Hlavní obsah

Trenér Karel Jarolím v mistrovské Slavii pokračuje s nožem na krku

Zdeněk PavlisSport.cz

Trenér Karel Jarolím ve fotbalové Slavii pokračuje, ale s nožem na krku. Od klubové generality dostal totiž před nedělním polednem ultimatum. "Buď v pondělním ligovém duelu v Ostravě uspěje a bude pokračovat až do konce sezóny, nebo dojde k výměně trenérů," prohlásil generální ředitel Slavie Petr Doležal.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Karel Jarolím ve Slavii pokračuje, ovšem s nožem na krku. V pondělí nesmí v Ostravě prohrát!

Článek

Jarní mizérie mistrovské Slavie nebrala konce, dvě po sobě jdoucí prohry během jediného týdne na Slovácku a doma s Libercem ji jen umocnily. Bezprostředně po ligové blamáži se Severočechy sice Karel Jarolím připustil, že by rezignace mohla být východiskem z panující krize, hned druhý den však už o ni uvažovat odmítal.

„Myslím, že by můj odchod ničemu nepomohl,“ tvrdil v pátek. V sobotním večeru zasedlo po návratu předsedy představenstva Tomáše Rosena ze zahraničí vedení Slavie a skutečně rozhodlo, že Jarolím bude pokračovat. Ovšem s  nožem na krku a pod ultimatem, že musí v Ostravě v pondělní ligové dohrávce uspět.

Na Bazalech nesmí prohrát

"Uspět znamená neprohrát," vysvětlil onu podmínku pro Jarolímovo setrvání u mužstva na přímý dotaz Sport.cz generální ředitel Slavie Petr Doležal. Jarolímovi tudíž i bod importovaný z ostravských Bazalů stačí, aby v Edenu dožil na trenérské lavičce léta.

"Výsledky v nastávajících pohárových a ligových derby se Spartou nebudou mít na další působení trenéra Jarolíma ve Slavii už žádný vliv," potvrdil Doležal, že i kdyby mistrovský celek s letenským rivalem třeba třikrát prohrál, na lavičce sešívaných k žádným změnám nedojde.

O další Jarolímově budoucnosti a případně nové smlouvě na další léta, o které se mělo v Edenu v uplynulých týdnech jednat, se však generální ředitel Slavie odmítal bavit. "To teď komentovat nebudu," pravil rázně.

Dvojice Janů - Šrámek připravena

Slávistická generalita je totiž přesvědčena, že jejich mužstvo pondělní ligový epilog v Ostravě zvládne. "V minulosti jsme se ocitli v podobně nepříjemných situacích nejmíně stokrát a dostali jsme se z nich. Proto jsme s trenérem uzavřeli dohodu, že pokud v Ostravě uspěje, bude ve Slavii pokračovat. A jsem přesvědčen, že uspěje a výsledek z Bazalů bude impulsem k lepším výsledkům našeho mužstva," netajil optimismus Rosen.

"Pokud bychom ale v Ostravě neuspěli, dojde k výměně trenéra i celého realizačního týmu. Pro další vývoj ligy je totiž zápas na Bazalech z našeho pohledu klíčový, neboť s Baníkem budeme hrát o šest bodů," zdůvodnil Doležal, proč se s předsedou představenstva Tomášem Rosenem právě k takovémuto ultimatu uchylili a i s trenérem Jarolímem se na něm dohodli.

Mistrovská Slavia momentálně ztrácí na vedoucí Spartu dvanáct, na ostravský Baník, který je v ligové tabulce čtvrtý, pak osm bodů.

O případných Jarolímových nástupcích nechtěl Doležal zpočátku vůbec mluvit, ale nakonec přece jen prozradil: "Kdyby na Bazalech ovšem v pondělí Jarolím neuspěl a z Bazalů minimálně bod nepřivezl, nahradila by ho u ligového áčka  trenérská dvojice Janů - Šrámek." Pro upřesnění - Miroslav Janů je trenérem slávistické rezervy, Michal Šrámek sportovním ředitelm klubu.

Jarolím: Budou hrát za sebe, nikoli za trenéra

"V podobné situaci jsem byl v minulosti mnohokrát, i když se o tom takhle veřejně nemluvilo. Je to nestandardní řešení, o to větší výzva to pro nás je, abychom na Baníku uspěli," prohlásil Karel Jarolím.

"Věřím, že vzniklá situace na hráče negativně nedopadne, ale že zvýšený tlak je bude naopak motivovat k tomu, aby odevzdali na hřišti všechno. Nikoli proto, že by snad hráli za mě a realizační tým, ale protože budou bojovat za sebe a klub."

Výjimečnost pondělního duelu si slávistický kouč nijak nepřipouští, natož aby myslel na to, že do něho půjde s nožem na krku. "Na utkání Ostravou jsem se  připravovali i bez ohledu na nedělní rozhodnutí klubového vedení. Někdo se s tím vypořádá lépe, někdo možná ne. Hráči jedou dělat svoji práci, tak by to mělo ale být v každém zápase," meditoval Jarolím.

Reklama

Související témata: