Hlavní obsah

Liberecký Nezmar: Na tygrech jsem nabral sílu na Jablonec

Byl nejlepším mužem na hřišti. Létal jak natažený na péro, nevypustil jediný souboj, žádný míč pro něj nebyl ztracený. Liberecký útočník Jan Nezmar skvělým výkonem položil základ k vítězství 4:2 nad fotbalisty Jablonce. „Energii jsem nabral při postupu libereckých hokejistů do semifinále přes Plzeň. Atmosféra v hale byla úplně elektrizující,“ vyprávěl třiatřicetiletý útočník, jenž jeden gól vstřelil a na jeden přihrál.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Liberce Jan Nezmar (druhý zleva) se raduje se spoluhráči.

Článek

Ač jste před derby s Jabloncem ztráceli na soupeře sedmnáct bodů, na hřišti jste rivala totálně znemožnili. Existuje pro vaše jednoznačné vítězství vysvětlení?

Chtěli jsme potvrdit tři body ze zápasu na Slavii, což se nám podařilo. A znovu se ukázalo, že v derby nevyhrává favorit. Vnímali jsme už od pátečního tréninku, že je zápas hodně sledovaný. A jak velká rivalita skutečně mezi týmy panuje. V sobotu nás přišlo povzbudit na trénink množství fanoušků. Na české poměry až neuvěřitelný počet. Byli jsme nadšení a chtěli se příznivcům odměnit, což se nám snad podařilo. A ukázat jim, že si zasloužíme jejich přízeň.

Vybavuje se vám utkání, které bylo pro útočníka stejně snadné jako souboj proti Jablonci pyšnícímu se do neděle druhou nejlepší obranou v lize?

Nemám pocit, že by zápas byl nějaký snadný. Prostě jsme hráli jako tým, bojovali jeden za druhého. První poločas byl hodně hektický. Ale mám pocit, že my už jinak ani hrát neumíme. Naše utkání už si bez dramatického a divokého vývoje ani představit neumím.

Jak je možné, že v Liberci nastal během týdne takový obrat? Vždyť před týdnem jste podlehli Bohemains Praha, ve čtvrtek vydřeli výhru na Slavii a teď zdeptali Jablonec.

Těžko soudit. Měli jsme snad devět vyložených příležitostí už při domácím zápase s Bohemians. Teď jsme některé využili a hlavně mnohem lépe bránili.

 Po nezdarech v úvodu jara jste se strachovali o budoucnost a zachování příslušnosti k fotbalové elitě. Poslední dvě výhry ale znamenají klid.

Tak úplný klid ještě nemáme. Ale bude se nám dýchat lépe. Potvrdili jsme, že patříme jinam. A je třeba výkony i výsledky opakovat. Hlavní je neusnout radostí po dvou zápasech. Hlavně pro psychickou pohodu jsou poslední dvě vítězství strašně důležitá, protože po zápase s Bohemians byla atmosféra vážně hustá. Nepamatuji se, že bych zažil takovou depresi. Pochopitelně, že člověk na špatné věci rychle zapomíná, ale takový stav jsem si vážně nevybavil.

Šlo jen o věci mezi hráči v kabině? Nebo padaly i pokuty od vedení a došlo na nějaké tresty?

Vedení ani nemuselo nic řešit a přilévat olej do ohně. Věděli, že jsme na tom zle. Vždyť my neměli ani sílu se pohádat. V kabině bylo jen ticho. Rozčarování bylo obrovské. Hráli jsme útočně, ale propadli jsme v soubojích. Říkal jsem si, že je situace vážně zlá.

Kde byl okamžik zlomu po nevydařeném utkání s Bohemians?

Pomohlo, že jsme hráli v týdnu u mistra, protože jinde bychom se třeba nezmátořili. Ale přijeli jsme na nejlepší stadión, hráli ještě pořád proti poslednímu šampiónovi a v Edenu byla skvělá kulisa. Navíc jsme z prvních dvou střel na branku dvakrát skórovali, což vše ulehčilo.

Co  vás osobně k neuvěřitelnému výkonu nastartovalo?

Šel jsem v sobotu na hokejový souboj Liberce s Plzní. Naprosto cíleně. Nejezdíme na soustředění před domácími zápasy, tudíž jsem měl volno. Vzal jsem dceru a ještě s brankářem Zbyňkem Hauzrem vyrazil. Strašně jsem si atmosféru v hale při čtvrtfinále play-off užil. Já žádnou rivalitou ve vztahu hokeje k fotbalu či naopak netrpím.

Věřil jste neochvějně v jejich postup?

Já klukům hokejistům strašně fandím. I když přiznávám, že po prvních dvou zápasech na západě Čech jsem v jejich úspěch nevěřil. Ale udělali mi obrovskou radost. Jejich výkon v součtu s atmosférou mě nakoply. A do zápasu s Jabloncem strašně nakopli. I když jsem musel po druhé třetině domů, protože ponocovat jsem nechtěl a ani nemohl. Ale už se těším na jejich semifinálové zápasy s Pardubicemi. Určitě je vyřadíme!

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice