Hlavní obsah

Slavia se topí v bezradnosti, v jednom ale Jarolím jasno má: Vaniak se do brány nevrátí!

PRAHA

Fotbalová mizérie je slabé slovo. Mistrovská Slavia se topí v bezmoci a bezradnosti. Na hřišti, na trenérské lavičce ale zrovna tak. Neví co hrát, jak hrát a pomalu už ani s kým hrát. Trenér Jarolím míchá se sestavou, provádí rošády v obraně, středové řadě i útoku, střídá hráče i gólmany, ale nic nepomáhá. Sám už si zřejmě neví rady, takže klidně připustí, že je všechno špatně a že by mohl zkusit změnit styl hry.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Smutný brankář Martin Vaniak se už zřejmě mezi slávistické tyče nevrátí.

Článek

Třeba pomůže hrát jen s jedním útočníkem. Třeba bylo chybou, že se držel klasického rozestavení 4 - 4 - 2. Třeba bude lepší zkusit defenzivnější pojetí s pětičlennou středovou řadu a jedním útočníkem. Třeba...

„Zamyslíme se nad tím,“ připustil Jarolím po čtvrtečním výprasku od Liberce, po němž se jeho Slavii vidina obhajoby mistrovského titulu nadobro vzdálila a cesta na evropskou pohárovou scénu z domácí ligové soutěže je zřejmě také nadobro zarubaná.

Jedno však Jarolím za žádnou cenu připustit nechce. Omyly a přehmaty s gólmany, kteří se ve slávistické bráně točí, jako v žádném jiném ligovém mužstvu, přičemž ten nejzkušenější z nich sedí na lavičce náhradníků, aniž by měl šanci na návrat mezi tyče.

„Vaniak v létě končí a my potřebujeme perspektivu,“ odpálil po druhé jarní blamáži v řadě úvahu, zda by snad mužstvu nepomohl návrat gólmana Martina Vaniaka podepsaného pod dvěma mistrovskými tituly a na podzim devětkrát figurujícího v základní sestavě. Jistoty, kterou v něm Slavia měla a které hráči věřili, byť nahlas to nevyřknou, natož aby tato slova opakovali trenérovi do očí.

Bilance slávistických gólmanů v letošní lize
Jan Hanuš4 zápasy4 góly1,0 gólu na zápas7 bodů
Deniss Romanovs4 zápasy4 góly1,0 gólu na zápas7 bodů
Štefan Senecký4 zápasy5 gólů1,25 gólu na zápas7 bodů
Martin Vaniak9 zápasů + 1 minuta8 gólů0,88 gólu na zápas10 bodů
Ve sloupcích: jméno, počet odchytaných zápasů, inkasovaných gólů, průměr inkasovaných gólů na zápas a počet bodů, které Slavia s jednotlivými gólmany získala. Zápas v Kladně, kde Vaniak chytal poslední minutu místo zraněného Romanovse, není Vaniakovi do bilance počítán.

Slávistického čaroděje však Jarolím zřejmě už do brány nepustí, zato s dvěma legionáři Seneckým a Romanovsem bude experimentovat donekonečna. I za cenu porážek, ztracených bodů a pokračujícího propadu.

Po podzimních veletočích s Hanušem, jenž v zimě skončil na hostování v Hlučíně, Vaniakem a Romanovsem se v Edenu objevil pár hodin před skončením zimního přestupního termínu slovenský gólman Štefan Senecký a Jarolím se v něm hned viděl. Z gólmana, který se v tureckém Ankaragücü nevešel do kádru a proto si mohl hledat hostování, udělal rázem jedničku. Na čtyři zápasy, v nichž Slavia získala jen sedm bodů.

Gólman Senecký začal na jaře jako jednička, ale už je z něho trojka.foto: Právo/Jan Handrejch

„Prostě nás nepřesvědčil ,“ vysvětloval, proč slovenského reprezentanta před zápasem s Libercem vypakoval na tribunu, gólmanskou jedničku udělal z lotyšského brankáře Romanovse a Vaniaka zase nechal na lavičce jako dvojku.

Jenže ani Romanovs mizérii nezastavil a dvakrát inkasoval. „Musím se podívat na situaci při druhém gólu, zda ho nemohl chytit,“ bylo na Jarolímovi patrné, že ani ze sázky na Lotyše nebyl dvakrát unesený. „Vaniak v létě končí, Romanovs teď má šanci ukázat, jak to s ním bude vlastně vypadat,“ nepřipustil, že zkušený veterán by mohl vnést do jeho mužstva tolik potřebný klid a zkušenosti, nad jejichž absencí Jarolím žehrá.

Zraněný brankář Slavie Deniss Romanovs (vpravo) je střídán Martinem Vaniakem.foto: ČTK/Kateřina Šulová

Těžko soudit, zda a případně co se mezi Jarolímem a Vaniakem událo, odkud trenérova tvrdošíjná neústupnost pramení a zda se za jeho neochotou vrátit vzývaného čaroděje mezi tyče skutečně skrývají ušlechtilé myšlenky zakleté do frází o slávistické budoucnosti a lepších zítřků.

Spíše to vypadá, že i v době zmaru a panující bezradnosti má slávistický kouč alespoň v něčem naprosto jasno.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice