápasy. Teplického veterána Pavla Verbíře čeká 350. ligový zápas.

Slovácko se postavilo na nohy výhrou nad Slavií, ale k úniku z pozic ohrožených sestupem ani tento výsledek nestačil. "Teplice po prohře v minulém kole nebudou chtít dovolit další klopýtnutí. Pokud ale zopakujeme bojovný výkon a nebudeme hrát ustrašeně, tak můžeme pomýšlet i na bodový zisk. Je otázkou, jak se vypořádáme s náročným programem, neboť náš soupeř měl více času na odpočinek," uvedl trenér Josef Mazura.

Teplice: Slavík - Vidlička, Matula, Rosa (Matula), Siva - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Došek, Mahmutovič. Absence: Mareš, Elsamni (oba zranění), Lukáš (po operaci slepého střeva), Matula (nejistý start).

Slovácko: Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Urbánek - Nestorovski, Ondřejka. Absence: Chmelíček (zranění).

V Teplicích se hraje od 18:00, v Edenu je výkop o hodinu později.

Reklama