Hlavní obsah

Slávista Janda se vrací na ligovou scénu. Bez obav a strachu, tvrdí

PRAHA

V panující mizérii alespoň jedna dobrá zpráva pro slávistického kouče Karla Jarolíma. Z přeplněné marodky se na hřiště vrací Petr Janda, jenž rovný tucet dnů nuceně absentoval po hodně ošklivě vyhlížejícím střetu s teplickým Milanem Matulou v duelu 19. ligového kola. „Chtěl jsem jet už v pondělí na Slovácko, ale bolest hlavy se zase vrátila, takže jsme se s doktory dohodl, že riskovat nebudu,“ svěřuje se slávistický záložník před dnešním zápasem s Libercem.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Slávista Janda opustil po srážce s teplickým Matulou hřiště na nosítkách.

Článek

Inkriminovaná situace v ligovém utkání Slavie s Teplicemi vyvolala obrovskou vlnu emocí. Janda ve vzduchu, Matula, letící do souboje jen o zlomek sekundy později, rovněž, po tvrdém střetu hlavami oba bezvládně ležící na trávníku.

Záložník Pražanů s otřesem mozku, teplický tvrďák s poškozeným zvukovodem. „Pro takové hráče doživotí,“ spílala slávistická generalita Matulovi, neboť viděla v jeho zákroku záměr. Snahu zlikvidovat jejich playera.

„Tři dny jsem měl úplně volno, neboť jsem nemohl podstupovat žádnou zátěž. Hlava mě opravdu hodně bolela, navíc po lehkém otřesu mozku to ani nebylo možné. Až čtvrtý den jsem sedl na rotoped, den poté si zkusil běhání a teprve v pátek šel s ostatními normálně trénovat. Vypadalo to dobře, po fyzické zátěži už hlava nebolela,“ líčí Janda peripetie spojené s návratem na ligovou scénu.

Janda se raduje z gólu do sítě Budějovic.foto: Právo/Jan Handrejch

Milan Matula, kterého si fotbalová disciplinárka k projednání zmiňované situace ani nepředvolala, natož aby ho v duchu slávistických tužeb a přání potrestala doživotím,  v sobotním utkání Teplic s Brnem, absentoval, Petr Janda pondělní epilog na Slovácku rovněž vynechal.

„V sobotním odpoledni se bolesti hlavy ozvaly znovu, takže jsem se s naším lékařem dohodl, že nebudeme riskovat a na Slovácku ještě raději nepojedu. Od pondělí už ale zase normálně trénuji, takže na čtvrteční zápas s Libercem jsem připravený,“ tvrdil před čtvrteční dohrávkou jedenadvacátého kola Petr Janda.

S žádnými obavami, natož pak strachem z osobních soubojů na hřiště nepůjde. „Když jsem se vracel po operaci kolena, jistý psychický blok jsem v sobě měl a trochu déle trvalo, než jsem ho překonal. Logicky, protože pauza byla přece jen dlouhá,“ přiznává. „Teď jsem ale při trénincích nic podobného necítil a až mě v utkání zaplaví ten pravý fotbalový adrenalin, neměl bych žádný problém tuplem.“

V duelu s Libercem, který začíná v Edenu od 19 hodin, to bude chtít Petr Janda dokázat. I trenér Jarolím na to spoléhá, neboť porazit trápící se Severočechy je pro jeho tým povinností, pokud chce ještě koketovat s myšlenkou na cestu do pohárové Evropy z tuzemské ligové scény.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 53. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  0 : 0 Karviná - Bohemians 0 : 0 49. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  3 : 1 Sparta - Ostrava 3 : 1 54. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice