Hlavní obsah

Navrátilec Janda o mizérii Slavie: Jsme alibisté, nehrajeme jako tým

Tuze zle se vede fotbalistům Slavie Praha. V posledních třech zápasech získali jediný bod. Ve čtvrtek večer navíc doma podlehli Liberci. Záložník ještě stále úřadujících šampiónů Petr Janda po zápase nenechal na svém týmu nit suchou. „Nehrajeme jako tým. Náš výkon byl strašně alibistický,“ namířil kritiku do vlastních řad.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Navrátilec Petr Janda si ve čtvrtečním ligovém epilogu s Libercem radost neužil...

Článek

Nastoupil jste poprvé od otřesu mozku v zápase s Teplicemi, v němž Slavia naposledy bodovala. Jak jste se na hřišti cítil?

Neměl jsem žádné problémy. Už od minulého pátku jsem se připravoval s týmem, ale lékaři mě v pondělí do zápasu proti Slovácku ještě nepustili, protože by šlo o moc velký risk. Před soubojem s Libercem jsem byl ale stoprocentně připravený.

Mnoho radosti jste si ale neužil. Prohráli jste 0:2, přičemž výkon Slavie byl hodně zlý...

Sráží nás hloupé góly. U Keriče jsou dva obránci a stejně inkasujeme. Přitom všichni vědí, že je rychlým brejkovým útočníkem. A druhý gól od Vulina? Škoda mluvit. V přípravě byl na signál zahraný k zadní tyči velký důraz. A stejně jsme inkasovali. Děláme strašné individuální chyby.

Proč se Slavii v posledních zápasech nedaří a nevytváříte si vlastně ani šance?

Málo riskujeme, strašně nám chybí přihrávky na útočníky. Strašně málo míčů jde kolmo dopředu. Vůbec nevytvoříme tlak na obranu soupeře a nejsme protivníkům nebezpeční. Nehrajeme jako tým. Nepomůžeme si. Je třeba se více nabízet a pomáhat si. Hrajeme moc zatažení, ve hře je strašně málo centrovaných míčů. Výkon proti Liberci byl alibistický.

A jaká je cesta ze současné mizérie?

Musíme přidat na agresivitě a bojovnosti. Bez toho se nezvedneme. Ve hře nám chybí více slávistického srdce. Je třeba se právě od těchto věcí odrazit. Když tohle napravíme, přijde i fotbalový projev.

Po letech, kdy Slavia byla v pohárové Evropě zavedenou značkou, jste se ocitli až na šestém místě a ztrácíte deset bodů na třetí místo, které zaručuje místenku v Evropské lize.

Musíme se soustředit na domácí pohár, přestože jsme teprve ve čtvrtfinále a ještě narazíme na Spartu. Budeme se pochopitelně snažit i v lize, ale ztráta je poměrně velká. Nezbývá než přestat řešit soupeře, pokusit se vyhrát v Ostravě, a pak udělat vítěznou šňůru. Jedině tak se můžeme na špičku dotáhnout.

Zatímco v minulosti jste na domácím stadiónu pravidelně sbírali body, z posledních sedmi zápasů před vlastním publikem jste třikrát prohráli.

Je pravda, že domácí zápasy při ligové vyrovnanosti není možné ztrácet. Nám se to nedaří. ale nemám pro zlou bilanci vysvětlení. Dříve nám hodně pomohli diváci. V současné době však nemají takový důvod. Až budeme hrát lépe, zajisté budou hlasitější a povzbuzováním nás strhnou k ještě lepšímu výkonu.

Cítíte, že podporu fanoušků ztrácíte? Při souboji s Libercem váš výkon ocenili pískotem a po závěrečném hvizdu skandovali, že chtějí Slavii...

Nejde o nic příjemného Ani se fanouškům nedivím, že nás vypískali. Jsou zvyklí na jinou Slavii. Rozhodně ne na takovou, která doma prohrává. Vždyť Liberec měl do vzájemného zápasu jediný bod. A my s ním prohrajeme doma, přičemž prakticky nemáme jedinou šanci.

Reklama

Související témata: